Política

Armènia acusa Turquia d’haver abatut un avió seu

Els governs de l’Azerbaidjan i Ankara neguen que s’hagi dut a terme cap atac contra un aeroplà en territori armeni

Rússia fa una crida a la calma per evitar l’escalada del conflicte a Nagorno-Karabakh

El con­flicte bèl·lic entre Armènia i l’Azer­baid­jan per la sobi­ra­nia de Nagorno-Kara­bakh es va agreu­jar ahir després que Ere­van denunciés que un dels seus avi­ons de com­bat va ser aba­tut per un avió turc, en ter­ri­tori armeni, un atac que va cau­sar la mort del pilot.

Tant el govern de l’Azer­baid­jan com el turc van qua­li­fi­car l’anunci armeni de “total­ment fals”. El direc­tor de comu­ni­ca­ci­ons de Tur­quia, Fah­ret­tin Altun, hi va afe­gir que “Armènia s’hau­ria de reti­rar dels ter­ri­to­ris ocu­pats [a l’Azer­baid­jan], en lloc d’escam­par pro­pa­ganda barata”.

Armènia i l’Azer­baid­jan es van acu­sar mútua­ment ahir d’atacs al seu ter­ri­tori per ter­cer dia con­se­cu­tiu, una esca­lada bèl·lica que no es veia des de la dècada dels noranta. Els atacs dels dos bàndols han dei­xat ja dese­nes de morts i cen­te­nars de ferits des de diu­menge, tot i les repe­ti­des cri­des a la calma d’actors com els Estats Units, Rússia i les Naci­ons Uni­des, que temen una esca­lada regi­o­nal.

Nagorno-Kara­bakh és una regió inde­pen­den­tista que per­tany a l’Azer­baid­jan, però que està gover­nada per arme­nis i té el suport d’Armènia. Es va sepa­rar de l’Azer­baid­jan en una guerra en la dècada dels noranta, però no és reco­ne­guda per cap país com una república inde­pen­dent.

L’Azer­baid­jan té una relació molt estreta amb Tur­quia, que li ha donat suport en el con­flicte, men­tre que Armènia té el suport de Rússia, amb qui com­par­teix interes­sos econòmics i mili­tars.

En cas que els com­bats es con­ver­tis­sin en una guerra oberta, Rússia i Tur­quia es podrien veure obli­ga­des a inter­ve­nir, fet que ele­va­ria el con­flicte a una dimensió molt més gran que els països impli­cats en la crisi volen evi­tar com sigui. El Krem­lin va afir­mar ahir que el govern rus està en con­tacte cons­tant amb Tur­quia, Armènia i l’Azer­baid­jan per mirar d’evi­tar que el con­flicte s’enve­rini encara més.

De moment, segons la fis­ca­lia de l’Azer­baid­jan, fins ara han mort dotze civils azer­baid­ja­ne­sos i 35 han resul­tat ferits com a con­seqüència dels atacs arme­nis. Bakú asse­gura, en canvi, que no ha mort cap mili­tar seu.

Per la seva part, Nagorno-Kara­bakh, ha infor­mat de la mort d’almenys 84 sol­dats. Armènia va expli­car ahir que una nena de nou anys va morir en un bom­bar­deig i que la seva mare i el seu germà van resul­tar ferits. Una mare i el seu fill van morir diu­menge en un altre raid, segons els res­pon­sa­bles de Defensa de Nagorno-Kara­bakh.

La violència hau­ria arri­bat també a ter­ri­tori armeni, segons la versió del Minis­teri d’Afers Estran­gers d’Armènia, que va infor­mar de la mort d’un civil per un dron azer­baid­janès a Var­de­nis, a uns 20 km de Nagorno-Kara­bakh.

LA XIFRA

94
soldats
de Nagorno-Karabakh han mort fins ara pel foc de l’Azerbaidjan, segons fonts militars d’aquesta regió en disputa.

L’ONU demana un alto el foc

L’alta comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, Michelle Bachelet, va expressar ahir la seva preocupació per l’augment de les hostilitats entre armenis i azerbaidjanesos per la zona de Nagorno-Karabakh, i va instar les parts a declarar un “alto el foc immediat”. Bachelet va fer també una crida a totes les parts a “respectar tant la llei internacional de drets humans com la llei humanitària internacional, i en particular a protegir la població civil”. Armènia i l’Azerbaidjan estan tècnicament en estat de guerra des del 1991, tot i que el 1994 van signar un alto el foc, vigent encara, tot i que amb violacions denunciades per les dues parts. El conflicte ve dels temps de la Unió Soviètica, quan a finals de la dècada dels vuitanta el territori azerbaidjanès de Nagorno-Karabakh, poblat majoritàriament per armenis, va demanar la incorporació a Armènia. Després va esclatar una guerra que va causar uns 25.000 morts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.