Política

ELS PROTAGONISTES

La fragmentació que pot revalidar Pellicer a Reus

Cinc llistes noves, inclosa la dels expulsats de Cs, marquen la jornada més dividida

ERC vol enfortir-se amb la victòria del 28-A, i el xoc entre dues llistes de Ciutadans pot reforçar el PSC, però també l’alcalde, de Junts per Reus

CARLES PELLICER
JUNTS PER REUS
Nascut a Reus el 1958, és el primer alcaldable convergent que va aconseguir batre l’hegemonia socialista a la capital del Baix Camp fa vuit anys. Aspira a la revàlida com a alcalde per segon cop amb una llista en què incorpora l’ex-delegada de govern socialista i diputada de JxCat, Teresa Pallarès.
MARTA LLORENS
CUP
Nascuda al Pla de Santa Maria el 1979, és regidora de la CUP de Reus i s’estrena com a alcaldable d’una formació que, fa quatre anys, va ser la gran sorpresa de la nit electoral en convertir-se en la segona força a la capital del Baix Camp. L’electorat li va premiar que hagués denunciat amb èxit el cas Innova.
ANDREU MARTÍN
PSC
Nascut a Reus el 1965, aquest professor de tecnologia lidera una llista que aspira a tornar a formar part del govern de la ciutat i que confia que el vent que bufa a favor dels socialistes i a favor del diàleg entre l’Estat i la Generalitat des del 28-A també li portarà un bon resultat a l’Ajuntament de Reus. Els socialistes van tocar fons el 2015.
NOEMÍ LLAURADÓ
ERC
Nascuda a Reus el 1978, ha gestionat des de l’Ajuntament el traspàs a la Generalitat de l’hospital de Sant Joan. ERC tornava a l’Ajuntament fa quatre anys després d’haver desaparegut del consistori amb la derrota dels tripartits liderats pel PSC. Havent guanyat per primer cop les espanyoles a Reus, ERC confia a doblar resultats.
SEBASTIÀ DOMÈNECH
PP
Nascut a Reus el 1959, l’alcaldable del PP té el repte de salvar el resultat d’una formació que passa per les seves hores baixes amb l’ensorrada a tot Catalunya en les generals. Fa quatre anys ja va perdre 3.000 vots amb l’entrada en tromba de Ciutadans a l’Ajuntament. Ara competeix amb dues llistes de l’entorn de Cs i la novetat de Vox.
DANIEL RUBIO
ARA REUS
Nascut a la capital del Baix Camp el 1981, Rubio és un dels impulsors de la candidatura independent Ara Reus que, de moment, ha aconseguit mantenir una estructura i una base electoral estable a diferència d’altres experiències estrictament locals. Caldrà veure si rendibilitza haver format part del govern i resisteix a una fragmentació encara més gran.
DÉBORA GARCÍA
CIUTADANS
Aquesta advocada reusenca és l’encarregada de liderar la llista de Ciutadans en el seu pitjor moment. Tercera força municipal fa quatre anys, l’alcaldable haurà de fer front al desgast electoral que li pot suposar la llista de dCIDE, encapçalada pels tres regidors que la formació ha expulsat.
La dreta espanyolista es presenta dividida en quatre llistes i caldrà veure si el primer perjudicat és Ciutadans o el PP
L’expectativa de diàleg entre Madrid i Barcelona podria facilitar una majoria nova que fins ara no preveia el PSC

Amb dotze llis­tes, cinc de les quals sense repre­sen­tació muni­ci­pal, la major frag­men­tació dels últims anys en el vot en unes elec­ci­ons locals a Reus pot bene­fi­ciar el 26 de maig un Car­les Pelli­cer que, amb la marca de Junts per Reus i fit­xat­ges trans­ver­sals, vol reva­li­dar l’alcal­dia per ter­cer cop i afron­tar un man­dat més esta­ble i plàcid que el que ha tin­gut per l’esclat del cas Innova i la judi­ci­a­lit­zació en l’àmbit local del referèndum de l’1-O. Però, com va demos­trar el resul­tat del 2015, no serà fàcil perquè el govern de Pelli­cer ha hagut de ballar en un con­sis­tori amb set grups amb for­ces molt repar­ti­des i podria haver-ho de tor­nar a fer.

Quan Pelli­cer va asso­lir la victòria per a CiU el 2011 ja es va bene­fi­ciar com a força més votada de la dis­persió del vot entre onze llis­tes, sis de les quals van que­dar fora del con­sis­tori, i no només can­di­da­tu­res bolet, sinó llis­tes que habi­tu­al­ment hi tenien repre­sen­tació, com ara ERC, ICV o el feno­men con­tes­ta­tari del CORI –aquell any aques­tes mar­ques que­da­ven fora de l’Ajun­ta­ment al cos­tat de la ultra­dre­tana Pla­ta­forma per Cata­lu­nya, tot i que havien superat totes els 1.500 vots i, en alguns casos, els 1.800. Pelli­cer arri­bava com el pri­mer alcalde con­ver­gent de Reus després de l’ensor­rada de l’hegemònic PSC, que va per­dre al vol­tant de 4.000 vots en aquell final de cicle. La frag­men­tació del vot també pot jugar aquest cop una mala pas­sada a can­di­da­tu­res supo­sa­da­ment con­so­li­da­des, com per exem­ple Ciu­ta­dans, que ha tin­gut una crisi interna amb impli­ca­ci­ons al si del par­tit que la direcció d’Albert Rivera ha tallat d’arrel expul­sant els seus regi­dors.

