Política

Josep Borrell va vetar una visita del Parlament a Escòcia

La diplomàcia espanyola s’esforça a tallar els vincles dels independentistes catalans i els escocesos

Les mani­o­bres del minis­tre d’Exte­ri­ors, Josep Borell, per tallar els vin­cles entre els inde­pen­den­tis­tes cata­lans i esco­ce­sos sur­ten a la llum arran de la des­ti­tució de l’excònsol espa­nyol a Edim­burg. El soci­a­lista està pagant car aquesta des­ti­tució amb una demanda seva als tri­bu­nals i diver­ses fil­tra­ci­ons sobre els esforços del govern de Pedro Sánchez per con­tra­res­tar el dis­curs seces­si­o­nista català a Europa, com va avançar ahir Voz­po­puli i va con­fir­mar aquest diari.

Abans de les elec­ci­ons del 28-A, Madrid va vetar una visita del Par­la­ment de Cata­lu­nya a Escòcia. L’excònsol espa­nyol Miguel Ángel Vecino va rebre l’ordre del gabi­net de Bor­rell d’impe­dir aquest viatge orga­nit­zat pel vice­pre­si­dent de la cam­bra cata­lana, Josep Costa. Vecino asse­gura que no “com­par­tia” aquest encàrrec i que li va “cos­tar molt” com­plir-lo perquè els esco­ce­sos no volien ajor­nar la visita. Des de la vice­pre­sidència del Par­la­ment con­fir­men que feia un any que pla­ne­ja­ven el viatge i que encara no s’ha pogut fer perquè a Edim­burg “con­ti­nuen donant allar­gues”.

La diplomàcia espa­nyola també va sabo­te­jar una missió comer­cial de la Cam­bra de Comerç esco­cesa a Cata­lu­nya i un viatge comer­cial d’empre­sa­ris cata­lans a Edim­burg. Davant del seu interès per anar a Bar­ce­lona, l’excònsol va dis­su­a­dir l’enti­tat empre­sa­rial aler­tant que després tin­dria “difi­cul­tats” per ser rebuda a altres cam­bres de comerç espa­nyo­les.

La des­ti­tució del cònsol gene­ral a Edim­burg el juny pas­sat es va fer, segons defensa Madrid, perquè Vecino va afir­mar en una carta que si Escòcia asso­lia la inde­pendència no hau­ria “d’espe­rar a la cua” per tor­nar a la Unió Euro­pea. Tan­ma­teix, el mateix Bor­rell es va pro­nun­ciar en una línia simi­lar després en un acte a Brus­sel·les. A més, ara els docu­ments fil­trats mos­tren com el mateix gabi­net del soci­a­lista català va dema­nar a Vecino que rei­terés a Edim­burg la dis­po­sició del govern de Sánchez a reconèixer una Escòcia inde­pen­dent i que alertés de la nega­tiva de la dreta espa­nyola a fer-ho si gua­nya­ven les elec­ci­ons. Una con­cessió al govern escocès amb l’objec­tiu de miti­gar les seves crítiques cap a l’Estat per la causa de l’1 d’octu­bre.

L’excònsol rei­vin­dica que, gràcies a la seva feina, les rela­ci­ons de l’Estat i Escòcia van fer “un gir radi­cal”, però lamenta que l’equip de Josep Bor­rell li donés “ordres polítiques”. Pen­dent de com evo­lu­ci­ona la seva demanda als tri­bu­nals, Vecino denun­cia que ha rebut “ame­na­ces” des del Minis­teri d’Exte­ri­ors, que l’alerta que si es fil­tra­ven docu­ments sobre la seva acti­vi­tat ell seria “cul­pa­ble” de diver­sos delic­tes.

Recuperar lideratge al Mediterrani

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, va assegurar ahir que Catalunya ha de “recuperar” el seu “lideratge” a la Mediterrània. Bosch va presentar l’estratègia del govern en aquesta zona tot defensant que la “vocació mediterrània de Catalunya és antiga i l’hem d’honrar i renovar”. El govern no vol renunciar a l’acció exterior al nord d’Àfrica, tot i la inestabilitat que hi ha.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.