Política

ANTONI NAVARRO ROBLEDO

ALCALDE DE LLAGOSTERA (ERC)

“Municipalitzar serveis és possible des d’un punt de vista econòmic”

“Un servei com el de l’atenció als residents no s’ha de basar en criteris purament econòmics, sinó d’atenció a les persones”

“Vam proposar la cessió d’uns terrenys a Catsalut i ens van dir que sí”

En el pacte [amb la CUP] ens trobem molt còmodes i és fàcil que continuï en la mateixa línia
El poble està mancat de sòl industrial. Un dels objectius del govern és el foment de l’economia local

Antoni Navarro Robledo (Espar­re­guera, 1956), lla­gos­te­renc d’adopció des de fa una tren­tena d‘anys, ha estat mem­bre de diver­ses enti­tats i regi­dor en dife­rents períodes. Des del juny del 2019 és l’alcalde de Lla­gos­tera.

En qua­tre eta­pes ja ha estat vint anys a l’Ajun­ta­ment. És hora de reti­rar-se?
Fa molts anys que hi sóc i toca que la gent jove agafi els com­pro­mi­sos. Em retiro com a alcalde, però no com a polític ni del grup amb el qual em sento molt iden­ti­fi­cat. Podran dis­po­sar de la meva experiència. La per­sona que serà el can­di­dat està molt capa­ci­tada. Puc mar­xar tran­quil, queda un grup potent que pot fer una bona feina.
Ha estat regi­dor per ICV, l’Entesa i ERC. I és alcalde d’ERC pac­tant amb la CUP. Quin futur albira a l’Ajun­ta­ment?
He par­ti­ci­pat en mol­tes con­te­ses elec­to­rals. Sem­pre fas càlculs, la gent ten­deix a donar-te ànims i aca­bes pen­sant que tindràs una majo­ria acla­pa­ra­dora i la rea­li­tat et posa a lloc. Tots els grups volen tenir la majo­ria abso­luta i, si no, a fer pac­tes. En el pacte ens tro­bem molt còmodes i és fàcil que con­tinuï en la mateixa línia.
Vostè va posar com a objec­tiu acon­se­guir “una Lla­gos­tera par­ti­ci­pa­tiva, justa, solidària, plu­ri­cul­tu­ral, femi­nista, res­pec­tu­osa amb el medi ambi­ent i cen­trada en les per­so­nes”. S’han com­plert?
Crec que sí, perquè no era un objec­tiu de l’alcalde, ni d’ERC. Ho era d’ERC, de la CUP i meu. Tots hem tre­ba­llat en aquesta línia. Hem creat òrgans de par­ti­ci­pació en què hem impli­cat gent del poble en moments durs com la pandèmia i ens ha permès pren­dre deci­si­ons de manera con­junta, justa i solidària. Els dos dar­rers anys hem con­ge­lat l’IBI i enguany tots els tri­buts; tenim en compte la situ­ació econòmica de la gent. Hem fet el pla d’igual­tat i hi estem tre­ba­llant. I en el cas del medi ambi­ent, s’ha ampliat el porta a porta, i l’objec­tiu és posar ener­gies reno­va­bles i estu­diar com fer comu­ni­tats energètiques. En l’habi­tatge hem ampliat un gai­rebé ine­xis­tent parc d’habi­tat­ges soci­als i en ges­ti­o­nem una tren­tena de llo­guer social.
Vostès tenen l’objec­tiu de com­promís residu zero i han ampliat el ser­vei de reco­llida porta a porta als veïnats i les urba­nit­za­ci­ons de la Canyera, Mata i Mont Rei. I una àrea con­tro­lada a Font Bona i Selva Brava. Pre­ve­uen que la reco­llida selec­tiva aug­men­tarà de l’actual 72%?
Cre­iem que es pot aug­men­tar i ja estem avançant cap a l’objec­tiu del 85%. Molt ambiciós, però rea­lista. És difícil perquè el mer­cat no ens hi ajuda. Hem de dia­lo­gar amb els comerços per evi­tar el màxim de resi­dus. És impor­tant haver ampliat el porta a porta a espais que no són del nucli urbà. S’ha fet molt bé i el regi­dor David Parrón, que ha hagut de ple­gar per motius labo­rals, ha fet molt bona feina. S’ha millo­rat moltíssim la quan­ti­tat de reci­clatge que es fa al poble.
El con­tracte de neteja es vol muni­ci­pa­lit­zar. Se subro­guen les tre­ba­lla­do­res, quan sem­bla que la tendència és exter­na­lit­zar les fei­nes. Es una aposta per millo­rar el ser­vei?
