Política

Un passat mariner i agrícola

Vilassar de Mar manté l’essència marítima i vol declarar bé cultural d’interès nacional la façana litoral

Laura Martínez (Junts) és la primera alcaldessa del municipi i finalment ha buscat el suport d’ERC

Reobrir l’Ateneu a finals d’any és una de les inversions del 2024, així com la millora de zones esportives

Reobrir el Museu de la Marina serà un dels reptes del mandat, segons l’alcaldessa
Amb un pressupost de més de 26 milions d’euros, els ingressos se’ls menja la despesa corrent

Vilas­sar de Mar manté l’essència del poble mari­ner que va ser en el pas­sat. Les cases de pes­ca­dors a l’espigó Garbí en són un tes­ti­moni i també altres ele­ments que es con­ser­ven i que veiem pas­se­jant pels car­rers. Aquest és un dels atrac­tius d’aquest poble mares­menc que cada estiu pateix per man­te­nir els trams de plat­ges que fa segles ocu­pa­ven les dras­sa­nes per cons­truir les bar­ques dels que es gua­nya­ven la vida a mar. Aquest patri­moni etnològic és el que es vol rei­vin­di­car ara que l’Ajun­ta­ment ha dema­nat a la Gene­ra­li­tat que declari aquesta façana marítima bé cul­tu­ral d’interès naci­o­nal. Una pro­tecció que per­me­tria al con­sis­tori dei­xar de patir per les afec­ta­ci­ons de la llei de cos­tes que pla­nen de fa anys sobre el muni­cipi i que l’estiu pas­sat van obli­gar a tan­car el res­tau­rant Palo­ma­res, on també es guar­da­ven embar­ca­ci­ons dels que prac­ti­ca­ven esports nàutics. El perill d’ender­roc fa anys que amenaça les case­tes de pes­ca­dors de l’espigó de Garbí, que van estar a punt d’anar a terra, i el Club Nàutic, també afec­tat per la llei de cos­tes com passa en altres muni­ci­pis, però l’Ajun­ta­ment en va dema­nar la pro­tecció a escala local per mirar de pre­ser­var-los. L’alcal­dessa de Vilas­sar de Mar, Laura Martínez (Junts), creu que la decla­ració de zona d’interès etnològic resol­dria els liti­gis i posa­ria en relleu la tra­dició mari­nera i espor­tiva que per­me­tia tenir les bar­ques tra­di­ci­o­nals vara­des a la sorra.

El pas­sat i l’orgull mari­ner dels vilas­sa­rencs es con­tra­diu amb el fet que avui es man­tin­gui tan­cat des del 2013 el Museu de la Marina, que mos­trava els orígens del poble del Baix Maresme, on molts veïns coin­ci­dei­xen que s’hi viu com en un “petit oasi” entre els car­re­rons de cases de poble, la platja i la zona agrícola deli­mi­tada a ponent per les ins­tal·laci­ons del Mer­cat de la Flor i la Planta Orna­men­tal de Cata­lu­nya. Reo­brir el Museu de la Marina serà un dels rep­tes del man­dat, asse­nyala l’alcal­dessa, però abans hi ha altres pri­o­ri­tats damunt la taula: reo­brir l’Ate­neu Vilas­sa­renc i refer les zones espor­ti­ves. La rei­vin­di­cació d’un equi­pa­ment cul­tu­ral al poble ve de lluny. Final­ment la reforma de l’Ate­neu serà una rea­li­tat per donar sor­tida al poten­cial cul­tu­ral que hi ha al poble i dotar les enti­tats d’una sala d’arts escèniques.

Els resul­tats dels dar­rers comi­cis van situar Junts com a pri­mera força política i van des­ban­car ERC, que havia gover­nat els últims dos man­dats. Per pri­mer cop el muni­cipi té una alcal­dessa, Laura Martínez, que ja havia estat regi­dora de Cul­tura i Edu­cació al govern en majo­ria de l’exal­calde con­ver­gent Joa­quim Fer­rer. Junts ha gover­nat en mino­ria fins al novem­bre, quan va arri­bar a un acord per ampliar el govern amb els tres regi­dors d’ERC. Al cap­da­vant de l’opo­sició s’ha situat per pri­mer cop la can­di­da­tura de Babord, després d’inten­tar un govern alter­na­tiu d’esquer­res que no va pros­pe­rar perquè el PSC i ERC no ho van veure clar. El PP va acon­se­guir retor­nar al con­sis­tori amb un únic regi­dor.

