Opinió

Virtuts del juny

En altres èpoques, s’aplegaven les colles de segadors, i al darrere anaven les lligadores, que feien les garbes

El nom del juny sembla que deriva del de la deessa romana Juno. Aquest mes marca el temps propici per a la sega del blat: “Pel juny, la falç al puny.” I també: “Juny brillant, any abundant”... Deien abans que el blat era, com a vegetal, l’equivalent a l’or, i que per això era daurat. En altres èpoques, en aquest temps s’aplegaven les colles de segadors, i darrere d’ells hi anaven les lligadores, que feien les garbes. Els segadors dormien al ras i duien només una manta per abrigar-se de nits, un sarró amb la vianda i l’ample barret de palla que els protegia del sol. Es començava a segar per les terres del pla i d’allà anaven pujant cap a la muntanya, on el blat no se segava fins a les darreries d’agost: “Bon cop de falç, / segadors de la terra, / bon cop de falç!”

Una de les creences més curioses lligades a la sega és la dels menairons, uns follets tan petits que en cabien milers dins d’un sol didal. De cançons de sega n’hi havia moltes, com ara aquesta: “Si n’hi ha tres segadors, / n’han baixat de la muntanya, / han vingut a l’Empordà / per segar a la terra plana. / Seguem arran, / seguem arran / que la palla va cara, / seguem arran!”

En altre temps, els pagesos i vinyataires plantaven ben drets al mig de les seves finques els espantalls o espantaocells, amb una creu de fusta i quatre parracs. Hi havia llavors la creença que durant els mesos d’estiu calia anar amb cura i protegir-se. “Juny, juliol i agost, ni dones, ni carn, ni most”, deien.

El 21 de juny es compleix el solstici d’estiu. El sol arriba al seu zenit i tenim el dia més llarg i la nit més curta de l’any. Es deia que les noies casadores veien augmentar la seva bellesa si, a la mitjanit, es rentaven la cara en una font, mentre deien: “Sant Joan Baptista, / apòstol i evangelista, / per la virtut que Déu us ha dat / feu-me més maca que l’any passat.”

De refranys sobre aquest mes n’hi ha uns quants. Del juny enllà, el dia es comença a escurçar. Pel juny, la nit s’esmuny. Al juny i al juliol, els gats de panxa al sol. Qui de la muntanya es vulgui enamorar, al juny hi ha d’anar. Pel juny, el bou no es juny. El palangre i el bolitx volen sol de juny pel mig. Al juny, l’albercoc en vuit dies és groc. Bany de Sant Joan, salut per tot l’any. Nit de Sant Joan, nit d’amoretes...Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.