Sí. El més còmode per a un equip de govern és l’exter­na­lit­zació perquè s’hi posa una empresa i es fa càrrec de tot. Estem con­vençuts que la muni­ci­pa­lit­zació va bé i és pos­si­ble des d’un punt de vista econòmic perquè estal­vies IVA i bene­fici indus­trial. Estàs en diàleg amb els tre­ba­lla­dors i les con­di­ci­ons poden ser millors, amb el mateix cost. Ara tenim una empresa molt fami­liar, hi ha hagut molt bona relació i n’hi haurà en un futur, però tocava fer la lici­tació i aquí ja no només vin­dria aquesta empresa, fet que redunda en el ser­vei i en la situ­ació de les tre­ba­lla­do­res. Con­vençuts que muni­ci­pa­lit­zar el ser­vei és el millor, i no només en la neteja d’edi­fi­cis, sinó també en altres ser­veis com la zona blava.
La cons­trucció de la nova residència geriàtrica és un objec­tiu pen­dent. Han des­car­tat bus­car fons externs i pri­va­tit­zar-ho?
Des­car­tem pri­va­tit­zar-ho en la mateixa línia que dèiem abans. Un ser­vei com el de l’atenció als resi­dents no s’ha de basar en cri­te­ris pura­ment econòmics, sinó d’atenció a les per­so­nes. Qual­se­vol empresa pri­vada que ho agafi, tot i que és ben legi­tim que hi tin­gui interès econòmic, això mol­tes vega­des va en detri­ment de l’atenció a les per­so­nes. En la covid s’ha vist com les residències por­ta­des des de l’àmbit públic han aguan­tat millor que les pri­va­des. Pel que fa a la cons­trucció, ja en l’època de l’Entesa es va començar a par­lar d’una nova residència a la zona espor­tiva. Hi ha ciu­ta­dans que diuen: per què no s’amplia l’actual i s’agafa l’antic col·legi de les mon­ges? Per raons obvies. Pri­mer d’espai. La per­sona que està en la residència quan ha de sor­tir es troba amb car­rers amb pen­dents. No pot sor­tir. Hi ha tretze pas­sa­dis­sos, moltíssi­mes esca­les... No pots donar l’atenció ade­quada. Tenim per­so­nal per sobre de la ràtio perquè no hi ha l’espai diàfan. La nova residència no volem només que sigui més còmoda des del punt de vista arqui­tectònic, sinó de cara a la gent, més asso­le­llada, més pràctica, amb una zona de men­ja­dor, que no sigui un espai tan­cat al món exte­rior. En l’espai actual és impos­si­ble.
També hi ha en pro­jecte la cons­trucció d’un nou CAP?
Estem espe­rant fer la cessió de ter­renys. Ens vam reu­nir amb Cat­sa­lut i vam demos­trar que hi ha dèficits en el CAP, com la falta d’àrea d’urgències. Calia una ampli­ació i vam plan­te­jar si es podia fer allà mateix tenint en compte que és zona inun­da­ble. En una reunió amb Cat­sa­lut i l’ACA ens van dir que allà no es podia ampliar. Vam pro­po­sar la cessió d’uns ter­renys, ens van dir que sí i es comença a posar en marxa la maquinària. Els ter­renys són prop del tana­tori, un espai llu­minós, ben comu­ni­cat i amb apar­ca­ment.
Un dels pro­ble­mes és tenir gent pre­pa­rada per aten­dre les per­so­nes grans. Des de l’Ins­ti­tut es pot fer un cicle for­ma­tiu d’assistència social per pre­pa­rar per­so­nes per al geriàtric?
Sí, ens vam posar en con­tacte amb l’Ins­ti­tut, cons­ci­ents que no hi ha prou gent for­mada per aten­dre els resi­dents ni tam­poc per a un ser­vei d’atenció domi­ciliària com voldríem. Hi ha una quan­ti­tat alta de gent gran que viu en domi­cili par­ti­cu­lar. Vam plan­te­jar fer un cicle for­ma­tiu d’assistència a la ter­cera edat que tingués sor­tida labo­ral i es pogues­sin fer les pràcti­ques. Ja es va dema­nar l’any pas­sat a Ense­nya­ment i no va avançar, però junt amb l’Ins­ti­tut hi hem tor­nat a insis­tir per si el podem tenir per l’any vinent. Això per­me­tria tenir per­so­nal qua­li­fi­cat tant pel nos­tre poble com pels muni­ci­pis dels vol­tants.
La Fun­dació Pri­vada Patro­nat Santa Creu està cons­truint un edi­fici per a per­so­nes de més de 60 anys que siguin autònomes.
Sí, aviat s’aca­ba­ran les obres d’aquest bloc de pro­tecció ofi­cial, amb un total de 16 habi­tat­ges des­ti­nats a per­so­nes de més de 60 anys autònomes.
Qui­nes són les grans línies del pres­su­post del 2023?
