Política

RAPHAEL MINDER

CORRESPONSAL A ESPANYA DEL THE NEW YORK TIMES

“No veig la solució. El conflicte està en un carrer sense sortida”

“Em sembla que a les dues parts el conflicte els serveix per intentar guanyar eleccions”

“Pedro Sánchez ara està més fort que abans; com Puigdemont, ha estat un animal ferit, i això a tots dos els ha fet forts”

“Espanya no es pot permetre un conflicte territorial”

OBSERVADOR PRIVILEGIAT
El suís Raphael Minder (Ginebra, 1971) ha estat aquests darrers anys un observador privilegiat de la política catalana i espanyola. Va arribar a Madrid el 2010 com a corresponsal del The New York Times a la península Ibèrica (cobreix també les informacions de Portugal, on és aquests dies) i s’ha desplaçat a Catalunya en desenes d’ocasions per informar de la situació política. Intenta viure el conflicte amb la distància d’un corresponsal (“no em toca a mi pronunciar-me”) i explicar-lo a uns lectors que, reconeix, temps enrere del cas català no en sabien gaire res.
No s’està més a prop, ni més lluny, d’on s’estava fa dos anys. I il·lusió i frustració ara es combinen
De Puigdemont recordo sempre el que em va dir: “Estic assegut en una cadira elèctrica”
Esperar que després de l’1-O no hi hagués cap reacció, això és no entendre com funciona Europa

Després de nou anys com a cor­res­pon­sal del The New York Times a Espa­nya, Rap­hael Min­der pre­senta aquests dies la tra­ducció al català de The Strug­gle For Cata­lo­nia, el lli­bre que sobre la situ­ació de Cata­lu­nya va escriure ara fa dos anys (‘Les llui­tes dels cata­lans’, edi­to­rial Obra­dor Eden­dum).

