Opinió

Mirades

Torna el concurs mundial del xuixo

Diumenge a l’Escala es fa un nou concurs durant el matí en què el xuixo serà protagonista a la plaça de la Sardana

Aquesta vegada es farà diu­menge vinent a l’Escala perquè a par­tir d’aquesta edició el con­curs es tras­llada a la població del pas­tis­ser o con­fi­ter que l’ha gua­nyat i en l’edició del 2023 aquest va ser Agustí Gar­de­lla, de la Pas­tis­se­ria Juhé de l’Escala. Per tant, diu­menge al matí l’Escala tindrà gust de xuixo amb el con­curs per a pro­fes­si­o­nals que es farà a par­tir de tres quarts d’onze a l’Alfolí de la Sal i per la jor­nada popu­lar que es tras­llada a la plaça de la Sar­dana, on el xuixo serà pro­ta­go­nista al mig­dia i on hi haurà des de xuix­co­oking fins a la xui­xada popu­lar, al marge de la pro­cla­mació pública del gua­nya­dor del con­curs pro­fes­si­o­nal.

Tot això va sor­gir del cap d’en Sal­va­dor Gar­cia-Arbós, el peri­o­dista gas­tronòmic i de tan­tes altres coses que va ser el comis­sari del Cen­te­nari del Xuixo, que va cele­brar Girona el 2018. Aquell any es va par­lar molt de xui­xos, de la seva pro­cedència, i tot això va ser­vir per donar una empenta a aquest dolç que els giro­nins han con­ver­tit en propi i genuí i que les dar­re­res dècades del segle pas­sat havia per­dut pis­to­nada i cos­tava de tro­bar.

Es tor­nen a tro­bar xui­xos a les con­fi­te­ries i pas­tis­se­ries i també als res­tau­rants de casa nos­tra. I s’agra­eix. A Girona se n’està orgullós, del xuixo, que podria ser, com va dei­xar escrit en Vador, una versió d’una pasta fran­cesa cone­guda com a petit chou à la crème, que va ser adap­tada a Girona. Ja s’ha expli­cat a bas­ta­ment que a finals de la I Guerra Mun­dial un con­fi­ter francès va arri­bar a Girona i allà en col·labo­ració amb el senyor Emili Puig, que tenia la pas­tis­se­ria al car­rer de la Cort Reial, 15, va parir aquesta dulça. Si escol­tes en Vador, el con­cepte del nos­tre xuixo s’acosta més a la Ber­li­ner Pfannkuc­hen o Bola de Berlín, i si ell ho diu ha de tenir per força raó.

El con­curs mun­dial que va venir després del Cen­te­nari del Xuixo, l’han gua­nyat la Pas­tis­se­ria Padrés, de Banyo­les; la Pa Artesà del Vallès, de Santa Perpètua de Mogoda, i la Pas­tis­se­ria Juhé, de l’Escala. Totes van mul­ti­pli­car la venda de xui­xos de manera expo­nen­cial després de gua­nyar. En el con­curs que es fa diu­menge, el jurat, for­mat per pro­fes­si­o­nals, valo­rarà de cada xuixo l’aspecte visual extern, el sabor equi­li­brat entre el fre­git i la crema, la qua­li­tat de la crema, la cocció interna, l’exte­rior de la massa, el fullat i la qua­li­tat del fre­git. Poca broma. Tot això cal per fer un xuixo com els de tota la vida, que per cert eren una mica més gros­sos que no pas els que es tro­ben ara.

Sem­pre m’ha fet gràcia saber d’on venia el nom i em pen­sava que era de la pasta fran­cesa, però sem­bla que, com que s’assem­blava per la seva forma allar­gada al pal que por­ta­ven els sere­nos, se’l va ano­me­nar com chuzo, que va deri­var en xuixo.

En el seu moment la Pas­tis­se­ria Cas­telló de Girona, que pro­mo­ci­o­nava el xuixo, es va con­si­de­rar l’esta­bli­ment d’ali­men­tació més antic de Girona. Ara, quan la pas­tis­se­ria fa anys que és tan­cada, té un obra­dor magnífic, ven xui­xos arreu i ha anun­ciat l’ober­tura d’una botiga a la Ram­bla o l’Argen­te­ria. Diu­menge sabrem qui gua­nya el con­curs mun­dial del xuixo, però el cen­te­nari va acon­se­guir que en puguem men­jar cada dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia