Opinió

Les comparacions

Des de les instàncies polítiques agrada comparar allò que passa a Catalunya amb allò que passa a la resta d'Espanya i fins i tot els temps passats catalans amb els actuals.

No és el mateix l'afer Ribó que l'afer Dívar. El president del Consell General del Poder Judicial ha hagut de dimitir perquè va mentir. El síndic de greuges no ha dimitit perquè no ha enganyat a ningú. Si bé pot ser qüestionable i opinable la seva tasca internacional.

Des del govern català també es compara l'oposició ciutadana existent respecte al futur projecte d'Eurovegas amb la que va haver-hi els anys noranta per la construcció de Port Aventura. Res a veure. Port Aventura es va fer amb una part de capital català (La Caixa i FECSA) i orientat a tots els públics. Eurovegas es faria amb capital americà i orientat a un públic amant del joc. El ciutadà català hi tindria poca participació tot i la notable creació de llocs de treball.

Tampoc són comparables les amenaces financeres a Catalunya amb les de Madrid. A Espanya, si no es calma la situació financera, l'equip econòmic del govern central haurà de fer servir les tisores i seguir el full de ruta aconsellat per la Comissió Europea i pel Fons Monetari Internacional. És a dir, pot haver-hi una dràstica disminució de l'administració a tots els nivells i fins i tot el replantejament de les peticions de desocupats i d'una reforma de les pensions, etc.

Tot això també preocupa a Catalunya. Malgrat que la preocupació catalana implica un consens de pacte fiscal al Parlament de Catalunya a finals de juliol que ara mateix té un futur incert davant del Congrés i davant del govern central.

Tampoc hi ha comparació en temes de comissions d'investigació parlamentària. Ara per ara. El Parlament espanyol no investiga res. Mentre que la Cambra catalana el setembre començarà una investigació sobre les caixes que avui encara està pendent de concretar què investigarà. Probablement, també n'hi haurà una altra sobre el servei sanitari català. Aquestes comissions se sap com comencen però mai com acaben. En temes de caixes i de salut hi ha molt a dir i molt a investigar. Tot plegat pot ser que estiguem davant d'una bomba de rellotgeria on a Catalunya, a diferència de Madrid, hi hagi la intenció d'engegar el ventilador de la corrupció o que, per contra, vegem la demostració de la frustració que les comissions d'investigació no serveixen per res.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.