Opinió

LA COLUMNA

Apunt personal

La tra­ducció és una de tan­tes ver­si­ons apli­ca­des de la filo­lo­gia. I això és un pro­fes­si­o­nal d'aquesta que es pro­diga oca­si­o­nal­ment en aque­lla. Just avui fa trenta anys es troba girant -petita iro­nia de la història- una de les nar­ra­ci­ons més esbor­ro­na­do­res de Kafka: A la colònia peni­tenciària. Un tele­vi­sor massa fort del veïnat li fa ade­si­ara avi­nent l'acte que té lloc al Congrés dels Dipu­tats. Fins que plega i se'n va al Cen­tre de Lec­tura. La bibli­o­tecària -una ins­ti­tució dins la ins­ti­tució- li diu que hi ha hagut trets a l'hemi­ci­cle. “Ah sí?, com en una pel·li d'indis?”, con­testa incrèdul. De tor­nada, passa per una lli­bre­te­ria amiga, on el res­pon­sa­ble, afer­rat al tran­sis­tor, intenta esbri­nar què passa. Arri­bat a casa, els pares seuen acla­pa­rats davant la TV. La mare, 63 anys, fa per tot comen­tari: “Eixa gent mos va par­tir la joven­tut i ara mos amar­garà la vellesa”. El pare, 70 anys, super­vi­vent de les tro­pes de xoc al front de l'Ebre, rebla: “Sí, però aquest cop ja no ens fotran de gaire!”. La cosa, doncs, sem­bla anar de debò, però què fer-hi? Millor anar a joca, demà serà un altre dia i, segons com hagi petat, l'experiència en llar­gues tra­ves­ses per mun­ta­nya aju­darà a gua­nyar de manera segura i en pocs dies la fron­tera per poder retor­nar a die alte Hei­mat.

El tri­corni bigo­tut no va sor­tir-se tan­ma­teix, en prin­cipi, amb la seva (que era també la de molts altres). Però tam­poc no va cal­dre espe­rar tres dècades per com­pro­var que la tran­sició deri­vava cap a una mera pros­se­cució, només que ara sub spe­cie demo­cra­tiae. Amb mesu­res com les que, gràcies també a un cata­la­net de pro (”Don Érneh” para los ami­gos), dona­rien lloc a una Gleichsc­hal­tung aquí traduïda, lliu­re­ment i eufemística, per armo­ni­zación. O com les que avui lles­quen dia a dia (sem­pre democràtica­ment of course) el que encara queda de nació cata­lana.

Dos ver­sos de Riba s'impo­sen com a lema també per­so­nal: “Cal fer rem, per no ser negats / dins la vida abs­tracta i pro­funda”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.