Política

El bisbe de Girona defensa la necessitat d'una consulta

Francesc Pardo fa una reflexió sobre el futur de Catalunya al ‘Full Parroquial' de diumenge

Reclama que s'arribi a un consens sobre el full de ruta a seguir i aposta per un model no excloent

“És del tot neces­sari conèixer l'opinió real de tots o de la majo­ria de ciu­ta­dans de Cata­lu­nya.” Així de clar i con­tun­dent s'expressa el bisbe de Girona, Fran­cesc Pardo, en l'arti­cle escrit al Full Par­ro­quial que es dis­tri­buirà diu­menge entre els feli­gre­sos. Sota el títol “Al ser­vei del nos­tre poble. Festa i reflexió”, el cap de la diòcesi de Girona tracta en aquest arti­cle de la cele­bració de la Diada i fa un seguit de con­si­de­ra­ci­ons sobre el futur de Cata­lu­nya adduint que “una reflexió serena és impres­cin­di­ble en moments de tanta com­ple­xi­tat com els que vivim”.

Si bé en la intro­ducció Pardo diu que com a repre­sen­tant de l'Església “no li toca” ofe­rir pro­pos­tes polítiques explícites, imme­di­a­ta­ment després es pro­nun­cia a favor de la con­vo­catòria d'un referèndum adduint que “sense con­sulta, tot­hom es pot eri­gir en por­ta­veu del poble”. Deixa, però, la porta oberta a la qüestió que s'hau­ria de sot­me­tre a con­si­de­ració en la con­sulta. Així esmenta, “només com a exem­ples”, que el referèndum podria girar a l'entorn de la inde­pendència, de l'estat propi, de l'estat fede­rat o de la pos­si­bi­li­tat de con­ti­nuar dins l'Estat espa­nyol “amb els can­vis impres­cin­di­bles i neces­sa­ris per enfor­tir la nos­tra iden­ti­tat d'una manera real i efec­tiva”. Pardo hi afe­geix que qual­se­vol de les opci­ons “ha de poder ser expli­cada i valo­rada pels ciu­ta­dans”.

La infor­mació, gene­rosa

En aquest línia, el bisbe de Girona demana als polítics que faci­li­tin als ciu­ta­dans prou infor­mació per “conèixer les con­seqüències polítiques, econòmiques i soci­als de la pro­posta o pro­pos­tes” que es plan­te­gin en la con­sulta, i també dels avan­tat­ges i els incon­ve­ni­ents o difi­cul­tats del procés. Des­taca com n'és d'impor­tant saber els cri­te­ris que acom­pa­nyin la pro­posta en relació amb valors com ara la justícia, la soli­da­ri­tat, la lli­ber­tat i la pro­tecció de la vida.

El bisbe de Girona insta a “dia­lo­gar, fins a l'esgo­ta­ment, amb totes les ins­ti­tu­ci­ons per con­sen­suar el full de ruta, per asse­gu­rar pacífica­ment el model de soci­e­tat deci­dida pels ciu­ta­dans”. I subrat­lla que el model de soci­e­tat no pot ser exclo­ent. Així mateix, adver­teix que “les objec­ci­ons legals no poden ser una excusa per refu­sar el diàleg”. “Les lleis es poden modi­fi­car pel bé dels ciu­ta­dans”, afirma.

El parer de l'Església

Reclama que, dins d'aquest procés, es tin­gui en compte l'opinió de l'Església. “L'Església, que és la ins­ti­tució més antiga de totes les que con­ti­nuen vives del nos­tre país, ha de mani­fes­tar també la seva opinió i els seus valors. I ho ha de fer des del ser­vei, no des de cap poder”. Con­clou l'escrit amb un afo­risme de sant Agustí: “Uni­tat en allò que és essen­cial, lli­ber­tat en allò que és opi­na­ble, i sem­pre cari­tat.”

De manera com­ple­ta­ment opo­sada a la con­signa donada pel bisbe de Sol­sona, Pardo ha donat lli­ber­tat a les parròquies de la diòcesi –prop de 200– perquè deci­dei­xin si fan o no el repic de cam­pa­nes l'Onze de Setem­bre.

L'any 2009, Pardo va pro­hi­bir la cessió dels locals par­ro­quials per fer-hi con­sul­tes sobre la inde­pendència. I va al·legar que la con­sulta podia por­tar a una divisió de la comu­ni­tat par­ro­quial.

El de Solsona, contrari al repic de campanes

El bisbe de Solsona, Xavier Novell, ha demanat als rectors de la seva diòcesi que no permetin el repic de campanes l'Onze de Setembre a les 17.14 h coincidint amb l'inici de la Via Catalana. El bisbe entén que “no han de pretendre involucrar oficialment l'Església en la seva opció política” perquè les comunitats cristianes han d'estar “obertes a tots els fidels” i ser “respectuoses” amb totes les opcions, “evitant accions que divideixen”. “Tot i ser legítimes, no necessàriament han de ser compartides per tothom”, ha precisat en una carta enviada als rectors. Malgrat això, reconeix que només els mateixos rectors “en virtut de les seves competències” poden prendre les decisions que “considerin oportunes”. En la seva glossa de diumenge, el bisbe diu que, si bé la voluntat dels ciutadans de Catalunya està majoritàriament a favor de decidir el seu propi futur, hi ha un sector “important de la ciutadania” que no comparteix aquest projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.