Política

JOAN MARTÍN

CAP DE L’OPOSICIÓ DE SALT (PSC)

“Hem de fer valdre el pes de Salt a l’àrea urbana”

“N’hi ha en l’espai públic i en la gestió del dia a dia. Veiem brutícia i manca de manteniment de l’espai urbà, i això dona una mala imatge de Salt”

“Tenim un problema d’inseguretat a causa dels furts, i cal actuar contundentment contra els lladres reincidents”

Les ocupacions delinqüencials generen inseguretat i cal lluitar-hi de manera contundent
El campus de salut i l’hospital Trueta han de servir per generar llocs de treball i riquesa al municipi

Joan Martín Puntada (Girona, 1978), casat i amb tres fills, és el portaveu del grup municipal del PSC a Salt i és conseller comarcal. És regidor des del 2015 i el 2019 va encapçalar la candidatura, que va assolir cinc regidors. Primer secretari del PSC a Salt des de fa dos anys, tornarà a encapçalar la llista el 2023 amb la voluntat d’aconseguir un canvi per a Salt. És enginyer tècnic informàtic per la UdG i té el postgrau en comunicació i lideratge polític per la UAB. És professor a l’IES Salvador Espriu de Salt.

Com valora el darrer mandat?
Ha estat una mica estrany amb la pandèmia, però no podem deixar d’insistir que hi ha una deixadesa en el manteniment de l’espai públic i una deixadesa en la gestió del dia a dia. A vegades tenim la sensació que aquest govern està pensant molt a voler deixar empremta però s’està oblidant del dia a dia. Hi ha problemes als espais infantils i de manteniment de l’espai públic. Veiem brutícia, manca de pintura als carrers. Veiem dificultats per reparar el mobiliari urbà. Un exemple molt descriptiu és l’entrada del sector sud venint de l’autopista. Vam estar pràcticament un any amb un radar mig caigut pel xoc d’un cotxe i tirotejat. No solucionar aquest problemes dona una mala imatge de Salt.
Què és el que no funciona?
Hi ha un govern fort, perquè la suma d’ERC i Junts per Salt els dona majoria absoluta i haurien de tenir una bona entrada en el govern de la Generalitat. Tenen quatre càrrecs de confiança i quatre dedicacions exclusives. Però denoten un final d’etapa, un esgotament de propostes. Poso un exemple: fa un any el govern feia difusió que tenien un pla d’acció municipal i que a mig mandat s’havien acomplert el 70% de les seves propostes de mandat. Això és un exemple que aquest govern de coalició tenia molt poques idees si en tan poc temps havia executat tanta cosa com ens deien. És un pacte molt pobre, el d’aquest govern.
Quina percepció es té de la ciutat?
Salt sempre haurà de lluitar amb l’estigma que té. Però Salt té un pes molt important dins de la comarca i dins de la província. Som el segon municipi del Gironès després de la capital i el sisè municipi en població de la província. Hem de passar d’aquell rol de pensar que Salt és un petit poble a considerar-lo com la gran ciutat que és. Fer valer aquells serveis i aquells elements que el fan diferencial. Tenim un pes important a l’àrea urbana, i l’hem de fer valdre.
Com està la seguretat a Salt?
No podem negar que hi ha un problema de seguretat. Si mirem les estadístiques dels últims trimestres del Ministeri de l’Interior veiem increments substancials dels furts. Són petits delictes que quan s’acumulen provoquen una sensació d’inseguretat. Aquesta és la problemàtica. La gent ha de tenir estima a la seva policia, ha de creure que el seu municipi lluita contra aquesta sensació d’inseguretat. La seguretat s’ha de treballar en el dia a dia directament des del municipi. I quan veiem aquest augment dels petits delictes hem d’analitzar el perquè passa i actuar amb mà ferma perquè no es torni a repetir. Per això des del PSC hem intentant influir en l’àmbit legislatiu, ja sigui al Parlament de Catalunya o al Congrés dels Diputats, insistint en aquests problemes i aconseguint fer aprovar al Senat una modificació de la llei pels multireincidents. Això des de Salt ho reivindiquem des de fa molt de temps. Exigim al govern de Salt que treballi en aquesta direcció. El que no pot ser és que aquest govern, després d’haver insistit que es fessin juntes de seguretat, fes més de cinc anys que no es convocava la junta de seguretat local, quan s’ha de fer trimestralment. Això denota una falta de diligència.
I les ocupacions delinqüencials?
A Catalunya tenim el 40% de les ocupacions il·legals de tot l’Estat. Creiem que a Salt hi ha 650 pisos ocupats, o més. Això és un percentatge molt important. Les ocupacions, ens agradi o no, generen aquesta sensació d’inseguretat. Si hi ha una necessitat social s’hi ha de fer front, però el que no podem permetre és via lliure a actuacions il·lícites. La meva primera pregunta el 2015 al govern, llavors d’ERC i la CUP, era sobre les màfies que feien ocupacions delinqüencials. Molts anys després sembla que el govern s’adona del que ja fa anys que passa. Les ocupacions delinqüencials s’han d’erradicar en el mínim temps possible.
Abans parlava de la neteja.