Per què un lli­bre sobre Cata­lu­nya?
Aquest és un lli­bre que vaig escriure entre el 2015 i el 2017, per encàrrec d’una edi­to­rial anglesa. I que va sor­tir just abans dels esde­ve­ni­ments de fa dos anys. Era, ja en aquell moment, un intent d’expli­car el que pas­sava a Cata­lu­nya. Perquè a l’edi­to­rial li interes­sava que expliqués què estava pas­sant.
Hi ha cap con­clusió?
No. És un retrat. La pre­gunta que em faig al lli­bre és: en temps de glo­ba­lit­zació, per què hi ha gent a qui la pre­o­cupa la seva iden­ti­tat? Això és el que intenta res­pon­dre. Quan tots com­par­tim els matei­xos iPho­nes, anem tots a fer el cafè a Star­bucks i veiem esports inter­na­ci­o­nals, per què ens importa la nos­tra iden­ti­tat? Intento expli­car la iden­ti­tat cata­lana.
Hi ha un xoc d’iden­ti­tats, entre Cata­lu­nya i Espa­nya?
El que veig és una recerca de la iden­ti­tat. Arreu del món. Aquí, en algun moment –i això m’ho va fer veure Josep Ramo­neda–, en plena crisi, en ple­nes reta­lla­des, l’únic mis­satge posi­tiu i que il·lusi­o­nava, va ser l’inde­pen­den­tisme. Era un mis­satge espe­rançador, posi­tiu, en un marc de mis­sat­ges nega­tius i de reta­lla­des.
Vista la repressió i les cir­cumstàncies, s’ha per­dut, deu anys després, el mis­satge posi­tiu?
Sí, i no. Crec que la il·lusió i la frus­tració han arri­bat a com­bi­nar-se. La gent espe­rava que les seves espe­ran­ces es traduïssin en alguna cosa con­creta, i avui, ara per ara, no es pot pas dir que hagi estat així. No s’està més a prop, ni pot­ser més lluny, del que es plan­te­java fa dos anys.
Però la gent con­ti­nua sor­tint al car­rer de forma mas­siva, i pacífica­ment.
Sí, però menys. I es va veure la dar­rera Diada. És dema­nar molt, a la gent, que surti de forma per­ma­nent tants anys. És dema­nar molt, sor­tir tants anys seguits sense veure avenços. I jo no veig que s’hagi avançat.
Quan vostè va arri­bar de cor­res­pon­sal, hi havia Artur Mas i Mari­ano Rajoy de pre­si­dents, i ja no van saber tro­bar cap solució.
Els per­so­nat­ges han can­viat, però les posi­ci­ons són les matei­xes. Però deixi’m dir-li que Mas va ser un actor molt impor­tant. Sense la seva con­versió a l’inde­pen­den­tisme, el movi­ment no hau­ria arri­bat tan lluny.
Quan vostè arriba a Cata­lu­nya, el con­flicte es deia País Basc. Ara es diu Cata­lu­nya.
Sí. Vaig viure la fi d’ETA, i d’alguna manera Cata­lu­nya ha aga­fat el relleu en el con­flicte. I hi ha alguna cosa de fons en comú, i és que Espa­nya sap que qual­se­vol con­cessió a una part de l’Estat tin­dria reper­cus­si­ons en d’altres ter­ri­to­ris. I no ho volen.
Al País Basc, però, hi havia violència, morts. A Cata­lu­nya no.
Aquesta és la gran dife­ren­cia. I és un dels aspec­tes clau. Per això és molt impor­tant aquest canvi en l’acti­tud dels CDR… i qual­se­vol cas de violència serà uti­lit­zat política­ment.
Però aquest relat, el de la violència, sem­bla més un argu­ment a demos­trar que no pas una rea­li­tat, no? El mateix Car­les Puig­de­mont deia aquesta set­mana que s’està cre­ant un relat de violència, de ter­ro­risme, de cara a les euro­or­dres…
Aquesta és la versió de Puig­de­mont. Té tot el dret a dir-ho, però és la seva versió. Jo el que he vist és una ope­ració poli­cial, uns detin­guts, i un jutge que diu que sí, que hi ha raons per a l’acu­sació. Jo he de res­pec­tar la idea que a Espa­nya la justícia fun­ci­ona de forma inde­pen­dent.
A Espa­nya els pro­ta­go­nis­tes ara són jus­ta­ment els jut­ges, i no pas els polítics. El cas és a la via judi­cial, no pas a la política.
Tot aquest debat va de lega­li­tat, des del prin­cipi. Des de la judi­ci­a­lit­zació del mateix Esta­tut, que va anar a parar al Cons­ti­tu­ci­o­nal tot i que l’havia apro­vat el Par­la­ment, el Congrés, i un referèndum. Fa deu anys, que hi ha una judi­ci­a­lit­zació de la política.
Va poder par­lar amb Mari­ano Rajoy, per fer el lli­bre?
No. Vam par­lar en dues oca­si­ons infor­mal­ment, però no per fer el lli­bre. Cap entre­vista.
I amb Puig­de­mont?
Amb ell sí. I penso en una frase que em va dir quan va ser ele­git pre­si­dent. Em va dir, perquè entengués la seva situ­ació, que estava en un lloc on no volia ser: “Estic asse­gut en una cadira elèctrica”, em va dir per exem­pli­fi­car com se sen­tia. Sem­pre he recor­dat aquesta expressió. Va accep­tar el càrrec per sen­tit del deure. És un líder acci­den­tal, que va créixer a mesura que pas­sava el temps.
Què hau­ria pas­sat, si Puig­de­mont hagués fet efec­tiva la decla­ració d’inde­pendència?
No ho sé. No tinc una bola de vidre. El que sí sé és que, per molta con­vicció que ell tingués, aquell mes d’octu­bre va fer pas­sos enrere. No sé si arran del tuit de Gabriel Rufián o no, però va sem­blar que no volia pas­sar als lli­bres d’història com un traïdor.
Amb Pedro Sánchez, hi ha par­lat?
El conec de fa temps, de quan era dipu­tat. S’assem­bla en una cosa a Puig­de­mont. Va entrar al Congrés com a subs­ti­tut i com­par­tei­xen el fet que han estat uns ani­mals ferits, a qui han ata­cat molt, i que s’han fet forts jus­ta­ment gràcies a això. Tots dos són molt forts. Sánchez ara és molt més fort que abans.
No sem­bla que Sánchez tin­gui la intenció de resol­dre aquest con­flicte, tot i ser un dels prin­ci­pals pro­ble­mes d’Espa­nya.
