Opinió

de set en set

De color lila

A vega­des tinc la sen­sació que no sóc d'eixe món. Que el meu vidre per mirar quan em bar­reja les coses, i em fa pen­sar, em pro­voca sen­sa­ci­ons ben con­tra­dictòries. I això és el que m'ha pas­sat aquesta set­mana quan he vol­gut posar en un mateix gre­sol el comen­tari d'una amiga boli­vi­ana, un lli­bre que acaba de sor­tir al mer­cat i un informe de la Fun­dació Maria Aurèlia Cap­many. Anem a pams, que si no us embo­li­caré.

La meva amiga em par­lava de sa ger­mana, una noia casada, mare de dos fills, mes­tra d'escola pública i de classe mit­jana baixa. El marit –a l'atur– ha dei­xat emba­ras­sada una noia de setze anys, lite­ral­ment, perquè és un home i amb la dona no en té prou. I ella no gosa fer-lo fora de casa perquè amb qui deixa els nens men­tre tre­ba­lla?

El lli­bre de què us par­lava parla de les con­se­cu­ci­ons indígenes a Lla­ti­noamèrica, i de com molts dels governs d'aque­lla part del con­ti­nent han acon­se­guit amb èxit acti­var meca­nis­mes que fan que fins i tot a la legis­lació s'hi vegin reflec­tits cos­tums aborígens. I això ha aju­dat que molta part de la població, fins ales­ho­res mar­gi­nada pel que fa al res­pecte als seus drets, hagi pogut acon­se­guir-los. Això, que és així, no ha aju­dat ni poc ni gens les dones indígenes, que con­ti­nuen sent la baula més feble de la cadena, i con­ti­nuen des­pro­te­gi­des davant cos­tums vio­lents, que ningú no cor­re­geix.

L'informe és el que fa enro­jo­lir aquesta part del pla­neta. L'acaba de pre­sen­tar la Fun­dació Maria Aurèlia Cap­many, de la UGT, i ana­litza des d'un punt de vista de gènere la nova reforma del mer­cat de tre­ball. Des­taca greu­ges i pas­ses enrere greus en aspec­tes com la con­ci­li­ació de la vida fami­liar, per­so­nal i labo­ral, o la con­trac­tació a temps par­cial i mini­jobs, àmbits molt femi­nit­zats (la cura, l'hos­ta­le­ria, el comerç al detall).

Les con­tra­dic­ci­ons arri­ben quan una ser­vi­dora, que mai no ha vol­gut fer ban­dera de la seva con­dició de dona per sen­tir-se millor ni pit­jor trac­tada, veu com el món es resis­teix a dei­xar-nos ser nor­mals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.