Política

nepal

Milers de persones es manifesten a Kàtmandu per la restauració de la monarquia

Dues persones van perdre la vida i desenes en van resultar ferides en una anterior protesta celebrada el passat 28 de març

Més de 4.000 per­so­nes s’han mobi­lit­zat aquest dimarts a Kàtmandu en unes noves mani­fes­ta­ci­ons favo­ra­bles a la res­tau­ració de la monar­quia al Nepal, menys de dues set­ma­nes després que es desen­vo­lupés una pro­testa en la qual van morir dues per­so­nes i van resul­tar feri­des dese­nes de mani­fes­tants.

Segons la Poli­cia de Kàtmandu, la mani­fes­tació d’aquest dimarts en la capi­tal nepa­lesa ha estat pacífica, a diferència de l’esde­vin­guda el pas­sat 28 de març.

La mobi­lit­zació, orga­nit­zada pel Par­tit Ras­triya Pra­ja­tan­tra (RPP), pro­monàrquic, ha reu­nit apro­xi­ma­da­ment 4.000 par­ti­da­ris que advo­ca­ven pel retorn al tron de l’exrei Gya­nen­dra, qui va ser depo­sat en 2008, i pel res­ta­bli­ment del Nepal com un estat hindú, segons han infor­mat fonts ofi­ci­als a Efe.

La pro­testa s’ha produït sota for­tes mesu­res de segu­re­tat, amb més de 5.000 agents de poli­cia des­ple­gats. Les auto­ri­tats també han uti­lit­zat càmeres de segu­re­tat i drons per a vigi­lar la mani­fes­tació.

El Nepal va pas­sar de ser un regne hindú a una república secu­lar després de l’abo­lició de la monar­quia. “El govern real no era autocràtic”, ha dit Ujjwal Krishna Shrestha, líder de l’RPP, qui ha defen­sat que “el sis­tema actual (del Nepal) es va crear perquè pin­xos i saque­ja­dors robes­sin”.

Després de la vio­lenta pro­testa del 28 de març, el pre­si­dent de l’RPP, Rajen­dra Ling­den, havia ins­tat els seus segui­dors a man­te­nir la pau durant la mani­fes­tació del dimarts i va exi­gir l’alli­be­ra­ment de les per­so­nes arres­ta­des en relació amb els dis­tur­bis ante­ri­ors.

Ling­den ha pro­po­sat avui un model polític monàrquic per al Nepal en el qual el rei actu­a­ria com una figura ceri­mo­nial, men­tre que el pri­mer minis­tre seria triat direc­ta­ment pel poble.

El 30 de març, la poli­cia va dete­nir a més de 150 per­so­nes vin­cu­la­des a l’onada de pro­tes­tes vio­len­tes, que van incloure atacs, van­da­lisme, incen­dis pro­vo­cats i saque­jos.

El suport a la res­tau­ració de la monar­quia hindú ha anat crei­xent al Nepal en els últims anys, impul­sat per la frus­tració gene­ra­lit­zada per la cor­rupció i els freqüents escàndols polítics que han afec­tat la jove república.

Encara que ante­ri­or­ment s’havien cele­brat a Kàtmandu mani­fes­ta­ci­ons pro­monàrqui­ques, aques­tes eren esporàdiques i de menor escala.

L’Assem­blea Cons­ti­tu­ent del Nepal va votar a favor d’abo­lir la monar­quia el 28 de maig de 2008, mar­cant la fi de 240 anys de govern real. Aquesta decisió es va pro­duir dos anys després de la con­clusió d’una guerra civil que va apla­nar el camí per a l’actual República Democràtica Fede­ral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.