Política

La Via serveix d'aparador

La Federació d'Hostaleria i Turisme de les Terres de l'Ebre sosté que els establiments van doblar la facturació

En altres territoris, com ara al Penedès o el Baix Camp, va augmentar també el nombre de clients

Els res­tau­ra­dors de les Ter­res de l'Ebre, sobre­tot els pròxims a l'N-340, cele­bra­ven ahir la gran afluència de cli­ents que van rebre gràcies a la Via Cata­lana. Milers de per­so­nes s'hi van des­plaçar per garan­tir la con­tinuïtat de la cadena humana on la den­si­tat de població és més baixa, i molts ho van apro­fi­tar per fer turisme. Des del Perelló fins a les Cases d'Alca­nar, els esta­bli­ments con­sul­tats asse­gu­ren que mai no s'havien ser­vit tants dinars en tan poc temps. “Hem doblat la fac­tu­ració res­pecte a un altre fes­tiu”, asse­nyala el pre­si­dent de la Fede­ració d'Hos­ta­le­ria i Turisme de les Ter­res de l'Ebre, Lluís Gar­cia, que des­taca també que ha estat una opor­tu­ni­tat per donar-se a conèixer. Tot i que la major part de la feina es va con­cen­trar entre dos quarts d'una i les tres de la tarda, hi ha res­tau­rants que van con­ti­nuar tre­ba­llant a par­tir de les sis. Així ho explica Conxi Piñana, del res­tau­rant Piñana de l'Ampo­lla: “Mai havíem vist tanta gent al poble, va ser fantàstic, no ho podem com­pa­rar amb cap altre fes­tiu. Pensàvem que a par­tir de les qua­tre la feina s'hau­ria aca­bat, però a les sis les samar­re­tes gro­gues van tor­nar i vam anar ser­vint cli­ents fins a les onze de la nit.” També la Rosa Maria, del Racó del Port de les Cases d'Alca­nar, sosté que van fer un ple total. “Vam tenir cli­ents de Vilas­sar i de Lleida, gent que no conei­xia les Cases i van que­dar mera­ve­llats”, diu la Rosa, que dime­cres va ser­vir 250 dinars pràcti­ca­ment de cop. L'alcalde del Perelló, Fer­ran Cid, estima que bars i res­tau­rants van tri­pli­car la fac­tu­ració res­pecte a un altre dia fes­tiu. “Les empre­ses ho han apro­fi­tat per mos­trar els nos­tres pro­duc­tes típics: la mel i l'oli”, diu. Els dinars popu­lars de l'Ampo­lla, el Perelló i la Ràpita també van ser un èxit, i l'única nota nega­tiva va ser el col·lapse cir­cu­la­tori. “Ha que­dat demos­trada la falta d'infra­es­truc­tu­res que tenim a l'Ebre”, sosté Gar­cia. De fet, una qua­ran­tena de per­so­nes que havien reser­vat taula al seu esta­bli­ment, el res­tau­rant L'Estany, van avi­sar-lo que no arri­ba­rien a temps perquè esta­ven atra­pa­des a l'AP-7. El local, però, va omplir-se igual­ment i en unes dues hores havien atès 270 comen­sals.

Els bene­fi­cis econòmics de la Via Cata­lana van arri­bar més enllà de l'Ebre, i altres punts del ter­ri­tori on també es va des­plaçar molta gent per for­mar la cadena humana van veure com els seus nego­cis vivien jor­na­des excep­ci­o­nals. A l'Arboç, al Baix Penedès, a la Fonda Can Peraire es va pas­sar de les vint o trenta per­so­nes que s'ate­nen de mit­jana en un dia nor­mal a 150 per­so­nes. “Per la Diada solem tan­car, però ja al juliol, veient les reser­ves, ens vam ani­mar a obrir”, explica la pro­pietària, Cris­tina Martín. A Bell­vei, els pro­pi­e­ta­ris de La Bleda ho van apro­fi­tar per fer un extra amb una barra de bar al pàrquing, que van obrir als par­ti­ci­pants de la Via Cata­lana, i música d'ambi­ent. Al Baix Camp, al res­tau­rant Mones­tir, de Mont-roig del Camp, ja feia deu dies que no accep­ta­ven més reser­ves, tot i que d'altres, però, no van poder apro­fi­tar-ho. “Ens van tru­car 50 per­so­nes per reser­var, però ens era impos­si­ble obrir ”, explica Peter Lade­rach, d'El Bis­tro, a Van­dellòs.

Ja a l'Alt Penedès, Dolors Pons, pre­si­denta del Gremi Comar­cal d'Hos­ta­le­ria i Turisme i pro­pietària de Cal Pelegrí, a Ordal, recorda que feia temps que no veia tan ple el seu res­tau­rant, on van dinar unes 350 per­so­nes. “Penso que ha sigut molt bene­ficiós per a l'hos­ta­le­ria i el petit comerç de les ciu­tats i pobles que han estat al cos­tat de la Via, que a més han pogut donar-se a conèixer”, apunta. És el cas d'Avi­nyo­net, on també van tenir moltíssima feina. “La gent sobre­ei­xia per tots els cos­tats”, explica la Teresa, pro­pietària de Ca l'Agustí, que va ofe­rir un cen­te­nar de menús en diver­sos torns. A Cal Joa­net, a Vila­franca, els va fal­tar poc per fer ple. “Va ser una festa, la gent va can­tar Els sega­dors de forma espontània i hi havia molta cana­lla”, explica en Joan, el pro­pi­e­tari. Molt satis­fet està també Fran­cisco Ama­dor, del res­tau­rant Paco –als Mon­jos–, que va rebre entre 400 i 500 comen­sals: “Ha sigut una injecció econòmica per al poble, que real­ment fa molta falta avui dia”.

Bon ambient
Si alguna cosa destaquen els restauradors és el bon ambient que acompanyava els participants a la Via Catalana i la comprensió amb el servei. Com diu Dolors Pons, de Cal Pelegrí: “Així et sents recompensat, i no només econòmicament”


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.