Opinió

opinió

Sopa de persones

El 2035, l’augment del nivell del mar podria haver malmès el 40% de les platges

L’estiu del 1966, la Mafalda i en Miguelito es coneixen a la platja. La nena li pregunta al nen com es diu i li demana si es vol anar a banyar. Ell li contesta que no, que odia el mar des del dia que es va imaginar que l’aigua era sopa. La Mafalda, que com tots sabem també detesta la sopa, acaba fastiguejada i marejada sota la mirada atònita dels seus pares. El genial Joaquín Salvador Lavado Tejón, més conegut com a Quino, es va anticipar una mica al que està passant aquest estiu. És fàcil imaginar-se el neguit que tindrien la Mafalda i en Miguelito amb les temperatures que s’estan detectant a l’aigua del nostre litoral. A l’Estartit, per exemple, aquesta setmana s’han arribat a superar els dos graus per sobre de la mitjana a cinc metres de fondària, amb 23,5°C. Potser no arriba a la categoria de sopa, però els que preferim les aigües fresquetes a les caribenyes ho notem. Amb l’onada de calor, a més, les platges s’omplen com mai. Fins i tot a les hores que el sol pot fer més mal a la pell. Sembla que costa molt entendre que, per molta protecció solar que t’untis pel cos, el dany de la radiació és extremament nociu a les hores centrals del dia. De fet, ser dins de l’aigua en aquestes hores infernals pot ser molt perillós, perquè resulta més fàcil oblidar que el sol crema. En qualsevol cas, és en aquestes hores que la platja sembla més que mai una sopa. Una sopa de fideus, tal com li replica en Miguelito a la Mafalda quan la nena li insisteix que miri els banyistes que bé que s’ho passen.

Però comparacions humorístiques a part, és realment preocupant l’escalfament del mar Mediterrani, un dels punts negres de l’emergència climàtica. En el nostre clima són habituals els pics de calor i les sequeres, ja ho sabem, però ara s’està veient –ho notem en primera persona, no ens ho han de dir els científics– que aquests fenòmens augmenten amb una rapidesa alarmant a conseqüència de l’escalfament global. De fet, l’escalfament del Mediterrani va un 20% més ràpid que la resta de mars i oceans del planeta. Els pescadors noten canvis en la distribució de les espècies i els seu comportament, i hi ha molts ecosistemes en perill. I les previsions més optimistes indiquen que el 2035 l’augment del nivell del mar podria haver malmès més del 40% de les platges, i posar en risc l’arribada de turistes amb ganes de fer de fideus a la sopa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia