Política

CAMÍ MENDOZA MERCÈ

CAP DE L’OPOSICIÓ A CAMBRILS (ERC)

“La paràlisi la veig ara. Ells només han fet el que s’havien trobat començat”

Camí Mendoza, apartada de l’alcaldia a mig mandat per la moció de censura encapçalada pel seu soci Oliver Klein, reivindica la feina feta i assegura que el nou equip de govern no ha aportat res de nou

“Han anat posant coses sobre la taula que no tiren endavant”, afirma

No s’ha dut a terme tampoc el pla local d’habitatge, que havíem deixat pressupostat
Hem de ser transcendents al territori, presents en els projectes més importants

Camí Mendoza, d’ERC, feia sis anys que ocupava l’alcaldia de Cambrils quan, el setembre del 2021, una moció de censura encapçalada pel seu soci de govern Oliver Klein (Nou Moviment Ciutadà), amb el suport del PSC, Ciutadans i el PP, va enviar el seu partit i Junts a l’oposició.

Quin balanç fa d’una legislatura estranya en què ha fet d’alcaldessa i de cap de l’oposició?
És complicat treure’n una conclusió, però sí que s’ha d’emmarcar en la pandèmia, a més d’un atac informàtic que ens va paralitzar bastant. Per sort, el govern que lideràvem va donar solucions per als que més van patir la pandèmia i per restablir els serveis afectats per l’atac. La màxima preocupació va ser aquesta, sobretot perquè la pandèmia va arribar just després d’aprovar els pressupostos. I, quan ja en sortíem, el setembre del 2021, és quan ens fan la moció de censura. Ens diuen que transformaran la ciutat perquè asseguraven que s’havia fet poca cosa, però encara avui no ens han explicat quin és el seu pla d’acció municipal i s’han limitat a continuar les obres que vam deixar aprovades i pressupostades, i que s’acabaran fent perquè estava previst, com és el cas de la reforma de la rambla Jaume I i l’avinguda de l’Esport, clau tenint en compte la nova ubicació de l’estació de tren, que la fa més central al territori, i per la presència dels equipaments esportius.
La moció de censura es va justificar adduint paràlisi de l’equip de govern. N’hi havia?
No. De fet, la paràlisi la veig ara. Ells només han fet el que s’havien trobat començat. I aquest any s’ha aprovat el pressupost inicialment però encara no s’ha aprovat definitivament. Mirem quants municipis de la nostra dimensió tenen el pressupost per aprovar.
El govern actual està executant aquestes obres tal com ho hauria fet el govern encapçalat per vostè?
En el cas de l’avinguda de l’Esport, quan estàvem al govern jo insistia molt al regidor d’Urbanisme [Enric Daza, de NMC] que es fessin les gestions amb Endesa, que va al seu ritme, per fer subterrànies unes torres de llum. El regidor es va adormir i el que ara impedeix acabar l’obra és el cobriment de les torres, que es fa ara. I això que nosaltres vam aconseguir que la Generalitat fes la rotonda de la carretera de Montbrió, que s’havia de tenir abans d’acabar l’avinguda de l’Esport, a la qual encara li falten setmanes. Pel que fa a la rambla Jaume I, s’han modificat coses del projecte quant a aparcaments i mobilitat, i no s’estan complint els terminis ni s’està escoltant els veïns i veïnes, que van ser avisats tard de l’inici de les obres. També s’haurien pogut fer accessos provisionals per ajudar els comerciants. Reconec que és una obra de magnitud i dins d’una trama urbana molt cèntrica, difícil de gestionar, però s’hauria pogut fer millor. Esperem que no es trigui a enllestir-la.
Un altre projecte clau és la urbanització de l’entorn de l’antiga estació, que ha d’unir sectors de la ciutat separats fins ara per la via del tren, ja en desús.
Sí, però fa un any es va enderrocar l’antiga estació i encara no han començat les obres per remodelar l’espai ni se n’ha fet el manteniment, tenint en compte, a més, que els diners que s’hi han destinat són els que nosaltres volíem per construir el nou edifici de la brigada i alliberar l’antic com a nou local d’entitats. És clar, però, que l’espai a l’entorn de l’antiga estació s’ha de dignificar, i és important perquè uneix dos barris.
Hi ha més projectes que el govern actual té sobre la taula, com el teatre auditori, un nou pavelló i una piscina olímpica. Els consideren importants?
A Cambrils no tenim un teatre en condicions; per tant, s’ha d’acabar el teatre auditori. Al seu moment es va fer un projecte desmesurat i fa molt temps que està aturat. Nosaltres no ho vam desencallar perquè teníem altres urgències. La piscina és discutible, però un nou pavelló lleuger sí que és una necessitat, tot i que les obres encara no han començat. Aquest govern ha anat posant coses sobre la taula que no tiren endavant, com un passeig a la torre del Telègraf i un pàrquing subterrani a tocar del parc del Pescador.
Hi ha algun projecte vostre que hagi quedat aparcat amb el canvi de govern?
N’hi ha un que ens va sobtar, els horts urbans, que vam començar durant el primer mandat amb el PSC, que el va impulsar, i que al final ha quedat en no res. No s’ha dut a terme tampoc el pla local d’habitatge, que havíem deixat pressupostat i que és important per detectar les necessitats d’habitatge i buscar solucions. D’altra banda, el departament de l’Ajuntament que tracta les problemàtiques LGTBI i l’atenció a la dona el teníem ben dotat i ara ha quedat més reduït. També han aparcat el pla educatiu d’entorn.
