Política

James D. Bindenagel

Diplomàtic dels EUA

“Alemanya no s’ha alineat amb l’interès europeu”

“Scholz ha perseguit més els interessos alemanys que no pas els comunitaris. Mentre això continuï, Europa serà dèbil”

“La força d’Europa resideix en la seva capacitat d’actuar en conjunt. Una UE cohesionada pot ser més gran que els EUA”

Convertir Twitter en una plataforma de propaganda per a l’extrema dreta no és llibertat d’expressió
Estem en un canvi d’època [...] podem esperar un retorn a la llei de la selva, on els més forts prevaldran
Amb Trump, es podrien establir punts d’entesa en comerç, tecnologia i defensa
Depèn de nosaltres esbrinar com mantenir la unitat entre la UE i els EUA; aquest és el repte

El clima d’ines­ta­bi­li­tat que es per­cep de forma per­ma­nent a escala glo­bal també s’ha ins­tal·lat a Ale­ma­nya. Després de setze anys inin­ter­rom­puts d’un govern lide­rat per la cris­ti­a­no­demòcrata Angela Merkel, el nou can­ce­ller, el soci­al­demòcrata Olaf Scholz, s’ha vist forçat a con­vo­car elec­ci­ons anti­ci­pa­des per des­a­vi­nen­ces amb els socis de govern i a posar fi a la legis­la­tura de manera pre­ma­tura. Els comi­cis a la prin­ci­pal eco­no­mia euro­pea arri­ben en un moment clau per al Vell Con­ti­nent, cada cop més divi­dit i que, alhora, debat sobre com actuar per con­ti­nuar sent un actor relle­vant dins el tau­ler geo­polític. Davant aquest con­text, l’exam­bai­xa­dor dels EUA a Berlín James D. Bin­de­na­gel reclama un major ali­ne­a­ment dels interes­sos dels Vint-i-Set i el man­te­ni­ment d’una forta coo­pe­ració transatlàntica per evi­tar que el món es con­ver­teixi en un lloc on imperi la llei del més fort.

