Opinió

LA COLUMNA

Escòcia i els Trident

Londres no vol renunciar a la base naval de Faslane, i per als escocesos mantenir-la és políticament impensable

La base naval de Fas­lane, situ­ada a la ria de Clyde, a l'oest d'Escòcia, és una ins­tal·lació impor­tant per a la defensa del Regne Unit. Els seus molls acu­llen els qua­tre sub­ma­rins atòmics llançamíssils de la classe Van­guard que des del 1998 cons­ti­tu­ei­xen l'únic ele­ment de les for­ces de dis­su­asió nuclear britàniques. Cada sub­marí porta 16 míssils nucle­ars Tri­dent II D-5 que tenen un abast de 12.000 km i inclo­uen 80 caps ter­mo­nu­cle­ars que es poden diri­gir a objec­tius inde­pen­dents. L'arma­ment dels sub­ma­rins amb base a Fas­lane fóra més que sufi­ci­ent per reduir a cen­dra totes les ciu­tats d'Europa o de qual­se­vol lloc del món con­tra el qual es llan­ces­sin.

La base de Fas­lane ha cobrat actu­a­li­tat pel seu pro­blemàtic futur en el marc d'una Escòcia hipotètica­ment inde­pen­dent. El Par­la­ment escocès, el Par­tit Naci­o­nal d'Escòcia i el 80% dels ciu­ta­dans esco­ce­sos –segons les enques­tes– volen que la base sigui clau­su­rada i els sub­ma­rins, reti­rats. El govern de Lon­dres no té cap intenció de renun­ciar als míssils Tri­dent ni a la seva capa­ci­tat de dis­su­asió nuclear.

Amb aquest pano­rama es plan­te­gen tres alter­na­ti­ves de futur: la clau­sura de la base amb la pèrdua d'un miler de llocs de feina civils, el tras­llat a un cost enorme que hau­ria de ser par­ci­al­ment finançat per Escòcia, o el man­te­ni­ment de la base amb la cre­ació d'una zona de sobi­ra­nia extra­ter­ri­to­rial britànica simi­lar a la que tenen les bases angle­ses d'Akro­tiri i Dheg­he­lia, al sud de Xipre.

Des del punt de vista britànic, qual­se­vol cosa que no sigui con­ser­var la base naval i la seva funció és inac­cep­ta­ble. En canvi, per als esco­ce­sos, el man­te­ni­ment de Fas­lane en una Escòcia inde­pen­dent és política­ment impen­sa­ble. Heus ací, doncs, un nou, poc cone­gut i seriós obs­ta­cle que afe­geix difi­cul­tat al com­plex procés de la inde­pendència esco­cesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.