Pas­sem de 10 mili­ons con­so­li­dats amb la part de la residència geriàtrica. El 2022 l’opo­sició ens van donar suport, i aquest any hem fet reu­ni­ons prèvies i s’ha expli­cat [Junts i el PSC hi van votar en con­tra el 21 de desem­bre pas­sat]. Està en línia con­ti­nu­ista, perquè cre­iem que les coses s’estan fent bé. Sé que hi ha coses que ens divi­dei­xen, com la pri­va­tit­zació de ser­veis, que no es veu igual a tots els grups. Dins el pres­su­post apor­tem gai­rebé 200.000 euros a la residència geriàtrica, perquè no hi havia prou per­so­nal. Sem­pre se’ns ha dit que una direcció ha de des­can­sar en tres potes: gerència, direcció tècnica i recur­sos humans, i aquí ho teníem con­cen­trat en una sola per­sona. També fal­tava gent a la cuina i a l’atenció als resi­dents. A més, la pujada de la llum o els aug­ments sala­ri­als, que no venen com­pen­sats amb els diners que ens arri­ben. Ho hem com­pa­rat amb altres muni­ci­pis i amb una residència sem­blant apor­ten molts més diners. Per tant, no és pro­ducte de mala gestió, sinó d’uns ser­veis neces­sa­ris.
L’opo­sició no els ho ha posat gaire difícil.
Sí, ha estat una opo­sició tran­quil·la. Valo­ren en con­junt posi­ti­va­ment el que s’esta fent. Com que he estat a l’opo­sició, penso que s’ha de ser una mica generós i que els com­panys tin­guin el màxim d’infor­mació. L’ele­ment per­so­nal ajuda i la relació ha estat molt bona, amb lògiques diferències. La quan­ti­tat de pro­pos­tes que pre­sen­tem i que s’apro­ven és impor­tant.
Van fer una actu­ació pun­tual al pas­seig Pom­peu Fabra, que té la gran reforma pen­dent.
Hi ha un pro­jecte que s’hau­ria de tor­nar a redac­tar, però hem de ser cons­ci­ents de la situ­ació econòmica. Hi havia mínims del pas­seig que s’havien de resol­dre. Els vehi­cles apar­ca­ven sobre la vorera i impe­dien a la gent anar amb el carro de la com­pra i qui va en cadira de rodes no podia ni pas­sar. Vam veure que podíem reduir el pas­seig i vam fer-ho en dues fases. A la pri­mera hi havia un esglaó sense cap uti­li­tat i tra­ient-lo els cot­xes poden apar­car a baix. La pri­mera fase no ha que­dat tan bé com la segona, que es va poder reta­llar el pas­seig i es va asfal­tar. S’ha fet que les vore­res siguin prac­ti­ca­bles. També fal­ta­ven arbres.
Es lega­lit­za­ran aviat les urba­nit­za­ci­ons de Font Bona i Selva Brava? La recepció de la Canyera ja està ulti­mada?
Cadas­cuna està en períodes dife­rents. La Canyera està aca­bada i a punt de recep­ci­o­nar. Hi una pro­blema amb Endesa i Telefònica per soter­rar les línies, però si ho espe­rem no aca­baríem. Per tant, tirem enda­vant. Font Bona està pràcti­ca­ment aca­bada, però per motius econòmics hi ha gent que no fa front a les seves obli­ga­ci­ons i en una part falta l’última capa d’asfalt. Quan és com­pleixi es recep­ci­o­narà. Selva Brava no té junta de com­pen­sació i cal que facin tot el procés que han fet les altres. És una situ­ació més difícil. No és en el pres­su­post però pre­ve­iem la cana­lit­zació d’aigua pota­ble fins a Font Bona.
Fa temps que es parla de l’ender­roc de ca la Xe i del de Casa­blanca. Ho veu­rem abans d’aca­bar el man­dat?
Està pres­su­pos­tat. Vam com­prar l’edi­fici de ca la Xe que està en ruïnes i reque­ria una actu­ació perquè és una sor­tida del poble i una zona de molt poca visi­bi­li­tat. S’hi pot fer una pla­ceta amb un parell de bancs. Vam tenir molts pro­ble­mes per tro­bar l’inter­lo­cu­tor. Aviat es reti­rarà la runa i s’està fent el pro­jecte per la plaça. Pel que fa a la Casa­blanca, es va com­prar per ender­ro­car-ho i posar-hi terra, ja que és zona verda. Els pròxims governs ja diran què s’hi farà. Hi anava una rotonda que for­mava part del pro­jecte Sud11, que és la zona indus­trial. Hem inten­tat eli­mi­nar de la urba­nit­zació la càrrega de fer la rotonda. El poble està man­cat de sòl indus­trial. Un dels objec­tius del govern és el foment de l’eco­no­mia local.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia