Política

Negociació dels pressupostos

Segon assalt pel pressupost

El govern i la CUP reprenen les converses, si bé no hi entraran a fons fins dimecres, amb recels mutus però amb voluntat d'entesa

Els cupaires celebren avui el consell polític, amb l'estratègia negociadora damunt la taula

El com­bat polític entre inde­pen­den­tis­tes en què s'ha con­ver­tit la nego­ci­ació dels pres­su­pos­tos, amb l'espasa de Dàmocles de la con­vo­catòria anti­ci­pada d'elec­ci­ons –i, per tant, l'adeu al referèndum– sobre el cap, ha ini­ciat el segon assalt. Superat el 21 de desem­bre el debat a la tota­li­tat, i després que dijous la CUP avisés que les coses no van bé i posés les car­tes damunt la taula amb les seves peti­ci­ons, sobre­tot en els àmbits d'ense­nya­ment i fis­ca­li­tat, els con­tac­tes es van repren­dre ahir al matí en una reunió ja pre­vista feia dies a la seu d'Eco­no­mia, en què de fet van deci­dir dei­xar les nego­ci­a­ci­ons for­mals per dime­cres vinent, l'endemà que es tan­qui el ter­mini de pre­sen­tació d'esme­nes a la llei d'acom­pa­nya­ment, per poder-ne fer una valo­ració de con­junt. Encapçala­ven les dele­ga­ci­ons, per un cantó, el vice­pre­si­dent Oriol Jun­que­ras i el secre­tari gene­ral del seu depar­ta­ment, Josep M. Jové, i els dipu­tats Benet Sale­llas i Eulàlia Reguant, per l'altre.

Reguant, això sí, tot just minuts abans havia con­fir­mat a Cata­lu­nya Ràdio les males vibra­ci­ons de la vigília denun­ci­ant el “blo­queig” de “com a mínim” una part del PDe­CAT, que “sis­temàtica­ment” s'ha negat als seus plan­te­ja­ments, però també la falta d'“empremta o cert com­promís” per part d'ERC. La dipu­tada, de fet, insis­tia a dema­nar més impli­cació a Puig­de­mont, tot i que adme­tia que hi tenen més afi­ni­tat que amb Jun­que­ras, ja que “no és aquí per sal­var cap cadira”. “I nosal­tres lle­gim de la mateixa manera el moment excep­ci­o­nal actual”, hi afe­gia.

Sor­presa a Eco­no­mia

Reguant també va reve­lar que, des del 12 de novem­bre, quan el con­sell polític de la CUP va donar el sí a la tra­mi­tació, només s'havien asse­gut una vegada a nego­ciar, fet que va cau­sar “sor­presa” i cert males­tar a Eco­no­mia, des d'on asse­gu­ren que els con­tac­tes i els inter­can­vis d'opinió i d'infor­mació han estat cons­tants aquests mesos, inclosa una tro­bada després del 21 de desem­bre en què es va dema­nar als anti­ca­pi­ta­lis­tes que pri­o­rit­zes­sin les seves deman­des. Segons les matei­xes fonts, la llista de la CUP amb més d'un cen­te­nar d'esme­nes al pres­su­post –entre les par­ti­des i l'arti­cu­lat– ja es va repar­tir lla­vors als depar­ta­ments afec­tats, que hi han estat tre­ba­llant durant les fes­tes per veure qui­nes i fins a quin punt podien ser nego­ci­a­des. A més, Eco­no­mia defensa que Jun­que­ras “hi és quan és neces­sari”, i que Pre­sidència ja hi ha estat també sem­pre des de l'estiu –ahir hi havia també el secre­tari del govern, Joan Vidal– a petició jus­ta­ment dels cupai­res.

Entre­tant, la mera presència de Jun­que­ras ahir ja s'inter­preta des de Pre­sidència com un gest en res­posta a les crítiques per falta d'impli­cació. Les matei­xes fonts recor­da­ven que el pre­si­dent mai ha elu­dit la seva res­pon­sa­bi­li­tat, ni ho farà ara, però que el “pes” de les con­ver­ses pel pres­su­post l'ha de por­tar Eco­no­mia. Hi coin­ci­dia la coor­di­na­dora gene­ral del PDe­CAT, Marta Pas­cal, que va refu­sar que Puig­de­mont s'hi hagi d'impli­car més i va dema­nar “gene­ro­si­tat” a totes les parts.