Hi ha mancances i dificultats en la recollida selectiva de la matèria orgànica. Aquest és un problema important en èpoques de calor. Veiem una falta de diligència en neteja, i especialment en la neteja viària. Hi ha carrers i illes de contenidors que no es netegen de manera habitual; simplement s’hi fa la recollida i tot l’entorn moltes vegades queda descuidat. I el punt àlgid va ser la vaga d’escombriaires que vam patir a finals del 2021. ERC va tenir una posició molt estricta considerant que allò era només un problema laboral. Al final crec que vam aconseguir que entenguessin que l’Ajuntament havia d’intervenir per mirar de solucionar una problemàtica que es va allargar setmanes. Va ser una de les vagues d’escombriaires més importants que hi ha hagut, i es va patir molt. El govern ha de ser conscient que els serveis, pel fet de subcontractar-los, no han de patir manca de diligència per fer-los complir. Sentir-se a gust en un espai públic proper a casa és el mínim que hem d’oferir a la ciutadania.
Salt tindrà campus de salut i l’hospital Trueta.
Jo ho posaria dins del que ha de ser el desenvolupament del sector sud. Ha de servir perquè es pugui reequilibrar el municipi amb un desenvolupament econòmic, principalment amb espais comercials que generin llocs de treball i també riquesa al municipi. I per l’altra banda hi ha el nou hospital Trueta, que per cert sempre hem defensat que havia d’anar al sector sud de Salt. Què ha de suposar? Un millor servei sanitari per als gironins i gironines de tota la província. I per a Salt ha de suposar molt més: un campus de salut, unes universitats al seu voltant que han de portar a Salt no només estudiants sinó investigadors. Al voltant del campus s’hi han d’instal·lar empreses que facin investigació en l’àmbit biomèdic, i això garantirà feina i treballs de més alta qualificació, i ajudarà a reequilibrar el municipi, que té zones molt denses i molt pobres. Cal reequilibrar el municipi no només econòmicament sinó també laboralment. I això ha d’aconseguir-ho el desenvolupament del sector sud.
I la mobilitat?
Amb uns equipaments d’aquesta magnitud, és un tema prioritari. S’hi ha d’arribar bé. Ara tenim una C-65 amb unes problemàtiques molt importants, sobretot des que van acabar els peatges, amb moltes cues. Hi ha d’haver un replantejament de tota la mobilitat pensada en clau d’àrea urbana, de Girona però també de Vilablareix, Bescanó... Tota l’àrea urbana generarà un moviment importantíssim d’usuaris del Trueta.
Hi ha problemes amb els patinets?
Molta gent els utilitza com a primer mitjà de transport, especialment gent de capacitat adquisitiva baixa. I són mitjans de transport que no ocasionen un impacte ecològic important. Però hem de regular-ne l’ús. A Salt tenim una normativa, però cal un treball cooperatiu entre les diferents administracions i diversos municipis. Cal treballar conjuntament per fer normatives idèntiques i treball de camp per conscienciar els usuaris i per fiscalitzar que s’estiguin utilitzant bé. El que no pot ser és que hi hagi una normativa per a cada municipi. Hem d’aconseguir que qui utilitzi els patinets prengui consciència del seu ús i que hi hagi coherència en les normatives a tota l’àrea urbana.
I el món cultural?
Salt és un poble viu i sempre ha tingut un associacionisme molt potent. També veiem que cultures que venen d’altres països ràpidament s’associen. Trien aquest sentiment d’unió, de pertinença. Desbloquejar el tema d’El Canal ha estat important perquè feia molts anys que estàvem amb un immobilisme absolut i sense finançament. El Canal ha de significar per a Salt un segon teatre, però també ho ha de ser per a tota l’àrea de Girona. Ha d’aportar moltíssim a Salt com a fet diferenciador, per donar bona imatge. A Salt hi ha coses molt bones, i la indústria cultural ha de ser la punta de llança de totes elles.
Vox té a Salt tres regidors.
És difícil actuar contra el populisme i contra les idees simplistes. Si miro la trajectòria de Plataforma per Catalunya primer i Vox després, veig que no han aportat res de res a Salt. Res de res. No proposen solucions. L’única feina que fan és amplificar les problemàtiques de Salt. A l’Ajuntament no intervenen i fora del consistori treballen per generar discrepàncies. No cal donar excessiva veu als problemes que volen amplificar, però cal confrontar-los amb el que diuen els seus líders a escala estatal. Vox té un discurs a escala nacional que crec que els fa avergonyir, i llavors callen. Hem de saber posar-los al davant de les seves incoherències.
El 2023 farà 40 anys de la recuperació de la independència.
Salt ciutat, Salt poble. Els aniversaris són per aprofitar-los. Hem d’aconseguir cohesionar un municipi que en èpoques molt difícils s’ha vist trencat. Un aniversari com el de la recuperació de la independència ha de servir per cohesionar, per entendre les dificultats que hem patit aquests anys i com hem arribat al Salt del 2023. Hem de pensar en un aniversari per a tots.
Què vol fer si governa?
Tenim una idea molt clara del que volem fer: que Salt funcioni bé. Volem erradicar aquella deixadesa que es veu pel carrer, volem lluitar per millorar la sensació de seguretat, volem treballar per millorar la neteja. Tenim un equip per fer possible que Salt funcioni bé i estigui a l’alçada del que demanen els saltencs i les saltenques. Salt és un municipi de gent treballadora, que vol que el seu consistori s’esforci perquè tot funcioni i perquè Salt tingui el pes rellevant i específic que ha de tenir en una àrea urbana com la de Girona. Salt és la siena ciutat de la província i ha de tenir uns serveis públics a l’altura del que necessita.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona