Política

Aragonès: “Volem els Jocs, estarem atents a la proposta del COE”

El president afirma que el govern vol consensos i que defensa una candidatura competitiva que generi uns Jocs sostenibles

Lambán demana a Pedro Sánchez que posi ordre per evitar que el proejcte “descarrili definitivament”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha deixat clar que Catalunya “vol” els Jocs Olímpics d’Hivern del 2030 i “segueix determinada” per aconseguir aquesta candidatura. Per això el seu govern estarà “molt atent” a la proposta que formularà el Comitè Olímpic Espanyol (COE). Després que ahir acabés sense acord l’onzena reunió entre representants del COE, el govern espanyol, la Generalitat i el govern d’Aragó per a una candidatura conjunta entre ambdues comunitats, el Comitè Olímpic va manifestar que està decidit a continuar el seu treball i presentar un projecte “tècnicament immillorable, sostenible en el terreny social, econòmic i mediambiental”. En una compareixença al Palau de la Generalitat per fer balanç del seu primer any de mandat, Aragonès ha defensat que el govern “ha optat des del primer dia per enfortir una candidatura que sigui clarament competitiva des del punt de vista tècnic i que generi un model de Jocs el més sostenible possible”.

“Volem els Jocs i volem arribar a consensos”, ha dit Aragonès, que ha evitat polemitzar respecte a “altres territoris amb una determinada posició” sobre la qual ell “no entrarà”, ha apuntat en al·lusió a Aragó i el seu president, Javier Lambán. Aragonès ha recalcat que Catalunya “segueix determinada i està disposada a fer els passos que facin falta” per aconseguir que aquesta candidatura vegi la llum, per la qual cosa el seu govern “estarà molt atent a la proposta del COE”, amb qui la Generalitat ha treballat en tot moment “de forma coordinada”, ha destacat. El COE té previst presentar demà les opcions que hi ha ara.

Sí que ha entrat en polèmica el president aragonès, que ha assegurat que “la Generalitat ha imposat el seu model i la manera d’entendre la candidatura, i el COE l’ha acceptat i nosaltres no la podem acceptar”. Per a Lambán, “s’està dirimint des del principi en el terreny estrictament polític”, i sosté que si es desenvolupessin els Jocs en els termes que planteja el COE “l’Aragó quedaria reduït al paper de simple comparsa”. El president aragonès ha dit que “ ara el govern de l’Aragó no té cap confiança en el COE”, i ha reclamat al president espanyol, Pedro Sánchez, que intervingui per “posar ordre” per evitar que el projecte per als Jocs Olímpics d’Hivern “descarrili definitivament per la manifesta desigualtat i desequilibri en què s’està plantejant” la candidatura.

La portaveu del govern i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, ha demanat “col·laboració” a “totes les administracions” que volen una candidatura espanyola “guanyadora” per organitzar els Jocs Olímpics d’Hivern 2030. La portaveu de l’executiu espanyol ha assenyalat que “el govern central treballa en col·laboració amb el Comitè Olímpic Espanyol per aconseguir una candidatura guanyadora. Aquesta és la voluntat i l’afany del govern central, que efectivament puguem proposar una candidatura que sigui guanyadora”.

També s’ha manifestat sobre els Jocs d’Hivern del 2030 l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha supeditat el suport de Barcelona a la candidatura tècnica del COE als Pirineus al fet que sigui sostenible, tingui els consensos necessaris i aconsegueixi l’aval de la ciutadania dels territoris afectats en la consulta prevista pel 24 de juliol. El projecte requereix “consensos, no baralles”, ha defensat. Colau segueix sent “escèptica” respecte del projecte i entén les crítiques del seu partit a la candidatura, però ha assenyalat que com a alcaldessa de Barcelona necessita conèixer la proposta final i “escoltar els Pirineus perquè és el territori afectat” per decidir si la ciutat li dona suport i el nom de Barcelona s’inclou en el de la candidatura. A la ciutat de Barcelona, en canvi, els jocs “no tindrien cap sentit perquè no té les condicions” i, fins i tot, “seria una proposta de mal gust” davant el canvi climàtic, segons l’alcaldessa.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.