Vilas­sar de Mar és un muni­cipi amb una acti­vi­tat econòmica limi­tada, amb un petit polígon indus­trial a tocar de l’auto­pista. Els recur­sos muni­ci­pals pro­ve­nen sobre­tot de l’IBI i el con­sis­tori depèn de trans­ferències de la Gene­ra­li­tat i sub­ven­ci­ons que pugui rebre. Amb un pres­su­post de més de 26 mili­ons d’euros, els ingres­sos se’ls menja la des­pesa cor­rent i obliga a raci­o­na­lit­zar per pre­veure que les des­pe­ses que es pla­ni­fi­quin es por­tin a terme. Entre les prin­ci­pals inver­si­ons pre­vis­tes per al 2024, des­taca la millora de les ins­tal·laci­ons espor­ti­ves, amb una dotació d’1,5 mili­ons d’euros, i cul­mi­nar el pro­jecte per refor­mar l’Ate­neu Vilas­sa­renc amb mig milió d’euros. El poble gua­nyarà a final d’any, si tot avança a bon ritme, una sala poli­va­lent per fer acti­vi­tats cul­tu­rals. Des de Babord, la cap de l’opo­sició, Elena López, insis­teix que el poble “demana més” i que s’ha de pen­sar a bus­car lloc per fer un audi­tori, i reclama “més mus­cu­la­tura” al govern per tirar enda­vant pro­jec­tes ambi­ci­o­sos.

Vilas­sar de Mar ha gua­nyat poca població en l’última dècada, amb un miler de veïns en un muni­cipi no gaire gran, que té una extensió de qua­tre quilòmetres qua­drats. La bai­xada de la nata­li­tat està obli­gant a tan­car línies a les esco­les i sense espais on créixer el muni­cipi està con­dem­nat a una dava­llada de la demo­gra­fia. La mei­tat del terme muni­ci­pal està pro­te­git com a zona agrícola dins del pla cos­ta­ner de la Gene­ra­li­tat. No hi ha sec­tors nous on cons­truir i el preu de l’habi­tatge no para de créixer, amb una pressió urbanística que deixa molts veïns sense opció de com­pra o llo­guer. Els més joves ho tenen cada cop més negre per que­dar-se a viure al poble. El govern manté que hi ha la pos­si­bi­li­tat de fer habi­tatge pro­te­git en alguns solars on tre­ba­lla amb coo­pe­ra­ti­ves perquè en facin les pro­mo­ci­ons. Des de Babord cri­ti­quen que no s’han fet els deu­res i que cal una política més deci­dida per fomen­tar el llo­guer i l’habi­tatge asse­qui­ble.

Amb l’obli­gació d’incre­men­tar la reco­llida selec­tiva per al 2025, en el man­dat ante­rior es va apro­var el nou model que es començarà a implan­tar a la tar­dor. Els vilas­sa­rencs tin­dran els con­te­ni­dors tan­cats per con­tro­lar les apor­ta­ci­ons d’orgànica i el rebuig i millo­rar així els per­cen­tat­ges de selec­tiva que des del 2011 es man­te­nen en el 50% de la brossa que es genera. El govern té pre­vist fer les cam­pa­nyes infor­ma­ti­ves als veïns tan bon punt es torni de vacan­ces, però des de Babord recor­den que encara hi ha pen­dent apro­var l’orde­nança regu­la­dora.

El muni­cipi està pen­dent d’altres pro­jec­tes supra­mu­ni­ci­pals com ara la rege­ne­ració del lito­ral cons­truint dos espi­gons sub­mer­gits. La paci­fi­cació de l’N-2 i la millora dels acces­sos a la C-32 han de ser­vir per treure vehi­cles d’aquesta via que tra­vessa la façana marítima. Els veïns s’encar­re­guen de recor­dar-ho a la classe política amb les pan­car­tes pen­ja­des als bal­cons davant del mar: “Paci­fi­quem l’N-2! Prou retards.”

El Museu de la Marina
El museu que explica els orígens mariners i de la navegació transatlàntica del municipi està tancat i barrat des de fa més de deu anys. El Museu de la Marina està ubicat en una masia modernista construïda el 1897, era una propietat agrícola fins als anys vuitanta. Obra de l’arquitecte Eduard Ferrés i Puig i coneguda com “la sénia del rellotge”, incorpora elements de ceràmica i el contrast de colors de la façana. També cal destacar el rellotge, emmarcat per dos quadrats juxtaposats envoltats per cinc querubins i el balcó. El 2013 el govern de CiU en va acomiadar la directora i va tancar l’equipament. La voluntat del consistori és tornar a obrir l’edifici aquest mandat un cop es porti a terme el projecte per rehabilitar els problemes estructurals i obrir-lo de nou al públic. El museu de Vilassar de Mar té altres seccions en equipaments com el Museu Monjo, que conté el llegat de l’escultor vilassarenc Enric Monjo. Fins al 25 d’agost s’hi pot veure l’obra pictòrica de l’artista Maria Ferrés i Puig (Vilassar de Mar, 1874-1964), que signava com a “Maria Freser” i de la qual es commemoren els 150 anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.