Política

Israel espera que deu països canviïn l’ambaixada

Després que Guatemala anunciés el trasllat a Jerusalem de la legació, Hondures podria ser el següent

Després que Gua­te­mala anunciés dilluns que tras­lla­darà l’ambai­xada a Jeru­sa­lem, el govern isra­elià va anun­ciar que manté con­ver­ses amb almenys deu països perquè, poten­ci­al­ment, facin el mateix. Israel tanca el 2017 amb un gran èxit diplomàtic després que el pre­si­dent nord-ame­ricà, Donald Trump, rati­fiqués Jeru­sa­lem com a capi­tal de l’Estat, en con­tra del con­sens inter­na­ci­o­nal, en un any cen­trat en les inves­ti­ga­ci­ons per cor­rupció al pri­mer minis­tre, Ben­ja­min Neta­nyahu, i amb dis­tur­bis durant l’ano­me­nada crisi d’Al-Aqsa.

La vice­mi­nis­tra d’Afers Estran­gers isra­e­li­ana, Tzipi Hoto­vely, va asse­gu­rar en una entre­vista que molt pro­ba­ble­ment deu països accep­ta­rien seguir l’exem­ple dels EUA i Gua­te­mala, tot i que va decli­nar reve­lar de quins països es tracta. Hores més tard l’infor­ma­tiu Canal 10 va expli­car que pro­ba­ble­ment el següent país a anun­ciar el tras­llat de l’ambai­xada seria Hon­du­res. Hoto­vely també va expli­car que les con­ver­ses que man­te­nen se cen­tren en el reco­nei­xe­ment de Jeru­sa­lem i no pas en el tras­llat imme­diat de les lega­ci­ons diplomàtiques.

Jun­ta­ment amb Gua­te­mala, Hon­du­res va ser un dels nou països que van votar amb els Estats Units la set­mana pas­sada a l’Assem­blea Gene­ral de l’Orga­nit­zació de les Naci­ons Uni­des en una reso­lució no vin­cu­lant que denun­ci­ava la decla­ració de Trump i que va ser apro­vada per majo­ria; per tant, l’ONU va decla­rar l’acció dels EUA “nul·la i buida”.

En con­tra de la reso­lució i a favor dels Estats Units hi van votar, a més de Gua­te­mala i Hon­du­res, les illes Mars­hall, Micronèsia, Nauru, Palau i Togo. Segons la pla­ta­forma de notícies Walla, repre­sen­tants polítics de Roma­nia i Eslovènia també han donat suport al reco­nei­xe­ment del man­da­tari nord-ame­ricà.

El govern jordà va con­si­de­rar la decisió de Gua­te­mala una vio­lació fla­grant de la legis­lació inter­na­ci­o­nal i de les reso­lu­ci­ons relle­vants de l’ONU. El papa va tor­nar a ins­tar a una coe­xistència pacífica de pales­tins i isra­e­li­ans dins d’unes fron­te­res reco­ne­gu­des inter­na­ci­o­nal­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.