Política

Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

La resolució es vota pocs dies abans del viatge del primer ministre, Benjamin Netanyahu, als Estats Units

El lideratge palestí lamenta el vot de la Kenésset i denuncia que Israel no vol la pau

El ple de la Kenésset, el Par­la­ment isra­elià, ha apro­vat aquest dijous a la mati­nada per 68 vots a favor i 9 en con­tra una reso­lució que rebutja “com a prin­cipi” l’esta­bli­ment d’un Estat palestí. Aquest text va més enllà que una decla­ració simi­lar apro­vada mesos enrere, on els dipu­tats dona­ven suport al rebuig del govern al reco­nei­xe­ment “uni­la­te­ral” de l’Estat palestí per part de diver­sos països.

La cam­bra “s’oposa fer­ma­ment a l’esta­bli­ment d’un Estat palestí a l’oest del [riu] Jordà” i con­si­dera que això “cons­ti­tui­ria una amenaça exis­ten­cial a l’Estat d’Israel i als seus ciu­ta­dans”. Segons la Kenésset, la coe­xistència dels dos Estats “per­pe­tu­a­ria el con­flicte isra­elià-palestí i deses­ta­bi­lit­za­ria la regió”.

La reso­lució ha estat pre­sen­tada per la coa­lició de par­tits del govern del pri­mer minis­tre, Beja­min Neta­nyahu, i ha rebut també el suport de par­tits de la dreta i l’extrema dreta a l’opo­sició, inclòs el cen­trista Uni­tat Naci­o­nal, de l’exmi­nis­tre del gabi­net de guerra Benny Gantz. Els dipu­tats de la for­mació de cen­tre­es­querra Yesh Atid (Hi ha futur), de l’expri­mer minis­tre Yair Lapid, han aban­do­nat el ple per evi­tar posi­ci­o­nar-se sobre mesura. Tot i que Lapid s’ha mos­trat a favor de la solució dels dos Estats, els únics que hi han votat en con­tra han estat els labo­ris­tes i els par­tits àrabs Ra’am i Hadash-Ta’al.

El líder del par­tit Nova Espe­rança, Gideon Sa’ar, ha comen­tat que la decisió repre­senta un mis­satge isra­elià a la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal, en el sen­tit que “les pres­si­ons des­ti­na­des a impo­sar un estat palestí a Israel no fun­ci­o­na­ran”. I és que la ini­ci­a­tiva s’ha votat pocs dies abans de la visita de Neta­nyahu als Estats Units, on es diri­girà al Congrés i es reu­nirà amb el pre­si­dent nord-ame­ricà, Joe Biden.

La Kenésset ja va votar al febrer una altra reso­lució, a pro­posta de Neta­nyahu, on es mos­trava con­trari a un Estat palestí. Però aquell text es refe­ria específica­ment a l’esta­bli­ment uni­la­te­ral d’aquest Estat, després de les decla­ra­ci­ons de diver­sos països que esta­ven con­si­de­rant reconèixer Pales­tina si no hi havia un acord de pau amb Israel. L’absència d’una sor­tida diplomàtica al con­flicte ja ha moti­vat el reco­nei­xe­ment uni­la­te­ral de l’Estat palestí per part de vuit països aquest 2024: Bar­ba­dos, Jamaica, Tri­ni­tat i Tobago, Baha­mes, l’Estat espa­nyol, Irlanda, Noru­ega, Eslovènia i Armènia.

Reacció pales­tina

El por­ta­veu de la pre­sidència pales­tina, Nabil Abu Rudei­neh, ha repli­cat que no hi pot haver pau ni segu­re­tat per a ningú sense el l’esta­bli­ment d’un Estat palestí d’acord amb la legi­ti­mi­tat inter­na­ci­o­nal. Abu Rudei­neh ha opi­nat que deci­si­ons com aquesta con­fir­men la insistència d’Israel i la seva coa­lició gover­nat per empènyer tota la regió a l’abisme. Segons ell, a l’exe­cu­tiu isra­elià no li pre­o­cupa la pau, que no s’acon­se­guirà sense l’esta­bli­ment d’un Estat palestí inde­pen­dent amb Jeru­sa­lem Est com a capi­tal i les fron­te­res de 1967.

El secre­tari gene­ral de l’Orga­nit­zació per a l’Alli­be­ra­ment de Pales­tina (OLP) i minis­tre del govern del pre­si­dent Mah­moud Abbas, Hus­sein al Sheij, ha afir­mat que la decisió de la Kenésset con­firma “el racisme” d’Israel i el seu “menys­preu pel dret inter­na­ci­o­nal”, així com la seva “insistència en la política de per­pe­tuar l’ocu­pació per sem­pre”.

Israel mata un comandament de Hamàs al Líban

Les Forces de Defensa d’Israel (FDI) han anunciat aquest dijous la mort d’un comandament de Hamàs, Muhammad Jabara, a l’est del Líban. En un missatge a les xarxes socials, l’Exèrcit israelià detalla que Jabara ha estat abatut en un atac aeri a la regió de Bekaa. El comunicat destaca que la seva eliminació “perjudica la capacitat de l’organització terrorista Hamàs per promoure i dur a terme actes de terrorisme contra l’Estat d’Israel a la frontera nord”. Segons les FDI, Hamàs tenia la missió de promoure i executar plans terroristes i llançaments de projectils des del Líban cap a Israel, “alguns d’ells en cooperació amb l’organització terrorista Jama’a Islàmica”.

Les FDI han a assegurat igualment haver matat el comandant de la força naval de la Gihad Islàmica, Anas Murad, en un atac a la Ciutat de Gaza. Les Forces de Defensa d’Israel han detallat que Murad ha estat assassinat en una operació coordinada amb el Shin Bet, l’agència de seguretat interna. Un altre combatent de la Gihad, Ahmed Al-Masri, ha mort en un atac aeri a Gaza. Segons el comunicat militar, Al-Masri va participar en la massacre del 7 d’octubre i és responsable d’un gran nombre de llançaments de coets cap al sud d’Israel.

Les forces israelianes també han reivindicat la mort d’una vintena de milicians del batalló Shati de Hamàs, entre els quals el comandant esquadró Muhammad Abu Hatab, que durant la guerra va actuar com a franctirador, i Ismail Shachka, que va participar en els atacs del 7 d’octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.