Opinió

Trenta anys fent allioli

Al llarg de tres dècades, han passat per Creixell els millors cuiners del món

Josep Maria Joan Rosa, l’ànima del Museu del Joguet de Cata­lu­nya, ha estat guar­do­nat amb el premi Mà de Mor­ter d’Or 2023 en el marc de la Fira i Festa de l’Alli­oli de Crei­xell, que se cele­bra diu­menge vinent. I és que Josep Maria Joan, que va ins­tal·lar el 1982 el Museu del Joguet a l’antic Hotel París de la Ram­bla de Figue­res, és un home que s’estima el país, la seva cuina i la gas­tro­no­mia en gene­ral. Des dels ini­cis del Con­curs Inter­na­ci­o­nal d’Alli­oli de Crei­xell, ha estat mem­bre del jurat, i alhora l’impul­sor dels tallers i con­cur­sos infan­tils d’alli­oli, amb els quals ha engres­cat les noves gene­ra­ci­ons en la con­fecció de la popu­lar salsa medi­terrània. L’altre guar­do­nat d’enguany, aquest amb el Mor­ter d’Or 2023, és el fotògraf Fran­cesc Gui­lla­met. En Met també és una per­sona molt vin­cu­lada al món de la gas­tro­no­mia, espe­ci­a­lit­zat en la foto­gra­fia culinària, i va foto­gra­fiar els 1.846 plats del cui­ner Fer­ran Adrià que han donat nom al nou Bulli Foun­da­tion, però també ha tre­ba­llat en altres cui­nes com les de Carme Rus­ca­lleda, els ger­mans Roca, Juan Mari Arzak, Xavi Sagristà i Toni Gerez, Sergi Arola, Fermí Puig, Nando Jubany, Mateu Casañas, Oriol Cas­tro, Edu­ard Xatruch i Paco Pérez. Entre mol­tes altres publi­ca­ci­ons, també és l’autor de les foto­gra­fies dels set volums de l’enci­clopèdia de La cuina cata­lana, amb tex­tos de Jaume Fàbrega. Amb aquests dos guar­do­nats, la Fira i Festa de l’Alli­oli de Crei­xell com­me­mora la seva tren­tena edició. Al llarg d’aques­tes tres dècades, han pas­sat per Crei­xell els millors cui­ners del món i de la cuina cata­lana. Per fer una mica d’història, es pre­sen­tarà una expo­sició gràfica del que han estat aquests anys, a banda d’una mos­tra de trac­tors d’època, i es farà el tra­di­ci­o­nal Con­curs Inter­na­ci­o­nal d’Alli­oli, per pre­miar els millors arte­sans de l’alli­oli casolà. No és fàcil que un con­curs d’alli­oli que va començar amb una versió local s’hagi con­ver­tit en tot un refe­rent inter­na­ci­o­nal. Un model que s’ha man­tin­gut amb una volun­tat de con­tinuïtat i de pas­sar el tes­ti­moni de les millors recep­tes d’ela­bo­ració de l’alli­oli als joves. Una fira que no ha estat exempta de polèmiques, com la que es va gene­rar entorn de si es pot qua­li­fi­car l’alli­oli com la sala naci­o­nal de Cata­lu­nya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia