Política

L’Iran medita la revenja

Els Estats Units i l’Iran mantenen la retòrica bel·licista mentre l’OTAN i el Canadà traslladen tropes de l’Iraq

Experts assenyalen que ningú té interès en una guerra directa, però sí que hi haurà atacs puntuals

Menys d’una set­mana després de l’assas­si­nat del cap de la Guàrdia Revo­lu­cionària, Qasem Solei­mani, l’Iran i els Estats Units con­ti­nuen embol­ca­llats en una guerra dialèctica, men­tre que bona part de les can­ce­lle­ries arreu del món inten­ten rebai­xar la tensió. El Par­la­ment iranià va apro­var la modi­fi­cació d’una llei per qua­li­fi­car el Pentàgon i l’exèrcit dels Estats Units com a “orga­nit­za­ci­ons ter­ro­ris­tes”, a més d’una par­tida de 200 mili­ons per reforçar la Guàrdia Revo­lu­cionària, cos mili­tar que Was­hing­ton con­si­dera ter­ro­rista. Dem­peus, els dipu­tats cla­ma­ven “Mort als Estats Units!”.

En un Iran encara com­mo­ci­o­nat i que ha con­ver­tit Solei­mani en màrtir, la ven­jança con­tra els Estats Units es va man­te­nir ahir en tots els dis­cur­sos. Des del Con­sell Suprem de Segu­re­tat Naci­o­nal, Ali Shamk­hani afir­mava que tenen iden­ti­fi­cats “tretze esce­na­ris” per a una “forta revenja” i “el més fluix dels tretze és un mal­son històric per als EUA”. I hi va afe­gir: “La ven­jança no inclou sols una ope­ració.” Men­tre Tehe­ran estu­dia com res­pondrà a “l’assas­si­nat d’un heroi naci­o­nal” davant del qual no poden “res­tar indi­fe­rents”, ana­lis­tes inter­na­ci­o­nals com Denis Ross, asses­sor per l’Ori­ent Mitjà dels pre­si­dents Clin­ton i Obama, con­si­dera que “no hi haurà una única res­posta, sinó múlti­ples, durant tot l’any”. L’Iran no vol anar a una guerra directa i “pre­fe­rirà atacs indi­rec­tes com ara con­tra bases nord-ame­ri­ca­nes a la regió o bé con­tra ins­tal·laci­ons petro­li­e­res, que apu­gin el preu del petroli i que aver­go­nyei­xin Trump en un any elec­to­ral”. David Makovsky, nego­ci­a­dor per la regió amb Obama, creu que l’Iran inten­tarà debi­li­tar les pos­si­bi­li­tats de Trump de ser ree­le­git amb acci­ons que “es man­tin­guin just per sota del nivell que des­en­ca­de­na­ria un con­flicte” bèl·lic.

Els EUA es que­den a l’Iraq

Ara per ara, els Estats Units no tenen intenció de mar­xar de l’Iraq com ha dema­nat el govern i el Par­la­ment d’aquest país, esde­vin­gut esce­nari invo­lun­tari de l’esca­lada. El secre­tari de Defensa dels EUA, Mark Esper, va afir­mar ahir: “No hi ha cap decisió d’aban­do­nar l’Iraq.” Rec­ti­fi­cava així la publi­cació hores abans d’una carta d’un gene­ral de bri­gada en la qual s’anun­ci­ava el movi­ment de les tro­pes. La carta és “inco­he­rent res­pecte al punt on som ara” i era un “esbor­rany”. En una entre­vista a la CNN, Esper ha afir­mat: “No bus­quem una guerra amb l’Iran, però estem a punt per aca­bar-ne una.”

La con­fusió regna entre els ana­lis­tes, l’opo­sició demòcrata i ali­ats com Israel i l’Aràbia Sau­dita res­pecte a les veri­ta­bles inten­ci­ons del pre­si­dent nord-ame­ricà i, sobre­tot, sobre quin pla d’acció té per a l’Iran. El secre­tari d’Estat, Mike Pom­peo, es va tro­bar amb el vice­mi­nis­tre sau­dita de Defensa per inten­tar cal­mar els ànims: “Els Estats Units no bus­quen una guerra amb l’Iran i con­ti­nuen com­pro­me­sos a reduir la tensió [que recorre tot el Pròxim Ori­ent]”, va expli­car. El pri­mer minis­tre isra­elià, Ben­ja­min Neta­nyahu, també ha mar­cat distàncies res­pecte al seu amic i aliat emfa­tit­zant que Israel no va inter­ve­nir en l’atac i que és un afer dels EUA cap al qual “Israel no ha de ser arros­se­gat”. Lluny de rebai­xar la tensió, els EUA van dene­gar ahir al minis­tre iranià d’Afers Estran­gers el visat per assis­tir a la reunió del Con­sell de Segu­re­tat de l’ONU. Human Rights Watch denun­cia que ira­ni­ans han estat retin­guts durant hores per la poli­cia a les fron­te­res dels EUA.

L’OTAN, que dis­sabte va deci­dir sus­pen­dre la for­mació a l’exèrcit ira­quià com a con­seqüència de la situ­ació, va reu­nir ahir els ambai­xa­dors de manera extra­or­dinària. Els ali­ats van dema­nar mode­ració i van asse­gu­rar que “un nou con­flicte no interes­sa­ria a ningú”, i a la vegada ins­ten l’Iran a no incórrer en “més violència”. El secre­tari gene­ral de l’Aliança, Jens Stol­ten­berg, va par­lar amb el pri­mer minis­tre ira­quià i va emfa­tit­zar que els ali­ats con­ti­nuen “for­ta­ment com­pro­me­sos amb la missió a l’Iraq”, on “estan aju­dant a reforçar les for­ces ira­quia­nes i a evi­tar el retorn d’Estat Islàmic”. L’OTAN va anun­ciar que mou “tem­po­ral­ment” part dels efec­tius a dins i a fora de l’Iraq per “pro­tecció”. També el Canadà tras­llada tem­po­ral­ment part dels seus sol­dats a Kuwait.

LES FRASES

Trump assaborirà el càstig per aquest acte cruel, amb el qual ha posat en perill la seguretat de la regió
Ali Larijani
PRESIDENT DEL PARLAMENT DE L’IRAN
Els aliats continuen fortament compromesos amb l’Iraq. Un conflicte no interessa a ningú
Jens Stoltenberg
SECRETARI GENERAL DE L’OTAN

Mig centenar de morts en el funeral

El funeral del general Soleimani, a la seva ciutat natal, Kerman, es va convertir ahir en una tragèdia. Més de 50 persones –també nens– van morir víctimes d’una allau humana durant el seguici funerari, que va aplegar centenars de milers d’iranians que volien acomiadar qui ja s’ha convertit en un màrtir per a la comunitat xiïta d’arreu del món. A hores d’ara, encara es desconeixen les causes exactes de l’estampida, que també va deixar ferides unes 200 persones, però l’origen és l’assistència massiva a les exèquies. Fonts forenses indiquen que les víctimes van morir per asfíxia. El cas és que es van viure situacions de caos i pànic, amb persones esteses a terra aixafades, a les quals altres ciutadans intentaven reanimar. Una multitud compacta es va concentrar als voltants d’una plaça on el vehicle amb el fèretre havia de discórrer fins a una zona del cementiri reservada per als màrtirs de la Revolució Islàmica. L’allau va retardar l’enterrament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.