Política

En mans de la justícia britànica

Joan Carles de Borbó afronta a Londres una batalla jurídica clau

Un alt tribunal ha de decidir si l’emèrit conserva la seva immunitat abans de determinar si estudia la demanda per assetjament presentada contra ell per Corinna

La justícia britànica s’ha con­ver­tit en l’últim escull per a Joan Car­les de Borbó per sor­tir indemne de tots els casos de cor­rupció que se li impu­ten. La fis­ca­lia espa­nyola està a punt de tan­car les tres inves­ti­ga­ci­ons que hi havia ober­tes con­tra ell per la seva invi­o­la­bi­li­tat i la justícia suïssa només inves­tiga el paper dels seus tes­ta­fer­ros per la supo­sada comissió de 65 mili­ons d’euros que va rebre el 2008 per les obres del TAV de la Meca a l’Aràbia Sau­dita el 2008 a través de l’empresa pan­ta­lla Fun­dació Lecum.

Només queda Lon­dres, on Corinna Lar­sen, exa­mant de l’emèrit, va pre­sen­tar una demanda civil con­tra el pare de Felip VI al Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia anglès per ame­na­ces i asset­ja­ment en què li demana una com­pen­sació econòmica no espe­ci­fi­cada per danys i per­ju­di­cis. Lar­sen la va pre­sen­tar a Lon­dres perquè és on resi­deix i és on van pas­sar la majo­ria d’epi­so­dis que denun­cia. Però, abans de jut­jar-lo, el magis­trat encar­re­gat del cas, Matt­hew Nick­lin, espe­ci­a­lit­zat en casos de difa­mació, haurà de deci­dir si Joan Car­les té immu­ni­tat i si pot ser jut­jat al Regne Unit. La set­mana pas­sada va ser la vista pre­li­mi­nar, en què els advo­cats de la defensa i de l’acu­sació van pre­sen­tar els seus argu­ments, i la decisió s’espera per a prin­ci­pis de gener.

L’acu­sació diu que la majo­ria dels delic­tes que se li impu­ten van suc­ceir després que Joan Car­les de Borbó abdiqués, el 19 de juny del 2014. En la demanda de 28 pàgines, que s’ha fet pública, Corinna explica que els fets que denun­cia van suc­ceir entre el 2015 i el 2020. Dar­rere de tot hi ha la petició del rei emèrit perquè Corinna li tornés els 65 mili­ons que li va donar el rei Abdul·là i que ell va entre­gar a Corinna quan encara eren amics. Quan la relació es va tren­car, l’exmo­narca li va recla­mar aquests diners en una cita al luxós hotel Con­naught de Lon­dres, on també hi era Dante Cano­nica, ges­tor de la Fun­dació Lucum, a la qual es van trans­fe­rir els diners, i que després va pas­sar a ser advo­cat de Corinna. L’aristòcrata ger­ma­no­da­nesa es va negar a tor­nar aquests diners i altres obse­quis adduint que va ser una trans­ferència amis­tosa i “irre­vo­ca­ble”.

A par­tir d’ales­ho­res, hau­ria començat, segons ella, l’asset­ja­ment i les ame­na­ces. Corinna acusa el rei de vigilància exhaus­tiva, vio­lació de domi­cili i inter­cepció il·legal de telèfons mòbils, i atri­bu­eix aques­tes acci­ons a agents del CNI i a per­so­nes con­trac­ta­des pel monarca. En el text, Corinna relata que van col·locar un loca­lit­za­dor al seu cotxe, que la seguien contínua­ment, que un home un cop li va dir pel car­rer “has de parar”, amb relació a les acu­sa­ci­ons públi­ques al rei. També va denun­ciar que van fer un forat a la seva habi­tació i que van dis­pa­rar balins con­tra les càmeres de segu­re­tat del pala­uet que té fora de Lon­dres. I que algú li va dei­xar al llit un lli­bre sobre la mort de Diana. Corinna va arri­bar a dema­nar pro­tecció als ser­veis secrets britànics.

Els advo­cats de l’emèrit s’aga­fen a una llei del 1978 que atorga immu­ni­tat als caps d’estat estran­gers i defen­sen que con­ti­nua tre­ba­llant per a la Casa del Rei espa­nyola. “Sa Majes­tat és una part essen­cial del tei­xit cons­ti­tu­ci­o­nal d’Espa­nya. Això es manté després de l’abdi­cació”, va decla­rar davant del jutge Daniel Beth­le­hem, advo­cat de l’emèrit. “Un antic cap d’estat no té immu­ni­tat”, va repli­car James Lewis, lle­trat de Corinna. “Sem­bla que [Joan Car­les I] està plan­te­jant objec­ci­ons tècni­ques i injus­tes en un esforç osten­si­ble per frus­trar el progrés d’aquests pro­ce­di­ments”, hi va afe­gir Jonat­han Caplan, l’altre advo­cat de Corinna.

En uns cor­reus electrònics entre Corinna i Cano­nica del 2015 als quals ha tin­gut accés el diari El País, ella li escri­via: “Estic tan enfa­dada... Estic a punt de per­dre els estreps.” Hi ha el pre­ce­dent de l’arrest de Pinoc­het el 1998, a qui la Cam­bra dels Lords va reti­rar la immu­ni­tat, i Jack Straw, ales­ho­res minis­tre d’Afers Estran­gers de Tony Blair, el va posar en lli­ber­tat al·legant pro­ble­mes de salut. En aquesta ocasió també es diri­meix si un excap d’estat estran­ger té immu­ni­tat al Regne Unit.

LES FRASES

Sa Majestat és una part essencial del teixit constitucional d’Espanya
Daniel Bethlehem
advocat de Joan Carles de borbó
Un antic cap d’estat no té immunitat
James Lewis
advocat de corinna larsen
Sembla que [Joan Carles I] està plantejant objeccions tècniques i injustes
Jonathan Caplan
advocat de corinna larsen
Estic tan enfadada... Estic a punt de perdre els estreps
Corinna Larsen
demandant i antiga amiga de joan carles de borbó


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.