Política

L'Ajuntament del Poal presenta al·legacions al projecte de planta de biomassa

El consistori, que es queixa de la proximitat amb el nucli urbà, se centra en qüestions de salut i d'emissions de partícules per rebutjar-ne la instal·lació

La plataforma Salvem el territori lliura gairebé un miler de noves signatures contra el pla, que se sumen a les més de 2.300 ja entregades

L'alcalde del Poal, Rafel Panadés, ha pre­sen­tat aquest dilluns als ser­veis ter­ri­to­ri­als de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat a Lleida les al·lega­ci­ons con­tra el pro­jecte de planta de bio­massa que plan­teja l'empresa Nufri al muni­cipi veí del Palau d'Angle­sola. Les al·lega­ci­ons, que es com­ple­men­ten amb tres estu­dis tècnics, se cen­tren bàsica­ment en qüesti­ons rela­ci­o­na­des amb la salut i les emis­si­ons que gene­rarà la planta. A més, la pla­ta­forma ciu­ta­dana Sal­vem el ter­ri­tori, del Poal, ha fet entrega també aquest dilluns de 943 noves sig­na­tu­res que se sumen a les 2.318 pre­sen­ta­des con­tra el pro­jecte.

La queixa prin­ci­pal de l'Ajun­ta­ment fa referència a la distància que hi hau­ria entre la planta i el nucli urbà del Poal. De fet, Panadés ha expli­cat que el con­sis­tori no és con­trari a la planta de bio­massa si no a la ubi­cació esco­llida per l'empresa pro­mo­tora per ins­tal·lar-la.

Un altre aspecte impor­tant és l'aigua que neces­sita la planta, que un cop en fun­ci­o­na­ment con­su­mi­ria uns 65.000 litres per hora. L'aigua s'aga­fa­ria del subsòl, en un ter­reny que es carac­te­ritza per tenir una capa freàtica alta. Els estu­dis aler­ten que amb aquesta cap­tació d'aigua, espe­ci­al­ment a l'hivern –quan la capa freàtica baixa– “es podrien asse­car alguns pous i la capa es podria veure mal­mesa”.

Al·lega­ci­ons

L'Ajun­ta­ment del Poal ha pre­sen­tat dos tipus d'al·lega­ci­ons, unes de caire legal i les altres, tècni­ques. En l'apar­tat legal, l'ajun­ta­ment defensa que l'empresa pro­mo­tora “no ha jus­ti­fi­cat prou bé” i, fins i tot, “ha arri­bat a men­tir” sobre el fet que l'emplaçament de la planta sigui en sòl no urba­nit­za­ble i no en sòl indus­trial.

Pel que fa a les al·lega­ci­ons de caire tècnic, l'Ajun­ta­ment ha pre­sen­tat tres estu­dis: un redac­tat per l'arqui­tecte muni­ci­pal, un altre pel metge de capçalera i un ter­cer que el con­sis­tori va encar­re­gar a la Uni­ver­si­tat Politècnica de Cata­lu­nya (UPC). Aquest últim, però, encara es troba en fase d'estudi i no està fina­lit­zat.

Les al·lega­ci­ons tècni­ques se cen­tren bàsica­ment en qüesti­ons de salut i d'emis­si­ons. Així, dei­xen clar que tot i que el pro­jecte de Nufri parla d'una distància de 2.000 metres entre la futura planta i el nucli urbà del Poal, des de l'Ajun­ta­ment asse­gu­ren que només hi ha 1.300 metres.

També par­len de la crema a la planta de bio­massa amb con­tin­gut de clor i sofre i, per això, “s'ha de saber amb quina quan­ti­tat afec­ta­ria sobre el ter­ri­tori”. En l'informe del metge de capçalera, es men­ci­o­nen els efec­tes “per­ju­di­ci­als” que poden supo­sar les emis­si­ons a l'atmos­fera d'aquests dos ele­ments, segons ha dit l'alcalde.

El con­sis­tori no des­carta acu­dir al con­tenciós admi­nis­tra­tiu

Aquest dilluns fina­lit­zava el ter­mini perquè els ajun­ta­ments afec­tats pogues­sin pre­sen­tar les al·lega­ci­ons al pro­jecte de la planta de bio­massa de Nufri, després que al 28 de novem­bre acabés el període d'expo­sició pública. A par­tir d'ara, Urba­nisme haurà de fer arri­bar les al·lega­ci­ons a l'empresa pro­mo­tora, que les haurà de res­pon­dre. Després, el pro­jecte haurà de tor­nar a pas­sar per la Comissió d'Urba­nisme, que serà qui deci­deixi si el pro­jecte pot o no tirar enda­vant. En cas que rebi l'apro­vació, l'Ajun­ta­ment del Poal ja ha anun­ciat que recor­rerà la decisió al con­tenciós admi­nis­tra­tiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.