Independents... o federals

El cara a cara de Consulta Sabadell, amb veus partidàries del «sí» i el «no» al referèndum del 30-M, enfronta la tesi independentista de Carme Forcadell –exregidora d'ERC i impulsora de la Plataforma per la Llengua– a la federalista de l'escriptor Antonio Santamaría, una via estranya en l'Estat actual

Cata­lu­nya, nació o república d'una fede­ració esta­tal? Com a ape­ri­tiu del debat d'aquesta nit –amb ter­tu­li­ans d'abast naci­o­nal– els impul­sors de la con­sulta del 30-M van cele­brar ahir un cara a cara amb dos con­vi­dats de l'esfera local: una par­tidària del «sí», l'exre­gi­dora i filòloga Carme For­ca­dell, i un altre del «no», el peri­o­dista i escrip­tor Anto­nio San­ta­maría, que no va convèncer però tam­poc va sor­tir escal­dat d'un audi­tori ple de per­so­nes favo­ra­bles que Cata­lu­nya esde­vin­gui un estat sobirà.

For­ca­dell va obrir el foc amb l'argu­ment que la inde­pendència en l'Europa actual és més pos­si­ble que mai. Hi va sumar el 37% d'inde­pen­den­tis­tes que regis­tren els son­de­jos i el greuge dels vint-i-dos mil mili­ons anu­als d'«espoli fis­cal» de l'Estat –«se sen­tin cata­lans o espa­nyols, tots estem dis­cri­mi­nats»–. San­ta­maría, estudiós crític dels naci­o­na­lis­mes, hi va con­tra­po­sar l'alter­na­tiva «inter­na­ci­o­na­lista» –per ell calen grans uni­tats soci­als per no nau­fra­gar en cri­sis capi­ta­lis­tes– i «fede­ral», amb «doble reco­nei­xe­ment de la diver­si­tat» cul­tu­ral a l'Estat i Cata­lu­nya. For­ca­dell no va opo­sar-se a la via de San­ta­maría, però li va reba­tre que arri­bar a una Espa­nya fede­ral «és més difícil que acon­se­guir la inde­pendència». L'escrip­tor també va qüesti­o­nar que el dret a l'auto­de­ter­mi­nació de les Naci­ons Uni­des es pugui apli­car a una Cata­lu­nya no sot­mesa al poder colo­nial, però la filòloga li va reba­tre que el dèficit fis­cal podria enten­dre's com una mena d'espoli colo­nial i hi va afe­gir que els altres estats euro­peus no renun­cien a la seva con­dició: «Men­tre hi hagi estats, uns con­ti­nu­a­ran tenint unes car­tes que nosal­tres no tenim.»

For­ca­dell va cri­ti­car també la manca d'infra­es­truc­tu­res, i San­ta­maría li va repli­car que els peat­ges, els cobra Aber­tis, una empresa cata­lana. També es va par­lar de soli­da­ri­tat i d'Extre­ma­dura, i aquí l'escrip­tor va pre­gun­tar què pas­sa­ria si el dis­tricte bar­ce­loní de Sarrià es declarés espo­liat pel de Nou Bar­ris. L'exre­gi­dora li va regi­rar l'argu­ment: «Sí, però que els senyors de Nou Bar­ris no vis­quin millor que els de Sarrià gràcies als seus impos­tos.»

Justo Molinero clourà la campanya divendres

Els impulsors de la consulta de Sabadell van presentar ahir l'agenda per a la recta final de la campanya del 30-M, en què destaquen el debat central d'aquesta tarda i l'acte de cloenda de divendres a la plaça del Mercat. En la primera cita, a l'auditori de Caixa Sabadell (carrer d'en Font, 25, avui a les 19h), el president de Catalunya Acció, Santiago Espot; el periodista Vicent Sanchis, la diputada Montserrat Nebrera i el politòleg i membre de Ciutadans pel Canvi Pere Alameda donaran els seus arguments sobre la independència de Catalunya en un debat moderat pel periodista Josep Puigbò, amb l'assistència pendent de confirmar de l'alcalde, Manuel Bustos, i altres portaveus municipals.

Per divendres (20.30h), els organitzadors han confirmat els discursos de la lingüista mallorquina Rosa Calafat; del president del Cercle d'Estudis Sobiranistes, Alfons López Tena, i del locutor i president del Grup Tele Taxi, Justo Molinero, que en les darreres setmanes s'ha declarat partidari de l'exercici del dret a decidir. L'acte es clourà amb les actuacions de l'Escola de Dansa Bots, El Belda i el Conjunt Badabadoc, El Biles i Pep Sala.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.