Política

Multa i denúncia a la campanya del ‘Brexit’ per despeses irregulars

La comissió electoral sanciona el Vote Leave amb 68.700 euros

May evita una nova revolta ‘tory’ en obtenir l’aprovació de la llei de comerç al Parlament

La comissió elec­to­ral britànica ha deci­dit mul­tar la cam­pa­nya ofi­cial del Bre­xit, Vote Leave, per haver vio­lat la llei elec­to­ral i gas­tar 560.000 euros més del que li cor­res­po­nia en la cam­pa­nya del referèndum de 2016. El màxim eren 7,8 mili­ons. La trampa, segons la comissió, va ser donar 760.000 euros a Be Leave, un grup juve­nil lide­rat per Dar­ren Gri­mes, que va fer ser­vir per pagar a la firma tec­nològica AIQ en un traspàs que no va ser regis­trat.

La comissió va reme­tre la seva inves­ti­gació a la poli­cia, que pro­ba­ble­ment obrirà una inves­ti­gació penal. També va denun­ciar el res­pon­sa­ble de Vote Leave, David Hal­sall, i el fun­da­dor de Be Leave, Dar­ren Gri­mes. Gri­mes va ser mul­tat amb 22.500 euros, i Vote Leave ho va ser amb 68.700.

“Hem tro­bat prou evidències que els dos grups [Vote Leave i Be Leave] van par­ti­ci­par en un pla comú”, va expli­car un por­ta­veu de la comissió elec­to­ral, que va denun­ciar que Vote Leave va rebut­jar col·labo­rar en la inves­ti­gació. Un por­ta­veu de Vote Leave, per la seva banda, va afir­mar que la inves­ti­gació “conté mol­tes acu­sa­ci­ons fal­ses i afir­ma­ci­ons incor­rec­tes”.

L’altre afec­tat, Dar­ren Gri­mes, va decla­rar: “He estat per­se­guit durant els últims dos anys per gent pode­rosa per res més que haver-me invo­lu­crat en un procés democràtic i per haver estat al cos­tat gua­nya­dor.”

La firma cana­denca AIQ, encar­re­gada de la cam­pa­nya a les xar­xes soci­als, va rebre el 40% del pres­su­post de Vote Leave. En total va rebre 3,9 mili­ons d’euros de qua­tre cam­pa­nyes pro Bre­xit: Vote Leave, Be Leave, de Vete­rans for Bri­tain (mul­tat amb 280 euros) i de Par­tit Uni­o­nista Democràtic (DUP) nord-irlandès. AIQ està vin­cu­lada amb Cam­bridge Analy­tica, acu­sada de robar dades de Face­book per afa­vo­rir la cam­pa­nya de Trump.

La comissió també està inves­ti­gant l’altra pla­ta­forma del Bre­xit, Leave.​EU, no ofi­cial, lide­rada pel mul­ti­mi­li­o­nari Arron Banks, i que va ser san­ci­o­nada al maig amb 78.800 euros; i la direc­tora exe­cu­tiva de la cam­pa­nya Liz Bil­ney, denun­ci­ada a la poli­cia. Banks, a qui es vin­cula amb Rússia i amb Trump, va qua­li­fi­car les acu­sa­ci­ons com “un atac política­ment moti­vat”.

El labo­rista pro­eu­ro­peu Lord Ado­nis con­si­dera que “aquests diners extres que van gas­tar van ser deci­sius perquè el resul­tat va ser molt ajus­tat”. No obs­tant, no creu que s’hagi de con­vo­car un nou referèndum com reclama l’exmi­nis­tra tory Jus­tine Gre­e­ning.

Enfron­ta­ment

La con­fusió que hi ha ara mateix dins del govern con­ser­va­dor sem­bla difícil de solu­ci­o­nar. En la votació de dilluns a la nit de la llei de dua­nes, la pri­mera minis­tra, The­resa May, va haver d’accep­tar qua­tre esme­nes del grup anti-Bre­xit del seu par­tit. Això va pro­vo­car que el sec­tor pro Bre­xit també del seu par­tit se li rebel·lés perquè con­si­dera que les con­ces­si­ons blo­que­ja­ven el pla que començarà a nego­ciar demà a Brus­sel·les. May va tirar enda­vant la llei per només tres vots.

Ahir a la tarda, May va evi­tar que els rebels del seu par­tit tires­sin enda­vant una esmena a la llei de comerç post-Bre­xit per que­dar-se dins de la unió dua­nera per 307 vots a 301. Una der­rota hau­ria pro­vo­cat la ira dels bre­xi­ters tories.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.