La Unió Euro­pea (UE) va cele­brar elec­ci­ons al juny i ara s’acos­ten les ale­ma­nyes. Són les sego­nes més impor­tants que les pri­me­res, per a Europa?
La ree­lecció de Von der Leyen ha apor­tat esta­bi­li­tat i con­tinuïtat, i això és molt impor­tant per afron­tar altres can­vis en l’àmbit naci­o­nal. Les elec­ci­ons ale­ma­nyes són crítiques per deter­mi­nar el lide­ratge euro­peu en un con­text en què Europa afronta el repte d’actuar de manera con­junta. Ale­ma­nya hi juga un paper molt impor­tant, però amb ella sola no n’hi ha prou, neces­sita ser part d’una Europa que fun­ci­oni sota un mer­cat únic.
És evi­dent que la Unió Euro­pea neces­sita més cohesió, però Ale­ma­nya és un dels països que sovint s’hi mos­tra més reti­cent. Podria haver-hi un canvi de men­ta­li­tat després d’aques­tes elec­ci­ons, i més tenint en compte el con­text geo­polític actual?
Els ale­manys han de fer front a unes dependències, com per exem­ple del gas rus, que també són euro­pees. I la dar­rera coa­lició lide­rada per Scholz ha per­se­guit els interes­sos ale­manys, més que no pas els euro­peus. En la mesura que això con­tinuï, Europa serà dèbil i Ale­ma­nya no serà capaç de car­re­gar tot el pes que sig­ni­fica lide­rar Europa. La incògnita és si el país pot ali­near-se amb la Comissió Euro­pea i tre­ba­llar per la uni­tat al Con­sell perquè, fins ara, els interes­sos ale­manys clara­ment no han estat total­ment ali­ne­ats amb els de la Unió Euro­pea.
Les enques­tes asse­nya­len una victòria de la Unió Cris­ti­a­no­demòcrata (CDU) que ator­ga­ria la can­ce­lle­ria a Fri­e­drich Merz. En un con­text de manca de lide­ratge a la UE, podria Merz esde­ve­nir un nou líder de referència per al bloc comu­ni­tari?
Merz és cer­ta­ment un polític fort amb idees molt clares, però té un pro­blema, i és que neces­si­tarà una coa­lició. En aquest sen­tit, el seu no serà un govern fort i uni­fi­cat, sinó que man­tindrà cons­tants dis­cus­si­ons. Bona prova d’això ha estat el recent debat migra­tori al país, on la CDU ha pro­po­sat can­vis amb el suport dels vots de l’extrema dreta d’Alter­na­tiva per Ale­ma­nya (AfD). Si la seva intenció és divi­dir AfD i inten­tar eli­mi­nar alguns dels seus trets d’extrema dreta, es tracta d’una opció molt arris­cada.
Per­cep Merz com una per­so­na­li­tat que es pot fer forta i ser un inter­lo­cu­tor impor­tant amb potències com els EUA, espe­ci­al­ment després de l’arri­bada de Trump?
Crec que és interes­sant tor­nar a la seva pro­posta sobre migració que va tenir el suport d’AfD. La reacció va ser la de dese­nes de milers de per­so­nes mani­fes­tant-se arreu del país i la de par­tits com els Verds i els soci­al­demòcra­tes opo­sant-se a la idea de tren­car el cordó sani­tari amb l’extrema dreta. Ara mateix, no veig un fort lide­ratge d’Ale­ma­nya a Europa, sobre­tot tenint en compte el con­text a tot el con­ti­nent. En l’esce­nari de les rela­ci­ons transatlànti­ques amb Trump, l’eix fran­co­a­le­many no ha estat allà en els pri­mers dies de man­dat. De fet, quin líder euro­peu va assis­tir a la presa de pos­sessió de Trump?
Gior­gia Meloni...
Exacte, l’única. Des del punt de vista de Trump, si mires a Europa no et fixes en Von der Leyen, França, Ale­ma­nya o Tusk a Polònia, sinó que pen­ses en Meloni. Fins que no hi hagi uni­tat a Europa, i aquest és el repte de Von der Leyen i del Con­sell Euro­peu, Europa no tindrà força.
Assu­mint que Merz serà can­ce­ller, els líders de la Comissió Euro­pea i de la prin­ci­pal eco­no­mia del Vell Con­ti­nent seran ale­manys i del mateix par­tit. Pot això bene­fi­ciar la UE d’alguna manera?
És cert que els dos són ale­manys, però repre­sen­ten dife­rents interes­sos. Von der Leyen vet­lla pels interes­sos euro­peus en glo­bal, i Merz repre­sen­tarà els ale­manys. A menys que els uns i els altres esti­guin ali­ne­ats, no espero grans can­vis. L’any pas­sat vam veure com Ale­ma­nya rebut­java l’incre­ment dels aran­zels als fabri­cants de vehi­cles elèctrics xine­sos pro­po­sats per la Comissió Euro­pea. A hores d’ara no comp­ta­ria amb Ale­ma­nya i Merz per ser els líders d’Europa. El lide­ratge dependrà de la uni­tat dels euro­peus en el seu con­junt.
Pre­ci­sa­ment, Trump ha gene­rat molts titu­lars i un gran rebom­bori en els pri­mers dies del seu man­dat. Tenint en compte que Ale­ma­nya anirà cap a posi­ci­ons més con­ser­va­do­res, poden ell i Merz tro­bar punts en comú que puguin fer de nou més estreta la col·labo­ració transatlàntica?
Trump genera caos, incer­tesa i por. És el seu mètode i se sent orgullós de ser impre­dic­ti­ble. I ara mateix no està interes­sat a res­ta­blir o man­te­nir polítiques inter­na­ci­o­nals. Un dia deci­deix que apro­varà nous aran­zels i l’endemà els para­litza. Cap euro­peu pot pre­dir què farà i, per tant, es fa molt difícil esta­blir-hi rela­ci­ons polítiques. On sí que es podrien esta­blir punts d’entesa seria en àmbits com ara el comerç, la tec­no­lo­gia i la defensa, que són tres qüesti­ons que sem­pre han impul­sat la relació transatlàntica.
Von der Leyen encara no s’ha tro­bat amb Trump. Amb una Ale­ma­nya ‘a pri­ori’ més en sin­to­nia amb la cap de la Comissió, es pot espe­rar algun canvi en aquest sen­tit?
No crec que Trump esti­gui interes­sat en una reunió. L’única cosa que cap­ta­ria el seu interès seria una major uni­tat euro­pea en ter­mes de segu­re­tat. Aquesta és real­ment la força d’Europa, la seva capa­ci­tat d’actuar en con­junt. I això no ho lidera un sol país. Ale­ma­nya és massa petita, però una UE cohe­si­o­nada pot ser més gran que els ame­ri­cans, i pen­sar en aquests ter­mes pot fer que les posi­ci­ons es tor­nin a apro­par.
Qui hau­ria de repre­sen­tar aquesta uni­tat?
No crec que sigui una sola veu. L’opció lògica seria Von der Leyen, però a Trump no li agrada. Fins que els euro­peus no li donin ple suport i diguin clara­ment que ella és la veu esco­llida, la repre­sen­tació con­ti­nuarà sent una bar­reja entre França, Ale­ma­nya, Polònia i d’altres. I el pit­jor que es pot fer és tenir líders anant a títol indi­vi­dual als EUA i auto­pro­cla­mant que par­len en nom d’Europa.
Un altre gran pro­ta­go­nista d’aquesta cam­pa­nya ha estat el pro­pi­e­tari d’X i fun­da­dor de Tesla, Elon Musk, que ha expres­sat ober­ta­ment el seu suport a AfD i els ha ofert pla­ta­for­mes per pro­moure els seus mis­sat­ges ultra­con­ser­va­dors. Les seves acci­ons es podrien emmar­car en la lli­ber­tat d’expressió, o es pot arri­bar a par­lar d’inter­ferència?
Musk va adqui­rir Twit­ter i la va con­ver­tir en una pla­ta­forma de pro­pa­ganda per a l’extrema dreta. Això no és lli­ber­tat d’expressió, és pro­pa­ganda, per molt que ell digui el con­trari. Per des­comp­tat que la població ale­ma­nya té el dret a expres­sar-se lliu­re­ment, fins i tot Scholz va dir que sí, que els mul­ti­mi­li­o­na­ris també par­len. Ara bé, també va recor­dar que els mul­ti­mi­li­o­na­ris no gover­nen un país.
Ale­ma­nya i la UE han estat massa per­mis­si­ves amb Musk?
Acci­ons com l’entre­vista de Musk a X amb la can­di­data d’AfD, Alice Wei­del, van ser sim­ple­ment això, una entre­vista. Ale­ma­nya té lleis molt estric­tes sobre la con­tri­bució finan­cera en les elec­ci­ons i, per tant, és molt menys pro­ba­ble que sigui capaç de com­prar unes elec­ci­ons com va poder fer en el cas de Trump, amb una con­tri­bució de més de 250 mili­ons de dòlars. És cert que Ale­ma­nya té menys capa­ci­tats per parar-li els peus, però, per altra banda, el país també pot evi­den­ciar de forma més clara en el debat públic que Musk està pro­mo­vent una ope­ració il·libe­ral d’extrema dreta.
L’etapa del govern de Merkel va durar 16 anys, men­tre que la del can­ce­ller Scholz n’ha durat tres i no ha arri­bat a com­ple­tar la legis­la­tura; els ale­manys han d’espe­rar temps con­vul­sos dins el nou futur govern o, per con­tra, un retorn a l’esta­bi­li­tat política?
Mal­grat les dependències estratègiques de Rússia, la Xina i de la segu­re­tat dels EUA, el país va expe­ri­men­tar una situ­ació molt esta­ble. Ara, però, ha can­viat com­ple­ta­ment. Ja no és qüestió de si governa la CDU o si gover­nen els soci­al­demòcra­tes de l’SPD, sinó de la capa­ci­tat d’Ale­ma­nya i d’Europa de reduir les seves dependències. És un pro­blema com­par­tit, i tant els ale­manys com els euro­peus han de pren­dre una decisió. Volen con­ti­nuar rei­vin­di­cant la iden­ti­tat euro­pea, o volen ser irre­lle­vants?
Bé és cert que Ale­ma­nya, des de prin­ci­pis d’aquest segle, s’ha eri­git en el para­digma d’esta­bi­li­tat. És aquest un con­cepte que ja no exis­teix en el món d’avui i que hauríem de començar a obli­dar?
Som en un canvi d’època. És difícil saber en quin punt ens tro­bem exac­ta­ment, però és el final d’una era i no tor­na­rem enrere. L’ordre inter­na­ci­o­nal lide­rat per Was­hing­ton està can­vi­ant i des­co­nei­xem l’impacte que tin­dran les dinàmiques entre la Xina, Rússia, l’Iran i Corea del Nord. Aquests països estan coo­pe­rant, i depèn de nosal­tres esbri­nar com man­te­nim la uni­tat entre els EUA i Europa, aquest és el gran repte que tenim per davant. I a menys que no dis­su­a­dim aques­tes potències, podem espe­rar un retorn a la llei de la selva, on els més forts són els que aca­ba­ran pre­va­lent. Hem d’enten­dre que ens tro­bem enmig d’un canvi ètic. Cal tenir una eco­no­mia forta, una coo­pe­ració política a Europa i superar el repte cons­ti­tu­ci­o­nal als EUA. Serà ales­ho­res quan podrem avançar o, en cas con­trari, enfron­tar-nos a un món més con­flic­tiu.

Perfil

Testimoni de la caiguda del mur de Berlín i ambaixador de Clinton

Albert Cadanet

James D. Bindenagel (1949) és un destacat diplomàtic nord-americà amb un fort vincle amb Alemanya. Graduat en ciències polítiques i màster en administració pública als EUA, té una àmplia experiència en l’àmbit de les relacions internacionals, una carrera que va iniciar durant la dècada dels setanta i que el va portar a ocupar diversos càrrecs dins l’administració nord-americana al llarg de tres dècades. Durant la caiguda del mur de Berlín, Bindenagel actuava com a subcap de la missió estatunidenca a l’Alemanya de l’Est, una posició des de la qual va contribuir a la negociació per a la reunificació d’Alemanya. La fita més rellevant de la seva carrera diplomàtica va ser quan el llavors president dels EUA, Bill Clinton, va nomenar-lo ambaixador a Alemanya, un càrrec que va ocupar entre els anys 1996 i 1997. També veterà de l’exèrcit nord-americà, actualment es dedica al món acadèmic i és professor emèrit de la Universitat de Bonn i col·laborador del laboratori d’idees German Marshall Fund, un centre amb seus a Brussel·les, Berlín i Washington, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.