Opinió

Mirades

Memòria de la “garzonada”

Fa 32 anys es van produir les primeres detencions de l’operació Garzón, en què es van denunciar tortures

Tal dia com avui fa 34 anys, el 29 de juny de 1992, es va ini­ciar l’ope­ració Garzón, també cone­guda com a “gar­zo­nada”, que va supo­sar la detenció de 45 per­so­nes rela­ci­o­na­des amb el movi­ment inde­pen­den­tista català. En rea­li­tat era una ope­ració que s’havia ideat més d’un any abans i era una pre­venció que l’Estat espa­nyol feia de cares a evi­tar atemp­tats de Terra Lliure durant els Jocs Olímpics que es farien a Bar­ce­lona un mes després. Una pre­venció que xocava amb l’anunci que Terra Lliure havia fet d’aban­do­nar la lluita armada el juliol de 1991. La rea­li­tat va ser que el lla­vors titu­lar del jut­jat d’ins­trucció cen­tral número 5 de l’Audi­en­cia Naci­o­nal, Bal­ta­sar Garzón, va tenir un atac de pro­ta­go­nisme d’aquells tan seus i va acce­dir o va orde­nar a la Guàrdia Civil una ope­ració mediàtica a major glòria de la seva fama de jutge mediàtic i estre­lla que li havien donat els mit­jans periodístics espa­nyols, espe­ci­al­ment els d’esquerra.

El que va pas­sar, però, amb l’ope­ració Garzón és que es va apro­fi­tar que alguns mem­bres de Terra Lliure no accep­ta­ven entre­gar les armes i pre­pa­ra­ven acci­ons, per fer una ràtzia con­tra tot l’inde­pen­den­tisme català, abso­lu­ta­ment mino­ri­tari en aquells moments, i per fer-ne neteja. I es va fer d’una manera mal­des­tra, amb deten­ci­ons de gent que havia col·locat algun arte­facte, però també i a par­tir de les decla­ra­ci­ons d’algun mem­bre pene­dit, per fer deten­ci­ons indis­cri­mi­na­des i sense cap fona­ment. I amb tor­tu­res. La Guàrdia Civil va apli­car la llei anti­ter­ro­rista i la gran majo­ria de detin­guts van patir tor­tu­res i vexa­ci­ons inac­cep­ta­bles en un estat de dret.

Han pas­sat 32 anys des de lla­vors, però val la pena recor­dar-ho. Les tor­tu­res no van ser inves­ti­ga­des mai i li van val­dre a l’Estat espa­nyol una con­demna del Tri­bu­nal Euro­peu de Drets Humans el 2004, 12 anys més tard. Per no inves­ti­gar tor­tu­res. Lla­vors aquest diari, jun­ta­ment amb el set­ma­nari El Temps, es va que­dar sol en un pri­mer moment en l’expli­cació dels fets i la con­demna fron­tal de les tor­tu­res. La majo­ria de mit­jans van mirar cap a un altre cantó i fins i tot alguns com ara El País ho van jus­ti­fi­car edi­to­ri­al­ment: Una ope­ración nece­sa­ria. També van mani­pu­lar infor­ma­ci­ons que envi­ava el peri­o­dista Quim Gil, que els feia de cor­res­pon­sal subs­ti­tut, el qual va deci­dir fer-ho públic i pre­sen­tar la seva dimissió.

La classe política, amb excep­ci­ons que val res­sal­tar, va callar o ho va jus­ti­fi­car amb “alguna cosa hau­ran fet”. Ho vaig viure a pri­mera línia periodística i parlo de tor­tu­res perquè un dels detin­guts, Car­les Bona­ven­tura, va ser alli­be­rat tres dies després de la detenció i el vaig veure de mati­nada bai­xant de l’autobús que el va por­tar de Madrid, on havia decla­rat a l’Audi­en­cia Naci­o­nal, a l’Estació del Nord de Bar­ce­lona. Ens va ense­nyar el cos i per això puc par­lar en pri­mera per­sona que va patir tor­tu­res, que s’afe­gien a les denun­ci­a­des per altres detin­guts. A Car­les Bona­ven­tura ni el van aca­bar acu­sant de res ni va ser jut­jat. Dels que ho van ser, sis van ser absolts i la resta, con­dem­nats i després amnis­ti­ats. El 1994 van sor­tir els dos dar­rers de la presó. Cal tenir memòria de la “gar­zo­nada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.