Política

Corea

Corea del Sud detecta un gran desplegament aeri nord-coreà

Seül mobilitza avions de combat després d’identificar 180 esteles d’aeronaus militars de Pyongyang

Corea del Nord ha llançat una trentena de míssils els últims dos dies en resposta a les maniobres conjuntes del Sud i Estats Units

L’exèrcit sud-coreà ha mobilitzat aquest divendres desenes d’avions de combat després de detectar un gran desplegament d’aeronaus de Corea del Nord.

“El nostre exèrcit ha adoptat mesures després d’identificar unes 180 esteles de vol d’avions militars nord-coreans entre les 11.00 i les 15.00 hores (03.00-07.00 hora catalana)” d’aquest divendres, ha informat el ministeri de Defensa sud-coreà en un comunicat.

“Les Forces Aèries de la República de Corea [nom oficial del Sud] han mobilitzat ràpidament els seus recursos superiors, incloent 80 unitats d’F-35A”, afegeix el text.

Corea del Nord ha llançat dimecres i dijous uns 30 míssils coincidint amb les maniobres aèries a gran escala conjuntes de Corea del Sud i Estats Units, en la que participen uns 240 avions militars. Un d’ells, un coet balístic de llarg abast (ICBM), aparentment va fallar en ple vol quan anava a sobrevolar Japó. Un altre projectil de curt abast va caure molt a prop d’aigües territorials sud-coreanes, una cosa que mai abans havia passat.

En resposta per aquests llançaments els aliats han anunciat que les maniobres, que havien de concloure avui, es prolongaran fins dissabte. Seül ha indicat que les aeronaus que participen en els exercicis combinats Vigilant Storm mantenen “postura vigilant” davant el possible desplegament aeri de Pyongyang mentre realitzen les esmentades maniobres.

Vigilant Storm és l’exercici aeri combinat de Corea del Sud i EUA més gran des de 2017 i inclou la mobilització de caces F-15, F-16, EA-18G (la versió del caça bombarder F-18 adaptada per a escenaris de guerra electrònica), F-35A i F-35B, que a diferència de l’F-35A pot realitzar enlairaments en curt i enlairaments i aterratges en vertical.

És la primera vegada que el Pentàgon ha portat unitats de l’F-35B a territori sud-coreà. Això podria  haver enfurismat especialment Pyongyang, que dimarts ja va amenaçar de respondre de manera contundent a aquests jocs de guerra.

La tensió a la península de Corea està arribant a cotes inèdites davant les repetides proves d’armes nord-coreanes, les maniobres dels aliats i la possibilitat que, tal com indiquen els satèl·lits, el règim de Kim Jong-un ja estigui preparada per realitzar la seva primera prova nuclear des del 2017.Maragall destaca el rèdit per a Barcelona del pressupost

baRCELONA
FRANCESC VIAPLANA I MANRESA
ALCALDE DE LA SEU D’URGELL (ERC)

“Al Pirineu hi ha innovació, però cal millorar-ne les infraestructures”

Òmnium insta els partits a cercar una estratègia compartida

Barcelona
LAIA CAÑIGUERAL I OLIVÉ
DELEGADA DEL GOVERN DE LA GENERALITAT A LES COMARQUES GIRONINES

“És el pressupost que més creix en 17 anys”

GIRONA

Justícia entrega les restes d’un tercer soldat exhumat a Móra

Terrassa

Els EUA abaten el “globus espia” xinès sobre l’Atlàntic

WASHINGTON
El Radar

Tres anys després, encara el ‘Brexit’

Perseguit per l’ombra de Johnson

Londres

Iceta confirma que l’Estat jugarà “fort” pel Thyssen de la Costa Brava

girona