Política

Cisma reial Sánchez-Iglesias

L’ocultació a Podem de l’operació perquè Joan Carles I fugís obre la pitjor crisi al govern

“Vaja resposta hauria de donar”, diu Sánchez sobre si és lleial o no

El president diu que no sap on és el fugitiu i avala la monarquia de Felip VI

El calen­dari de la cai­guda en desgràcia i l’abdi­cació de Joan Car­les I va unit al PSOE, perquè si Alfredo Pérez Rubal­caba va rete­nir la secre­ta­ria gene­ral del PSOE el 2014 després d’una des­feta elec­to­ral va ser perquè el par­tit no caigués en la temp­tació repu­bli­cana si a les primàries sor­tia ele­git un jove basc, Edu­ardo Madina, o un jove madri­leny, Pedro Sánchez. “Joan Car­les em dona una data i és cert que això con­di­ci­ona el meu calen­dari”, va dir Rubal­caba en un pro­grama de ràdio sobre el rei a Spo­tify fet per Toni Gar­rido i Álvaro de Cózar. Com si el destí li pro­curés l’exa­men de fia­bi­li­tat monàrquica que la Casa del Rei i Rubal­caba li van negar, sis anys després el pre­si­dent espa­nyol s’ha impli­cat en l’ope­ració de fugida de l’Estat espa­nyol de Joan Car­les I, i ho fa llo­ant el pas i ava­lant Felip VI, però al preu d’obrir la pit­jor crisi amb Podem en set mesos de vida en coa­lició, perquè a Pablo Igle­sias li ha ocul­tat el que el vice­pre­si­dent veu com a “fugida” amb sal­con­duit ofi­cial. “No es jut­gen ins­ti­tu­ci­ons, es jut­gen per­so­nes”, dife­ren­cia Sánchez. Quan se li va pre­gun­tar si havia estat des­lle­ial amb Igle­sias en ama­gar-li tot, va som­riure i va dir: “Vaja res­posta hau­ria de donar.”

El que fins dilluns era una crisi de la Casa del Rei tras­passa ara a La Mon­cloa perquè el pre­si­dent no només s’hi ha impli­cat –amb la vice­pre­si­denta Car­men Calvo a peu d’obra de la fugida–, sinó que ho ha fet d’esque­nes al soci de coa­lició. Com a mos­tra de la tensió vis­cuda ahir a porta tan­cada, un botó: un Con­sell de Minis­tres de tràmit esti­uenc i sense cap afer relle­vant va durar qua­tre hores per les exigències d’expli­ca­ci­ons del vice­pre­si­dent segon al pre­si­dent, que tenia l’agenda oculta per blin­dar la con­tinuïtat de la corona.

Balanç i no al·ludir al rei

En la com­pa­rei­xença de balanç de final de curs, Sánchez –que va anun­ciar l’apa­rició a les 13 hores i no va arri­bar fins a les 15 hores, entre altres coses per l’ava­ria del tele­promp­ter on lle­geix el text ja escrit– va dedi­car qua­ranta minuts a audi­tar set mesos de govern sense al·ludir en cap moment a la qüestió que ara obre tots els dia­ris i els infor­ma­tius: la fugida de Joan Car­les I. Un cop superada la franja del prime time tot igno­rant l’ele­fant a l’habi­tació i quan els tele­notícies de les tres ja s’aca­ba­ven, ales­ho­res sí que Sánchez es va expo­sar a una pluja monogràfica de pre­gun­tes sobre el seu rol en l’escàndol que manté la premsa inter­na­ci­o­nal mirant cap a Madrid. Sap on és Joan Car­les I? “No tinc la infor­mació”, va dir. Com es manté el rei emèrit a l’estran­ger i qui paga la seva segu­re­tat si des del març no té assig­nació?, l’Estat? “El més impor­tant és que Joan Car­les ha dit que es posa a dis­po­sició de la justícia, com qual­se­vol altre espa­nyol. I cor­res­pondrà a la seva per­sona o a la casa reial donar a conèixer aquesta infor­mació, no al govern, són ins­ti­tu­ci­ons dife­rents. Els comp­tes públics són al pres­su­post i allà hi ha tota l’apor­tació a la casa reial”, defu­gia. A aque­lla hora con­vi­vien Por­tu­gal i República Domi­ni­cana com a pos­si­ble destí.

A par­tir d’aquí, el deure de con­fi­den­ci­a­li­tat dels des­pat­xos amb el rei va ser l’escut per no res­pon­dre al que se li dema­nava. “Espa­nya neces­sita esta­bi­li­tat i ins­ti­tu­ci­ons robus­tes, i aques­tes han de tenir exem­pla­ri­tat, trans­parència i rege­ne­ració. La línia mar­cada per la casa reial con­si­dero que és l’ade­quada. I el govern que jo pre­si­deixo con­si­dera vigent el pacte cons­ti­tu­ci­o­nal”, esgri­mia Sánchez com a talla­focs soci­a­lista a favor de la monar­quia de Felip VI.

La minis­tra d’Igual­tat, Irene Mon­tero, era clara. Ho sabien? “No”, va dir. Al ves­pre, a Tele5, Igle­sias era més suau: “No és accep­ta­ble que fugi i no doni la cara al país”. I hi afe­gia: “A ningú pot sor­pren­dre que sobre la monar­quia i la pre­sumpta cor­rupció del cap d’estat PSOE i Podem opi­nem dife­rent. Quan hi ha una situ­ació molesta, la reso­lem Sánchez i jo”. I no dubta que un dia els joves impul­sa­ran la república que ara no és pos­si­ble per la via de reforma de la Cons­ti­tució. A RAC1, el pre­si­dent de Podem al Congrés, Jaume Asens, adme­tia que el cisma reial és “un dels pit­jors moments del govern”: “No ha estat decisió del govern. Ho és només d’una part. No ens hi sen­tim vin­cu­lats. No se’ns ha infor­mat en cap moment, ens sem­bla que hi ha una certa des­lle­ial­tat”. I és que Podem ini­cia l’agost amb tres humi­li­a­ci­ons: l’acord muni­ci­pal dels roma­nents, la cita de Calvo amb Ciu­ta­dans i no saber res de l’ope­ració fugida de Joan Car­les I.

LES FRASES

No es jutgen institucions, es jutgen persones. El govern considera vigent el pacte constitucional
Pedro Sánchez
president espanyol
No és acceptable que fugi i no doni la cara al país. Quan hi ha situació molesta, la resolem Sánchez i jo
Pablo Iglesias
vicepresident segon

Peticions d’explicacions al Congrés

La casa reial ha fet coincidir deliberadament l’anunci de la fugida de Joan Carles I amb l’inici d’un dels mesos d’agost més esperats pel cost social del confinament, però això no vol dir que l’oposició accepti que l’afer es dilueixi enmig de es vacances parlamentàries. Laura Borràs (JxCat) va registrar la petició de compareixença de Pedro Sánchez i de la vicepresidenta Carmen Calvo perquè expliquin “la fugida d’un rei que presumptament ha fet una fortuna de manera opaca”, i ERC i EH Bildu la sol·liciten urgentment per Calvo.

Amb el Congrés fora del període de sessions per les vacances parlamentàries, les peticions de compareixences van adreçades a la Diputació Permanent perquè debati i –en el seu cas– fixi un ple extraordinari en què el govern hagi d’explicar si ha patrocinat la fugida de Joan Carles. ERC també sol·licita que comparegui a la comissió de Justícia la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, per relatar “l’actuació de la fiscalia en relació amb la suposada corrupció de l’entorn de la família reial. Tot i ser difícil que prosperin, les peticions posaran a prova Podem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.