Després que en alguns cer­cles gover­na­men­tals es reco­negués al matí el dis­tan­ci­a­ment amb la CUP i que no es des­cartés l'opció d'anar a elec­ci­ons, altres fonts rebai­xa­ven la tensió a la tarda. “No hi ha inqui­e­tud ni cap per­cepció que s'hagi torçat res; tant ells com nosal­tres volem un acord”, des­ta­ca­ven des de Pre­sidència. “Ara volem enten­dre com ho vol cen­trar la CUP, però ben segur que tot­hom farà el que sigui neces­sari per apro­var el pres­su­post”, subrat­lla­ven fonts d'Eco­no­mia.

Con­sell polític avui

L'estratègia nego­ci­a­dora amb el govern i el grup de JxSí cen­trarà pre­ci­sa­ment bona part del con­sell polític ordi­nari dels anti­ca­pi­ta­lis­tes con­vo­cat avui a Riu­doms (Baix Camp), en què, segons ha pogut saber aquest diari, hi ha veus inter­nes que recla­men que s'hi “torni a dis­cu­tir” si, tal com estan les nego­ci­a­ci­ons, els dipu­tats han de faci­li­tar la tra­mi­tació dels comp­tes en les comis­si­ons sec­to­ri­als que comen­cen la set­mana que ve al Par­la­ment. Amb tot, i mal­grat que les pres­si­ons en aquest sen­tit han anat en aug­ment en les dar­re­res hores, no es pre­veu que la cita com­porti gai­res can­vis, així que el pres­su­post per sec­ci­ons pas­sa­ria aquest nou tràmit men­tre es nego­cien les esme­nes a par­tir de dime­cres. La cita també ser­virà per aca­bar d'enlles­tir les esme­nes a la llei de mesu­res fis­cals que acom­pa­nya els comp­tes del 2017, que s'han de pre­sen­tar com a molt tard dimarts. La CUP les té gai­rebé enlles­ti­des i les afe­girà al paquet de con­di­ci­ons que inten­tarà esgar­ra­par en les nego­ci­a­ci­ons, que, un cop més, comen­cen ten­ses i amb posi­ci­ons a pri­ori força enro­ca­des.

LES DATES

16.01.17
Comencen
els debats a la totalitat del pressupost per departament al Parlament, que s'allargaran tota la setmana.
17.01.17
Es tanca
el termini de presentació d'esmenes a la llei d'acompanyament. L'endemà començaran les negociacions.

Més pressió sobre Puigdemont

El govern espanyol, entretant, continua la campanya per mirar de forçar Puigdemont a anar a la conferència de presidents autonòmics que convoca dimarts al Senat. El portaveu de l'executiu, Íñigo Méndez de Vigo, va reiterar ahir que un referèndum com el que planteja la Generalitat “no té cabuda” en l'ordenament espanyol i que, per tant, “no es farà”. “Tots hi guanyaríem si, en comptes de gastar energies parlant d'aquest tipus de coses, ens dediquéssim a resoldre problemes, i una bona ocasió per intentar resoldre els problemes de la gent és anar a la conferència de presidents”, insistia.

Méndez de Vigo es va dirigir als ciutadans bascos –el lehendakari Iñigo Urkullu tampoc hi va– i catalans per dir-los que l'executiu “es preocuparà” igualment dels assumptes que els interessen, perquè la conferència inclourà “temes enormement importants”. Segons el portaveu, des del principi s'han volgut portar qüestions rellevants a la cita, de la qual es preveu que surtin deu acords que “afecten la quotidianitat” dels ciutadans. Per això, el portaveu estatal concloïa que, si Puigdemont i Urkullu no hi van, “es pot entendre que no els interessen els problemes de la gent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.