Política

NOTÍCIA DE CALEDòNIA

De donacions i de donants

Alex Ferguson, garrepa conegut,
no obeeix ordres
de ningú, i menys
de Salmond

Una part de la xarxa es va omplir d'insults —meuca, traïdora, etcètera— el mig­dia de dime­cres pas­sat després que JK Row­ling, la cre­a­dora de Harry Pot­ter, anunciés, en un escrit molt ben argu­men­tat, per què havia donat un milió de lliu­res a la cam­pa­nya que defensa el no a la inde­pendència d'Escòcia. Per bé que menys­pre­a­ble —la into­lerància ho és—, l'anècdota és la collita d'insults que es va endur la dona. La cate­go­ria és la donació. Dona­ci­ons, en plu­ral, perquè prou gent hi posa quar­tos per defen­sar el que vol. Row­ling viu a Escòcia fa 21 anys, és labo­rista con­fessa i ha estat, fins ara, la més gran donant dels uni­o­nis­tes.

A l'altra banda de la balança, s'enduen el rècord la més que rodan­xona pare­lla for­mada per Colin i Chris Weir, un jubi­lat de 67 anys i una infer­mera de 58, que en fa tres van gua­nyar a la lote­ria 161,6 mili­ons de lliu­res, un pes­sic. Des d'ales­ho­res, els Weir han apor­tat a les arques del Par­tit Naci­o­nal Escocès (SNP) uns dos mili­ons de lliu­res, i específica­ment per a la cam­pa­nya Yes Scot­land, 1,25 mili­ons. Entre maig del 2012 i maig del 2014, el Yes Scot­land ha rebut 18.000 dona­ci­ons, totes menors de 7.500 lliu­res; només tres en supera­ven les 100.000.

Fins al desem­bre del 2013, Bet­ter Toget­her havia rebut 27.000 apor­ta­ci­ons, la immensíssima majo­ria infe­ri­ors a 500 lliu­res. Alex Fer­gur­son, l'escocès que va entre­nar quasi tres dècades el Manc­hes­ter Uni­ted i que va gua­nyar amb l'Aber­deen FC la recopa d'Europa del 1983 al Real Madrid de Jua­nito i com­pa­nyia —un dels més grans èxits espor­tius esco­ce­sos, que encara avui es recorda—, ha apor­tat la modesta xifra de 501 lliu­res. La una per fotre Alex Sal­mond, que havia pro­po­sat que els donants resi­dents fora d'Escòcia no en sobre­pas­ses­sin les 500. Però Fer­gu­son, gar­repa cone­gut, no és d'aquells acos­tu­mats a obeir ordres de ningú, i menys de Sal­mond. L'home, ara immen­sa­ment ric, ve de la tra­dició labo­rista i això marca.

A dife­ren­cia del que passa a Cata­lu­nya i Espa­nya, al Regne Unit qual­se­vol ciu­tadà pot saber, des de casa seva, quants diners ha rebut un par­tit polític i quins han estat els donants; també quants n'ha rebut en préstecs i a qui els deu. La comissió elec­to­ral ho publica a la seva pàgina web (http://​www.​ele​ctor​alco​mmis​sion.​org.​uk/): noms, cognoms i cèntims. És clar que hi ha sàtra­pes i cor­rup­tes i gent que creu que fa pàtria insul­tant la Row­ling o qui sigui! Però no conec tants Bárce­nas, no viu ningú amb l'ai al cor per un cas com el del Palau o els ERO a Anda­lu­sia. Allò, Spain i Cata­lo­nia, con­ti­nuen sent una mica dife­rents.


FAL­TEN 94 DIES



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.