Articles

Xocolata espessa

Catalunya és ovalada

Quan Cas­te­lla i França van repar­tir-se Cata­lu­nya després de la guerra dels Sega­dors, totes dues potències van enge­gar una política intensa i sos­tin­guda d'assi­mi­lació. Tres-cents cin­quanta anys més tard, els resul­tats són desi­guals, tot i que l'Estat francès va ser molt més efec­tiu que l'espa­nyol. La cul­tura i la llen­gua cata­la­nes van ser arra­co­na­des i gai­rebé esbor­ra­des del mapa, però el cen­tra­lisme borbònic francès va creure que hi havia dos àmbits que no merei­xien cap esforç d'assi­mi­lació: els gita­nos, massa poca cosa per merèixer ser fran­ce­sos, i un estrany esport d'ori­gen britànic que prac­ti­ca­ven els page­sos amb una pilota ova­lada. Així, la llen­gua cata­lana va man­te­nir-se viva entre els gita­nos del barri de Sant Jaume de Per­pinyà i la iden­ti­tat cul­tu­ral de Cata­lu­nya va roman­dre sub­ja­cent en els clubs de rugbi escam­pats pel ter­ri­tori de la Cata­lu­nya del Nord. Amb els anys, un d'ells, la Unió Espor­tiva Arle­quins de Per­pinyà, o USAP, va esde­ve­nir un dels grans clubs d'Europa i va ser­vir de pla­ta­forma per al res­sor­gi­ment d'una cul­tura pròpia que ja no era quel­com a ama­gar, sinó un motiu d'orgull a rei­vin­di­car.

Avui l'Estadi Olímpic Lluís Com­panys serà l'esce­nari d'un fet històric: la USAP hi dis­pu­tarà un par­tit ofi­cial per acce­dir a les semi­fi­nals de la copa d'Europa de rugbi. Es farà rea­li­tat l'aspi­ració de fa molts anys dels cata­lans del nord de retro­bar-se amb la Cata­lu­nya del sud, una part del país que va veure trun­cada la seva evo­lució en aquest esport quan la dic­ta­dura fran­quista va expul­sar la fede­ració cata­lana de la inter­na­ci­o­nal, de la qual era fun­da­dora.

La cul­tura i la llen­gua han sobre­vis­cut en el rugbi nord-català, que s'ha con­ver­tit en un focus de difusió extra­or­di­nari. La USAP s'ha atre­vit a ins­tau­rar el bilingüisme al seu estadi i a la comu­ni­cació del club, fa cur­sos de català als seus juga­dors, tècnics i direc­tius. El jovent asso­cia els èxits espor­tius de la USAP a la iden­ti­tat cata­lana, i la demanda per apren­dre el català s'ha dis­pa­rat. El capità de l'equip, Nico­las Mas, que fa un temps només par­lava català amb els seus pares, m'expli­cava aquesta set­mana que fa un temps va deci­dir començar a par­lar en català als seus fills, quel­com impen­sa­ble a la Cata­lu­nya del Nord fins fa pocs anys.

Els cata­lans del sud que acos­tu­men visi­tar les comar­ques dels Piri­neus enllà amb una acti­tud pater­na­lista i una mica superba, i es que­den amb la imatge super­fi­cial d'una total assi­mi­lació, de la des­a­pa­rició de la llen­gua i la folk­lo­rit­zació de la cul­tura, des­co­bri­ran avui a l'estadi Lluís Com­panys o al canal Esport 3 que els cata­lans del nord estan més vius que mai. Sem­pre enda­vant!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.