Política

Sánchez hi va a la segona enmig d’una esbroncada i sense marge

Desafia “l’apocalipsi de la dreta” i confia a ser investit per 167 vots a favor contra 165

El Congrés viu una sessió tumultuària i crits d’“assassins” i “more’t!” de Vox i el PP a Bildu

L’al·lusió al discurs de Felip VI el 3-O ho desferma tot

Preocupació pel guerracivilista discurs dretà i les conseqüències

Al Congrés dels Dipu­tats hi han inter­vin­gut dipu­tats com ara Jon Idi­go­ras d’Herri Bata­suna el 1989, any en què ETA come­tia 18 assas­si­nats. Al Congrés dels Dipu­tats s’ha escol­tat Mari­ano Rajoy el 2005 acu­sant l’ales­ho­res pre­si­dent José Luis Rodríguez Zapa­tero de “trair els morts i revi­go­rit­zar una ETA mori­bunda”. Rajoy, ja de pre­si­dent, deba­tria amb els abert­za­les Iñaki Antigüedad i Iker Urbina el 2012. Tot això i més ha vis­cut el Congrés, però ahir, a la dreta del PP, Vox i Cs, que Pedro Sánchez debatés amb la por­ta­veu d’EH Bildu Mertxe Aiz­pu­rua –amb ETA dis­solta– i que ella cités el dis­curs del 3-O de Felip VI com a cas de “recepta auto­ritària” que l’Estat aplica als con­flic­tes els va sem­blar motiu d’esclat tumul­tu­ari. Després de no ser inves­tit ahir per majo­ria abso­luta, Sánchez hi torna demà a la segona i sense marge.

Si bé Joan Bal­doví (Com­promís) avi­sava que “hi ha gent a qui agrada l’olor de napalm al matí”, l’opo­sició de les tres dre­tes a un govern de coa­lició que no ha nas­cut encara va fer seva la cita d’Apo­calypse Now, i no cinèfila­ment, sinó lite­ral­ment. Espa­nya viu l’apo­ca­lipsi des d’ara que Sánchez es pre­senta per ser inves­tit en coa­lició amb Pablo Igle­sias de vice­pre­si­dent i gràcies a ERC i d’EH Bildu. “Mode­ració i progrés”, va recep­tar Sánchez als seus ali­ats davant el que retrata com “la coa­lició de l’apo­ca­lipsi” que fa anys que “anun­cia la fi d’Espa­nya i la fi del mon”.

Inves­tit en any de traspàs

L’únic pre­si­dent espa­nyol sor­git de l’arti­cle 115 de la Cons­ti­tució –el de la moció de cen­sura– té el repte de viure per fi, en un 2020 de traspàs com ho era el 2016 en què va debu­tar en les ses­si­ons falli­des, una inves­ti­dura con­ven­ci­o­nal. Superats els entre­bancs judi­ci­als i les mines que els ha posat la Junta Elec­to­ral Cen­tral en el camí, a ell i a ERC, Sánchez con­fia que el mar­ca­dor ajus­tadíssim d’ahir per un sol vot sigui demà –quan ja només neces­sita més sís que nos – ampliat a un marge de dos vots i que el mar­ca­dor del 167 a 165 sigui el final sense ensurts ines­pe­rats.

“Recep­tes auto­ritàries”

Tot i que ETA va posar fi a la lluita armada el 2011 i es va dis­sol­dre el maig del 2018 després d’anys de ter­ror –93 morts el 1980 i 15 el 2001, per posar només dos exem­ples–, l’arri­bada de Vox i la com­petència amb el PP pel vot dretà van revi­go­rit­zar el debat sobre ETA. I la frase que ho va des­fer­mar tot va ser una cen­sura d’Aiz­pu­rua a les parau­les de Felip VI el 3-O. “El dis­curs del monarca el 3 d’octu­bre és l’exem­ple d’un Estat en el qual exis­teix una cul­tura molt arre­lada d’apli­car recep­tes auto­ritàries als pro­ble­mes polítics”, va dir Aiz­pu­rua en un Congrés en el qual s’ha escol­tat de tot.

Mal­grat que el popu­lar Adolfo Suárez Illana ja va rebre l’ascens a la tri­buna de la por­ta­veu d’EH Bildu girant-se d’esquena en una tea­tra­lit­zada postura de rebuig a ella abans que obrís la boca, l’al·lusió al rei i més tard a Arnaldo Otegi –“sem­pre els ha dit Otegi que si sor­gia una opor­tu­ni­tat històrica perquè l’Estat espa­nyol es demo­cra­titzés, estaríem dis­po­sats a col·labo­rar”– va des­fer­mar una tem­pesta d’insults i crits. “Ens matàveu! Ens matàveu a nosal­tres!”, va etzi­bar el líder del PP, Pablo Casado, des de l’escó abans de posar-se la mà al cor i des­a­fiar Sánchez amb la mirada. “Escolta! Quina ver­go­nya!”, li deia a distància.“More’t!”, va cri­dar el dipu­tat del PP Mario Garcés a la por­ta­veu d’EH Bildu. “I els morts, què?”, deia Mar­cos de Quinto (Ciu­ta­dans).

