Política

LA CRÒNICA

El rei promociona Espanya a Moscou

Amb la música de Johann Strauss de fons inter­pre­tada per una orques­tra, el rei d'Espa­nya, Joan Car­les I, i el pre­si­dent rus, Vladímir Putin, van fer ahir al mig­dia una entrada solemne per les por­tes dau­ra­des coro­na­des per l'àliga impe­rial de la majes­tu­osa sala Alek­san­drovski del Krem­lin. El motiu de tanta pompa era que Putin feia entrega al monarca del premi esta­tal de la Fede­ració Russa per les con­se­cu­ci­ons en acti­vi­tats huma­nitàries, el màxim guardó del país i l'únic que es con­ce­deix a un estran­ger. L'expre­si­dent de Rússia i ara pri­mer minis­tre, Dmi­tri Medvédev, havia con­ce­dit el premi al monarca pel paper que va tenir durant la tran­sició espa­nyola. Ahir Putin va remar­car que Joan Car­les I, a qui va qua­li­fi­car d'“autèntic amic de Rússia”, repre­sen­tava “el símbol de la uni­tat naci­o­nal” que con­tri­bu­eix “a l'entesa entre els pobles”.

El rei va agrair la dis­tinció perquè “és símbol dels prin­ci­pis moder­nit­za­dors i de lli­ber­tat que com­par­tim” i va anun­ciar que els 125.000 euros del premi els donarà a la població de Llorca, per res­tau­rar els danys del ter­ratrèmol del 2011.

Joan Car­les I no va pas­sar per alt el con­flicte de Síria però sense inco­mo­dar Mos­cou, que difi­culta el con­sens sobre una reso­lució de les Naci­ons Uni­des que imposi san­ci­ons al règim de Bai­xar al-Assad. El monarca va dir: “Com­par­tim res­pon­sa­bi­li­tats, i per això hem d'unir-nos per posar fi al drama que es viu a Síria.”

Feia més de quinze anys que el rei no volava amb la premsa, i alguns peri­o­dis­tes que el van acom­pa­nyar van atri­buir el fet que els con­vidés a una ope­ració de pro­pa­ganda de la casa reial. La visita de poc més de 24 hores a la capi­tal russa va anar acom­pa­nyada de la polèmica que van gene­rar unes decla­ra­ci­ons del rei als peri­o­dis­tes durant el vol, quan va comen­tar sobre les ope­ra­ci­ons a què es va haver de sot­me­tre a l'abril després del seu viatge a Botswana: “Qual­se­vol per­sona encara esta­ria de baixa, però jo he de pen­car.”

I efec­ti­va­ment el monarca tenia l'agenda molt atapeïda, perquè l'objec­tiu del viatge era impul­sar les rela­ci­ons econòmiques entre els dos països en uns moments en què l'eco­no­mia espa­nyola està en recessió i es pre­veu que la russa creixi un 4% aquest any. Durant el dinar amb Putin va qua­li­fi­car les empre­ses espa­nyo­les repre­sen­ta­des (Rep­sol, Iber­drola, Indra i Talgo, entre d'altres) de “líders en l'àmbit de l'ener­gia, les infra­es­truc­tu­res, el trans­port i l'engi­nye­ria”, i va dema­nar al pre­si­dent que puguin tenir “una par­ti­ci­pació activa i un gran pro­ta­go­nisme” en el pro­grama de moder­nit­zació de Rússia. Al matí el monarca s'havia tro­bat amb Medvédev, que el va feli­ci­tar pel premi i va des­ta­car que, mal­grat la crisi, els inter­can­vis comer­ci­als i cul­tu­rals entre els dos països han aug­men­tat. A pri­mera hora, Joan Car­les I s'havia reu­nit amb l'alcalde de Mos­cou, Ser­guei Sobi­a­nin, que és l'impul­sor d'un ambiciós pro­grama de moder­nit­zació de la capi­tal russa en què es pre­veu inver­tir 163.000 mili­ons d'euros en qua­tre anys. El des­patx d'arqui­tec­tes de Ricardo Bofill és un dels aspi­rants a acon­se­guir el pro­jecte del dis­seny urbanístic. L'altre gran pro­jecte al qual aspi­ren les empre­ses espa­nyo­les és la cons­trucció de la línia fer­roviària d'alta velo­ci­tat entre Mos­cou i Sant Peters­burg, en què es pre­veu una inversió de 17.400 mili­ons d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.