El grup reu­senc de Ciu­ta­dans va rebre el març pas­sat uns cor­reus de What­sapp que aju­da­rien a pro­var que el dipu­tat cam­bri­lenc del par­tit, Car­los Sánchez, va esta­far la Segu­re­tat Social en acon­se­guir una baixa labo­ral per mitjà d’un engany al seu metge de capçalera, una baixa que li va per­me­tre apar­tar-se de la seva feina de poli­cia muni­ci­pal a Cam­brils per dedi­car-se a la cam­pa­nya elec­to­ral cata­lana del 2015. Qui havia de tor­nar a ser el cap de llista de Reus, Juan Car­los Sánchez, va avi­sar de la infor­mació el dipu­tat Car­los Car­ri­zosa pel risc que hi hagués un escàndol públic que pogués afec­tar el par­tit. Lluny de pren­dre mesu­res con­tra el pre­sumpte defrau­da­dor, el par­tit ha optat per expul­sar el cap de llista de Reus i els seus com­panys regi­dors. A més de la inves­ti­gació oberta per la fis­ca­lia, Juan Car­los Sánchez i els seus com­panys Pepa Labra­dor i Gui­llermo Figue­ras es pre­sen­ta­ran ara sota la nova marca dCIDE, que ja va impul­sar l’exdi­pu­tat taronja, Anto­nio Robles. I ho faran con­tra la llista de Ciu­ta­dans que encapçala l’advo­cada Débora García.

Ciu­ta­dans es va con­ver­tir fa qua­tre anys en el ter­cer grup muni­ci­pal en vots i va empa­tar a 4 regi­dors amb el PSC. Amb el risc que Sánchez, Labra­dor i Figue­ras ren­di­bi­lit­zin millor la seva experiència muni­ci­pal, aquest con­tra­temps li arriba, a Ciu­ta­dans, en un moment en què el seu elec­to­rat ha retro­ce­dit en les gene­rals del 28-A. La divisió de la base elec­to­ral dels taron­ges pot bene­fi­ciar un PSC que en les elec­ci­ons al Congrés va recu­pe­rar més de 4.000 vots.

La incògnita és si el PP es bene­fi­ciarà de la crisi local de Cs, el par­tit que li va pren­dre milers de vots i l’hege­mo­nia de la dreta espa­nyo­lista a Reus, o si serà el més per­ju­di­cat de la divisió espa­nyo­lista tenint en compte que, aquest cop, també l’ultra­dretà Vox es pre­senta a Reus –PxC va treure 1.800 vots en el seu dia.

ERC també aspira a apro­fi­tar el vent a favor de la seva pri­mera victòria a la ciu­tat en unes elec­ci­ons espa­nyo­les. Però el vot inde­pen­den­tista també està divi­dit amb JxReus, de l’alcalde; la llista de Primàries Reus, i una CUP a la qual la ciu­ta­da­nia va pre­miar amb sis regi­dors i va situar com a segona força política el 2015 per la seva denúncia reei­xida de la pre­sumpta cor­rupció al hòlding muni­ci­pal Innova, un afer que va afec­tar els resul­tats del PSC però també de CiU.

Pelli­cer ha tin­gut un man­dat difícil per la manca d’una majo­ria esta­ble i per la inves­ti­gació judi­cial con­tra els res­pon­sa­bles muni­ci­pals que van donar suport a l’1-O i caldrà veure si ren­di­bi­lit­zarà entre l’inde­pen­den­tisme la decisió d’ins­tar els poli­cies que van car­re­gar con­tra els votants a aban­do­nar la ciu­tat. També caldrà veure si l’expec­ta­tiva de “diàleg” entre el govern espa­nyol de Pedro Sánchez, ERC i JxCat que ha estat reforçada a les urnes també obre la pos­si­bi­li­tat a una majo­ria dife­rent i més esta­ble a Reus, una majo­ria fins ara impos­si­ble amb el PSC, però a la qual no tan­quen la porta ni soci­a­lis­tes ni Junts per Reus.

El traspàs a la Gene­ra­li­tat de l’hos­pi­tal de Sant Joan per una situ­ació finan­cera greu ha estat el cavall de bata­lla entre els grups muni­ci­pals, junt amb els ser­veis d’aigua i brossa, però també els socis d’ERC i Ara Reus del govern en mino­ria de Pelli­cer s’han tirat els plats pel cap. I l’afer hos­pi­ta­lari, que ha ges­ti­o­nat l’alcal­da­ble repu­bli­cana, Noemí Llau­radó, des de la capi­tal del Baix Camp i el seu par­tit des de la con­se­lle­ria de Salut, té una segona part per començar el nou man­dat amb la cre­ació d’un òrgan muni­ci­pal de gestió a l’horitzó. En Comú Podem i Entre Veïns són les dues llis­tes que com­ple­ten el tren­ca­clos­ques elec­to­ral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.