“Mans taca­des de sang”

Enmig d’un con­cert de crits com ara “Assas­sins!” i “Ter­ro­ris­tes!”, des de Vox Iván Espi­nosa de los Mon­te­ros i Maca­rena Olona alçaven les mans amb un crit adreçat a Sánchez: “Mans taca­des de sang! Mans taca­des de sang!” Prèvia­ment, San­ti­ago Abas­cal i l’expre­si­dent de l’AVT i ara dipu­tat de Vox Fran­cisco José Alca­raz havien sor­tit de l’hemi­ci­cle per no escol­tar una veu abert­zale com la que Rajoy sí que escol­tava des del 2012, i pre­nent apunts del que li deia en els debats.

L’esclat d’ira del PP, Vox i Cs va posar a prova els ner­vis de Batet en un ape­ri­tiu del clima que pot haver de viure a par­tir d’ara, en què l’ofensa i el crit ofe­guen la paraula. “Senyo­ries, en aquesta cam­bra pre­ser­va­rem la lli­ber­tat d’expressió”, va dir en el pri­mer arbi­tratge. “Demano res­pecte a l’ora­dor”, hi afe­gia Batet. “Però res­pecte a què? Que ella res­pecti el rei d’Espa­nya!”, reba­tia Casado, enut­jat. Tot i que per menys hi ha hagut expul­si­ons de dipu­tats de l’hemi­ci­cle, la pre­si­denta del Congrés va optar per renyar de paraula sense cre­uar la línia de la tar­geta ver­me­lla.

Igle­sias hi posa calma

Amb un Congrés divi­dit en dos, Pablo Igle­sias i Irene Mon­tero –futur vice­pre­si­dent i futura minis­tra d’Igual­tat– es van alçar per fre­nar els seus i fer una crida a la calma perquè no entres­sin en l’inter­canvi.

Al final de l’epi­sodi, era Suárez Illana qui expo­sava la raó de donar l’esquena a un electe. “Tan assassí és el que dona cober­tura logística, jurídica o política com aquell que buida l’arma sobre el cla­tell”, va dir el secre­tari quart de la mesa del Congrés pel PP.

Ni Escòcia ni el Que­bec

Quan Sánchez pujava a la tri­buna per reba­tre Aiz­pu­rua, el dipu­tat de Vox Vic­tor Sánchez va tren­car el silenci ini­ci­ant el càntic de “¡Viva el rey! ¡Viva España!” i tots els escons de PP, Vox i Cs el van seguir, com si la banda dreta del Congrés fos la gra­de­ria d’un estadi. Sánchez va arren­car amb la lec­tura d’un mis­satge emo­tiu: el de María Jáure­gui, la filla de Juan Mari Jáure­gui, exgo­ver­na­dor civil de Guipúscoa assas­si­nat per ETA el 2000. “El meu aita avui seria feliç, perquè ETA no exis­teix, perquè tin­drem un govern d’esquer­res i perquè ell era un ferm defen­sor del diàleg.” Però ni això ni par­lar en nom del PSOE que per­dia Ernest Lluch o Fer­nando Buesa va fre­nar la ira de la dreta. Sánchez va entrar en el dret a deci­dir i va defen­sar que “Cata­lu­nya i Euskadi tenen infi­ni­ta­ment més auto­go­vern que Escòcia” i va ins­tar l’inde­pen­den­tisme a no mirar ni al Que­bec ni al Regne Unit, que “s’està negant a auto­rit­zar un segon referèndum a Escòcia” tot i el Bre­xit. Enmig de l’ovació d’ERC, la por­ta­veu d’EH Bildu va posar en alerta Sánchez: “Vostè i el seu govern són l’última opor­tu­ni­tat de l’Estat per demos­trar que és pos­si­ble resol­dre democràtica­ment la qüestió naci­o­nal basca, cata­lana i gallega.” “El que el rei va fer el 3 d’octu­bre del 2017 és pro­nun­ciar un dis­curs auto­ri­tari”, reblava la debu­tant Mireia Vehí (CUP), cal­cant la veu abert­zale.

Aiz­pu­rua va defen­sar no haver insul­tat ningú, però tot un exad­vo­cat de l’Estat com Edmundo Bal (Cs) va dir: “Aiz­pu­rua ha dit fei­xista al rei.” I no era cert.

Tant fonts del govern com de l’inde­pen­den­tisme estan pre­o­cu­pa­des per aquest clima de dis­curs guer­ra­ci­vi­lista del PP, Vox i Cs, i ahir Laura Borràs ja va haver de ser escor­tada fins a un taxi en sor­tir del Congrés perquè era incre­pada per un grup d’exal­tats. Quan ja era al taxi, un home gran es va acos­tar a la fines­tra. “Molts ànims, soc madri­leny i estic indig­nat”, li va dir l’home gran, a Borràs.

LES FRASES

Cap lliçó al PSOE de compromís amb les llibertats i la pau a Euskadi. Som els que van derrotar ETA
Pedro Sánchez
president espanyol
El candidat a presidir el govern no ha defensat el rei, ni la Constitució, ni les víctimes d’ETA
Pablo Casado
president del pp
El discurs del 3-O és l’exemple d’un Estat en què existeix una cultura molt arrelada d’aplicar receptes autoritàries
Mertxe Aizpurua
portaveu d’eh bildu
Tan assassí és qui fa cobertura logística, jurídica o política com qui buida l’arma sobre el clatell
Adolfo Suárez Illana
secretari quart de la mesa del congrés
El rei Felip VI, el que va fer el 3 d’octubre del 2017 va ser pronunciar un discurs autoritari
Mireia Vehí
diputada de la cup al congrés
En aquesta cambra preservarem la llibertat d’expressió. Demano respecte a l’orador
Meritxell Batet
presidenta del congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.