Política

Unió Europea

La UE acorda una directiva pionera sobre la violència contra les dones però fracassa a l’hora d’incloure-hi la violació

La llei perseguirà la difusió no autoritzada d’imatges íntimes a internet, incloses les falsificades

El Par­la­ment Euro­peu ha arri­bat aquest dimarts a un acord pre­li­mi­nar per a una direc­triu que té l’objec­tiu de com­ba­tre la violència con­tra les dones, en el pri­mer movi­ment legis­la­tiu d’aquest tipus que fa la cam­bra del club dels 27, segons informa l’ACN.

El text, però, no inclou la vio­lació com a crim, per bé que sí que defi­neix mesu­res per pre­ve­nir-la i per cons­ci­en­ciar de la neces­si­tat del con­sen­ti­ment de la dona per a les rela­ci­ons sexu­als. En canvi, sí que inclou la muti­lació geni­tal i el matri­moni forçat, i també per­se­guirà la difusió no auto­rit­zada d’imat­ges ínti­mes a inter­net, inclo­ses les fal­si­fi­ca­des.

La norma haurà de ser apro­vada for­mal­ment tant pel Par­la­ment com pel Con­sell de la Unió Euro­pea.

L’acord infor­mal al qual han arri­bat els nego­ci­a­dors del Par­la­ment i del Con­sell de la UE aquest dimarts inclou, doncs, mesu­res per pre­ve­nir la vio­lació, nor­mes més dures per a la violència cibernètica i millora el suport a les vícti­mes.

Per pri­mer cop hi haurà una norma que abas­tarà tota la UE que cri­mi­na­lit­zarà cer­tes for­mes de violència de gènere i millo­rarà l’accés a la justícia, la pro­tecció i la pre­venció. El text, però, no inclou la vio­lació dins l’apar­tat de crims, un punt que enfron­tava els nego­ci­a­dors del Par­la­ment Euro­peu i del Con­sell de la UE i que final­ment s’ha resolt esta­blint mesu­res per pre­ve­nir aquesta agressió. En aquest sen­tit, el Par­la­ment Euro­peu informa en un comu­ni­cat que els estats mem­bres hau­ran de posar el focus en crear consciència que el sexe no con­sen­tit és con­si­de­rat una ofensa cri­mi­nal.

La nova legis­lació també inclou una llista més llarga de cir­cumstàncies agreu­jants per a les ofen­ses, inclo­sos els crims con­tra figu­res públi­ques, peri­o­dis­tes o acti­vis­tes dels drets humans i per als intents de cas­ti­gar les vícti­mes per l’ori­en­tació sexual, el gènere, el color de la pell, la religió, l’ori­gen social o les con­vic­ci­ons polítiques.

Fran­ces Fitz­ge­rald, mem­bre del Par­tit Popu­lar Euro­peu i cap dels nego­ci­a­dors del Par­la­ment, ha con­si­de­rat l’acord d’aquest dimarts un “moment històric” per als drets de les dones a Europa, alhora que ha con­si­de­rat que la legis­lació marca un “pas enda­vant cru­cial” en la pro­tecció de les dones “davant dels abu­sos digi­tals massa comuns que es tro­ben avui en dia”.

Des del Par­tit Soci­a­lista Euro­peu, l’exmi­nis­tre espa­nyol Juan Fer­nando López Agui­lar ha tit­llat de “bona notícia per als drets de les dones” la direc­triu. També ha recor­dat que la legis­la­tura va començar amb un com­promís “específic” de la pre­si­denta de la Comissió Euro­pea, Ursula von der Leyen, d’ela­bo­rar una legis­lació específica per pro­te­gir les dones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.