El pro­blema dels polítics és que tre­ba­llen a curt ter­mini. Pen­sen en com gua­nyar les elec­ci­ons. No tenen visió d’estat. I ara els ha pas­sat una altra cosa: abans sabien que no es podia ser pre­si­dent d’Espa­nya sense fer un bon resul­tat elec­to­ral a Cata­lu­nya; ara ja no. Cap d’ells pensa en Cata­lu­nya com una clau elec­to­ral per arri­bar a La Mon­cloa. Això ha can­viat. I l’estratègia elec­to­ral no és gua­nyar vots a Cata­lu­nya; és no per­dre’n a la resta d’Espa­nya.
El con­flicte català, doncs, es cro­ni­fica?
No hi veig cap sor­tida immi­nent. Està en un car­rer sense sor­tida. I em sem­bla que a les dues parts el con­flicte els ser­veix també per inten­tar gua­nyar elec­ci­ons. Els interessa a les dues parts, des d’aquest punt de vista.
Què el pre­o­cupa?
Em pre­o­cupa que, per petitíssima que sigui, una part de l’inde­pen­den­tisme català hagi arri­bat a tal punt de frus­tració que fins i tot des­con­necti dels gover­nants de Cata­lu­nya. Un petit inci­dent faria molt mal al relat català. Si després de la sentència es fa res il·legal o perillós, seria gravíssim. Però ho seria sobre­tot perquè mal­me­tria el relat fet durant tots aquests anys.
Ha visi­tat els pre­sos?
Sí. Jun­que­ras i Romeva.
I algun mem­bre del govern a l’exili?
Sí. He visi­tat Clara Pon­satí, perquè vaig coin­ci­dir a la seva uni­ver­si­tat, a Escòcia.
A Escòcia es va cele­brar un referèndum amb tota nor­ma­li­tat. No seria el més nor­mal, resol­dre el cas català amb un referèndum?
Res és impos­si­ble. Al lli­bre ho explico: a la meva vida he vist coses que em sem­blava impos­si­ble que pas­ses­sin i han pas­sat. D’estu­di­ant, vaig anar a visi­tar els països de l’antic bloc soviètic, i vaig cre­uar el mur. Em sem­blava impos­si­ble que un any després fos a terra. I hi va anar. I l’arri­bada de Trump a la pre­sidència dels Estats Units, també ho sem­blava, d’impos­si­ble. Fins i tot la d’Obama. Han pas­sat tan­tes coses impos­si­bles que no des­carto res. Res és impos­si­ble, però si li he de ser sin­cer, ara mateix no veig pro­ba­ble un referèndum. La cris­pació és intensa, i no veig cap sor­tida. Pot­ser hi serà quan hi hagi una altra situ­ació, uns altres polítics…
Ara la situ­ació no té sor­tida?
No la hi veig. Però també perquè als qui en són pro­ta­go­nis­tes no els interessa.
Vol dir? Hi ha una de les parts molt més feble que l’altra, i amb gent a la presó i a l’exili. Vol dir que no bus­quen un acord?
Crec que hi ha una gene­ració de polítics que viu en part del con­flicte. Que el con­flicte els ha permès donar iden­ti­tat política al seu dis­curs. No s’oblidi, per exem­ple, que Ciu­ta­dans, sense l’inde­pen­den­tisme pro­ba­ble­ment no hau­ria nas­cut. I ha nas­cut i s’ha fet gran.
Si Cata­lu­nya no repre­sentés econòmica­ment el que repre­senta per a Espa­nya, el pro­blema seria el mateix?
No ho sé segur. Però és obvi que és molt impor­tant, el que repre­senta econòmica­ment. Tot i que crec que és molt més real la por a l’efecte dominó. Per això el pla Ibar­retxe va aca­bar en res. Temen que qual­se­vol cessió tin­gui un efecte dominó a la resta.
I això és el que passa a Europa? Si es parla del cas català s’ha de par­lar dels fla­mencs, els cor­sos, els irlan­de­sos…
Europa no vol divi­si­ons ter­ri­to­ri­als, i a cap cap d’estat li interessa. Perquè cada país té els seus con­flic­tes ter­ri­to­ri­als. Una unió d’estats és lògic que no s’interessi per con­flic­tes ter­ri­to­ri­als. És un club amb uns socis deter­mi­nats.
Europa no va dir res davant la repressió de l’1-O, però aquests dies, en canvi, hem sen­tit, tot i les diferències, algu­nes veus en con­tra de la violència a Hong-Kong...
Són casos dife­rents. Pri­mer, perquè el de l’1-O afec­tava un soci del club. I Hong Kong no és soci de cap club. Fins i tot en aquest cas no hem sen­tit reac­ci­ons gaire con­tun­dents. Hem sen­tit algu­nes veus, però res for­mal. Però això no em sorprèn. Vaig ser cor­res­pon­sal a Brus­sel·les uns anys, i Brus­sel·les és com un gran vai­xell de cre­uer: triga molt a virar, no can­via de rumb en dos minuts. Mal­grat que l’1-O els pogués sor­pren­dre, no es podia espe­rar que un club de vint-i-vuit es posés d’acord en poques hores per donar una res­posta. Espe­rar això és no enten­dre com fun­ci­ona Europa.
?
No bus­carà mai la divisió. És molt poc pro­pici a posar-se en assump­tes d’un estat soci. I menys en la situ­ació de fra­gi­li­tat que ja té. Busca la cohesió, no pas la divisió dels seus socis.
A Puig­de­mont, Jun­que­ras i Comín se’ls va per­me­tre pre­sen­tar-se a unes elec­ci­ons euro­pees però després no se’ls per­met exer­cir d’euro­di­pu­tats. Això no és una gran incon­gruència?
Em sem­bla molt com­pli­cat, pro­nun­ciar-me sobre un cas que és a punt que hi hagi una reso­lució judi­cial. Entenc que ells tenen els seus drets, com a ciu­ta­dans i com a can­di­dats, i que inten­tin que se’ls reco­ne­guin.
No puc no pre­gun­tar-li, com a cor­res­pon­sal del ‘The New York Times’, pel pre­si­dent Trump. És un per­so­natge pecu­liar.
Pecu­liar, sí. Únic.
Què pas­sarà amb el procés d’‘impe­ach­ment’?
No em toca a mi pro­nun­ciar-me. En el tema de l’impe­ach­ment, però, inde­pen­dent­ment del que jo en pensi, crec que està molt pre­pa­rat. Ell sap què ha fet i què no ha fet. Però està pre­pa­rat per fer-hi front i fins i tot per con­ver­tir-lo en la seva cam­pa­nya. El seu relat és: ‘les ins­ti­tu­ci­ons no han accep­tat que una per­sona nor­mal com jo hagi arri­bat on he arri­bat’. I és capaç de treure rèdit d’una situ­ació que d’entrada és molt llarga i com­pli­cada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia