Política

Balanç de legislatura

Cultura

L'assignatura maria

No hi ha cap polític que negui res al festival, perquè s'ho mereix, però també perquè és fàcil apostar per un cavall guanyador i oblidar propostes culturals que no llueixen tant

Les finestretes estan mig tancades però encara no s'ha produït la paralització total

El BòlitIncògnita sobre la futura seu del centre

Amb tanta xarxa, no queda clar si el que es vol és dinamitzar el territori o tenir-lo ben controlat

Només cal fer un cop d'ull als pro­gra­mes elec­to­rals per veure-ho clara­ment: fora d'algu­nes grans qüesti­ons naci­o­nals com ara la llen­gua, i d'una manera més iden­titària que no pas literària, hem d'arri­bar a la con­clusió que la cul­tura no és una gran pri­o­ri­tat per als can­di­dats. És, en defi­ni­tiva, aque­lla assig­na­tura maria que ningú s'esforça gaire a apro­var, i menys en temps de crisi, quan la cul­tura acaba rele­gada a l'ingrat paper de luxe asiàtic que pot ser motiu de les reta­lla­des més dràsti­ques, sem­pre que s'asse­guri el pa i el fut­bol a la població.

De l'etapa que ara s'acaba, recor­da­rem espe­ci­al­ment la cre­ació del Depar­ta­ment de Cul­tura i Mit­jans de Comu­ni­cació –dos con­cep­tes que els més cínics encara con­si­de­ren antitètics: cul­tura i mit­jans, sobre­tot si el mitjà és la tele­visió– i espe­ci­al­ment la polèmica ges­tació del Con­sell Naci­o­nal de la Cul­tura i de les Arts, el famós Conca. El tema de les sub­ven­ci­ons sem­pre ha estat un ter­reny força relliscós en aquest àmbit nos­tre dels cre­a­dors i les indústries cul­tu­rals. Mai ningú no ha tro­bat la fórmula màgica per satis­fer tots els aspi­rants a ajuts públics. El Conca, tam­poc.

En gene­ral, però, tot­hom està d'acord que el con­se­ller Joan Manuel Tres­ser­ras ha fet una bona gestió, fins i tot aquells que pen­sa­ven que per estar més arre­lat en el món de la comu­ni­cació de mas­ses, Tres­ser­ras des­com­pen­sa­ria el pes dels dos ítems del seu depar­ta­ment en detri­ment de la part estric­ta­ment cul­tu­ral. No ha estat així: el con­se­ller ha tre­pit­jat molt ter­ri­tori i els seus interes­sos i inter­ven­ci­ons han estat múlti­ples. A les comar­ques giro­ni­nes l'hem vist sovint inau­gu­rant bibli­o­te­ques, museus i tea­tres, subrat­llant sem­pre en els seus dis­cur­sos ben argu­men­tats l'interès per fer arri­bar la cul­tura a tota la població. D'això encara se'n diu política d'esquer­res.

Amb el seu home a Girona, Miquel Sit­jar, Tres­ser­ras ha com­par­tit també l'interès per la pre­ser­vació del patri­moni, sim­bo­lit­zada per la tor­nada de l'escul­tura ori­gi­nal del deu Escu­lapi –o Asclepi– amb els braços reim­plan­tats. La comissió de patri­moni de Girona ha estat una de les grans pro­ta­go­nis­tes de la gestió dels ser­veis ter­ri­to­ri­als de Cul­tura, amb les seves deci­si­ons pon­de­ra­des, però també de vega­des dis­cu­ti­des per aquells par­ti­cu­lars i admi­nis­tra­ci­ons locals obli­gats a atu­rar o modi­fi­car pro­jec­tes per l'apa­rició sob­tada d'un mur mil·lenari o una pos­si­ble ins­cripció rupes­tre que emer­geix del pas­sat remot per modi­fi­car el traçat d'una vari­ant. Quan passa això és pot­ser quan el ciu­tadà té encara una opinió pit­jor d'allò que en diem la cul­tura, vista com una obs­trucció al progrés.

Però hi ha altres moda­li­tats de cul­tura que, de tan pro­gres­sis­tes, viuen també patint la per­ma­nent incom­prensió dels espec­ta­dors poten­ci­als, que massa sovint aca­ben pas­sant de llarg. Però fins i tot en temps de crisi, es con­ti­nua cre­ant, encara que les fines­tre­tes d'ajuts de la Dipu­tació i dels grans ajun­ta­ments esti­guin ara mig tan­ca­des. I les del Conca, de vega­des, que­den tan lluny... Almenys de moment no s'ha produït la temuda para­lit­zació total del nos­tre pano­rama cul­tu­ral per falta de trans­fu­si­ons de diners públics als cre­a­dors i a les enti­tats i indústries cul­tu­rals. Amb només un parell de bai­xes i en espera de veure què passa amb els efec­tes col·late­rals de les fusi­ons i absor­ci­ons bancàries, els fes­ti­vals d'estiu giro­nins con­ti­nuen en bona forma i fins i tot el de Tor­ro­e­lla de Montgrí, per la seva línia impe­ca­ble i inal­te­ra­ble, ha acon­se­guit que la Gene­ra­li­tat el con­si­deri un fes­ti­val estratègic que mereix tenir un suport a llarg ter­mini, en forma de con­veni plu­ri­en­nal. Hi ha veus dis­cre­pants que apun­ten que hi ha massa fes­ti­vals i poc coor­di­nats entre si, amb una oferta que de vega­des supera amb escreix el que pot assu­mir la demanda. Tenint en compte les dife­rents tipo­lo­gies de fes­ti­vals, no serà fàcil que cap govern hi pugui posar ordre, però pot­ser esta­ria bé apli­car també en aquest àmbit la filo­so­fia d'orga­nit­zació en xarxa ter­ri­to­rial que tant agrada al tri­par­tit: xar­xes de museus, xar­xes de cen­tres de cre­ació artística i escènica... Al final, entre tanta xarxa, no queda gaire clar si el que es vol és dina­mit­zar el ter­ri­tori o tenir-lo ben con­tro­lat des de la metròpoli. Però, escep­ti­cis­mes a part, aquí tenim el Bòlit (arts plàsti­ques i visu­als) i el Canal (les escèniques) com a cen­tres de pro­ducció que estan fun­ci­o­nant a dife­rents velo­ci­tats i en espais més o menys pro­vi­si­o­nals –si el Bòlit acaba tenint una gran seu a les Caser­nes serà, sens dub­tes, un dels grans seri­als que ens des­para la pro­pera legis­la­tura–, però que, si més no, con­ver­tei­xen Girona i les seves comar­ques no només en esce­nari even­tual, sinó també en espai actiu i gene­ra­dor de noves pro­pos­tes cre­a­ti­ves.

En el capítol d'equi­pa­ments, també caldrà veure si la con­jun­tura econòmica i la volun­tat política per­me­tran donar con­tinuïtat als pro­jec­tes de la Casa de Cul­tura de Girona i de la Bibli­o­teca Pública. Si les veu­rem aca­ba­des és una incògnita gai­rebé tan ines­cru­ta­ble com ho són ara per ara els efec­tes reals de la llei del cinema a les pan­ta­lles.

I dei­xem per al final, last but not least, Tem­po­rada Alta, un fes­ti­val al qual cap polític nega­ria res, segu­ra­ment perquè s'ho mereix, però també perquè sem­pre és més fàcil apos­tar pel cavall gua­nya­dor.

Patrimoni
La construcció del nou centre de visitants d'Empúries i l'arribada a Girona del monumental quadre El gran dia de Girona, de Martí Alsina, són dos fets destacats de l'acció del govern actual per “posar en valor” (la frase!) el patrimoni


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.