Cambrils ha estat partit per l’N-340 i per la via del tren, que ara està desmantellada. Té les dues ànimes, la vilera i la marinera... Li falta cohesió?
En clau urbanística, ja sota el nostre mandat vam enderrocar l’antic pont de l’N-340 per unir dos barris i s’ha canviat el traçat de la via del tren per portar-la fora del nucli urbà, de manera que hem millorat i ara podrem anar com si res d’una punta a l’altra de la ciutat sense barreres. En clau social, no hi ha problemes de falta de cohesió ni de convivència. Després dels atemptats del 2017, es va aprofundir fins i tot en la relació entre diversos col·lectius.
Cambrils ha crescut molt els últims anys. Exerceix prou capitalitat i atracció al territori?
Hem de ser transcendents al territori, hem de ser presents en els projectes més importants. Quan jo liderava el govern, va sortir una proposta d’àrea metropolitana en què Cambrils no hi era, i vam batallar per formar-ne part. L’àrea metropolitana no només és Tarragona i Reus, i per avançar com a territori cal la suma de tots els municipis i ens ho hem de creure. Aquest és el repte que tenim, i en el cas de Cambrils hem de tenir un paper important al territori, que fins ara no hem exercit perquè no se’ns ha concedit i segurament perquè no ho hem reivindicat prou. Que el futur tren tramvia, el TramCamp, tingui un pas clau per Cambrils demostra que cada cop se’ns té més en compte.
Per ser un pol d’atracció és clau el comerç. Com està de salut?
Cambrils té essència marinera i pagesa, però amb el turisme el comerç ha crescut, sobretot a la zona del port, on obren força establiments. Tenim una oferta diversificada, i hi ha gent dels municipis del voltant que ve a comprar. Al barri antic és on podríem estar millor pel que fa al comerç; és un repte. En aquest sentit, serà un revulsiu la propera remodelació del mercat de la vila gràcies a una subvenció de la Diputació.
Un dels grans reptes dels municipis de costa és desestacionalitzar la temporada turística. Es fa prou per aconseguir-ho?
Vam ser dels primers municipis a apostar pel turisme esportiu buscant la desestacionalització, amb bones instal·lacions, bon clima per a la pràctica del ciclisme i el golf... Però no ha de ser només a través de l’esport, cal buscar altres fórmules, com el teatre auditori, que ha de servir com a palau de congressos... Cal aprofitar el bon clima per atraure gent del nord d’Europa que busca sol també fora de l’estiu.
Ha parlat de l’ànima pagesa i marinera de Cambrils. Hi ha el perill que perdi personalitat enmig del creixement?
És el principal actiu que tenim i és el que ens ha fet arribar on som. Hem d’evolucionar, mirar al futur, però no perdre de vista d’on venim. Si som capdavanters en gastronomia és perquè valorem els productes de la terra, perquè tenim tradició pesquera i de pagès, i apostem per mantenir aquests sectors. Tenim patrimoni històric, que nosaltres sempre hem treballat per conservar. Hem blindat la imatge tradicional del port, una de les nostres postals, i hem evitat edificis alts prop del mar.
Fa els deures Cambrils pel que fa a la sostenibilitat?
Vam ser dels primers municipis a implantar la recollida selectiva i s’intenta que els establiments comercials i la restauració siguin el màxim de curosos en reciclatge, i nosaltres hem apostat per la il·luminació de baix consum. S’han fet coses, però crec que a partir d’ara hem de fer un gran pas en aquest aspecte i creure’ns de veritat el tema de la sostenibilitat.
Quins temes prioritaris ha d’entomar ara Cambrils?
Hem d’anar cap a una ciutat més saludable, i tenim elements propis per aconseguir-ho i que hem de potenciar, com és el cas de les rieres, uns pulmons verds no prou aprofitats i que hem de fer que la ciutadania gaudeixi. També hem de posar més recursos en reciclatge i en eficiència energètica, ajudant el particular. L’habitatge social és l’altre gran repte: hem d’adoptar mesures abans no tinguem urgències. S’ha d’impulsar, i el govern actual no ho afronta.
Heu vist un equip de govern cohesionat?
No, però tampoc crec que ho hagin pretès. Simplement han ocupat cadascú el seu lloc amb les seves responsabilitats i han passat els dos anys com han pogut per esperar les eleccions. Algú volia ocupar l’alcaldia i als altres ja els va anar bé pujar al carro, i han anat fent.
S’obre un escenari electoral especialment incert. Tot i que ara estan a l’oposició, l’afronten com si vinguessin de governar, reivindicant l’obra de govern?
Sí. Ja vam afrontar la moció amb el cap ben alt i contents de la feina feta, amb una política diferent, amb gent que veníem de fora de la política. Reivindiquem la feina feta i que la gent no se n’oblidi, ja que el ritme de vida actual fa que costi recordar el que es va fer fa tres anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona