Política

iemen

Els Estats Units tornen a qualificar els houthis com a “terroristes”

Els rebels consideren un “honor” la designació

La nova definició no els atorga la màxima qualificació perquè les sancions no perjudiquin la població civil

El govern dels Estats Units va anun­ciar aquest dime­cres que torna a desig­nar com a “ter­ro­ris­tes” als rebels hout­his del Iemen, enmig d’un con­text d’esca­lada mili­tar a l’Ori­ent Mitjà.

La desig­nació entrarà en efecte d’aquí a trenta dies, el pròxim 16 de febrer, encara que en una reunió amb peri­o­dis­tes, fun­ci­o­na­ris esta­tu­ni­dencs han asse­gu­rat que Was­hing­ton “con­si­de­rarà” sus­pen­dre-la si els hout­his ces­sen els seus atacs en el mar Roig.

Els rebels hout­his del Iemen, secun­dats per l’Iran, han incre­men­tat en les últi­mes set­ma­nes els atacs en el mar Roig con­tra vai­xells que sos­pi­ten vin­cu­lats a Israel, actu­ant, segons afir­men, en res­posta als bom­bar­de­jos isra­e­li­ans a Gaza.

“Aquests atacs són una defi­nició de manual de ter­ro­risme”, va dir un dels fun­ci­o­na­ris, que va insis­tir que més que un canvi d’acti­tud gene­ra­lit­zada per part dels hout­his, el que bus­quen els Estats Units és que ces­sin els atacs en el mar Roig per la seva importància per al comerç inter­na­ci­o­nal.

En els trenta dies fins a l’entrada en vigor de la mesura, els Estats Units també pre­te­nen “dis­se­nyar” la imple­men­tació de les san­ci­ons que implica la desig­nació perquè afec­tin en la menor mesura pos­si­ble a la població civil.

El que Was­hing­ton pretén és “tallar el finançament” dels hout­his a través del sis­tema finan­cer inter­na­ci­o­nal sense que això impe­deixi l’arri­bada de men­jar –el Iemen importa el 90% dels seus ali­ments–, medi­ci­nes i ajuda huma­nitària a les zones sota el seu con­trol.

De fet, l’Admi­nis­tració de Joe Biden ha optat per cata­lo­gar al grup houthi de “Ter­ro­rista Glo­bal Específica­ment Desig­nat” (SDGT, en anglès) en lloc d’incloure-ho en la llista d’“Orga­nit­zació Ter­ro­rista Estran­gera” (FTO, en anglès) perquè les san­ci­ons que implica són més lleus.

Per exem­ple, la desig­nació SDGT no implica san­ci­ons per als qui pro­ve­ei­xin “suport mate­rial” als hout­his i tam­poc pre­veu pro­hi­bi­ci­ons de viatge, com sí que ho fa estar inclòs en la llista FTO.

L’expre­si­dent repu­blicà Donald Trump (2017-2021) va desig­nar als hout­his com a “ter­ro­ris­tes” tant en la cate­go­ria de SDGT com en la de FTO en una de les seves últi­mes deci­si­ons com a man­da­tari, però el govern de Biden va anul·lar la mesura poc després d’arri­bar a la Casa Blanca pre­ci­sa­ment per a no agreu­jar la crisi huma­nitària al Iemen.

La desig­nació dels rebels hout­his com a “ter­ro­ris­tes” per part de Was­hing­ton arriba dies després que els Estats Units i el Regne Unit ini­ci­es­sin una cam­pa­nya de bom­bar­de­jos con­tra objec­tius mili­tars del grup al Iemen.

Orgull houthi

El por­ta­veu del movi­ment rebel hutí, Moha­med Abdel­sa­lam, ha con­si­de­rat un “honor” que el seu grup hagi estat desig­nat avui com a “ter­ro­rista” pels Estats Units i ha afir­mat que això no can­viarà “la posició del Iemen en suport a Pales­tina”

Abdel­sa­lam ha asse­nya­lat que són les “polítiques arro­gants” dels Estats Units i el seu “suport a l’enti­tat cri­mi­nal sio­nista”, en referència a Israel, els “veri­ta­bles patro­ci­na­dors del ter­ro­risme”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.