Boada es vanagloria de la seva gestió i titlla «d'impúdica» la comissió d'Horta

Acusa l'oposició d'haver utilitzat els bombers per erosionar el govern

L'esperada compareixença del número dos del Departament d'Interior a la comissió parlamentària que investiga l'incendi mortal d'Horta de Sant Joan va tenir un caràcter marcadament polític, tal com era d'esperar. Joan Boada, gat vell al Parlament, va iniciar la seva intervenció disparant amb bala contra els grups de l'oposició. «M'indigna aquesta investigació impúdica amb interessos partidistes per erosionar el govern. [...] Vostès han sotmès els bombers a l'escarni públic. [...] No calia fer-los venir a aquesta comissió perquè exhibissin la tristesa i el dolor que senten.» L'atac de Boada va obtenir l'esperada resposta dels grups de l'oposició, que van carregar contra la gestió d'Iniciativa al capdavant del Departament d'Interior i van responsabilitzar el secretari general d'haver estat un dels principals instigadors de les crisis dels Mossos i els Bombers.

Boada no va desaprofitar la seva compareixença a la comissió i públicament va vanagloriar-se de la seva gestió i la de tot el departament en matèria de prevenció i extinció d'incendis. En un gest perfectament calculat, el secretari general d'Interior va comparar les inversions realitzades pel darrer govern de CiU i el primer tripartit amb la socialista Montserrat Tura al capdavant d'Interior amb les fetes des que Iniciativa per Catalunya es va fer càrrec del departament. Òbviament, el saldo sempre surt àmpliament favorable a la gestió de Joan Saura i el seu equip i en aquest punt cap grup de l'oposició no es va atrevir a contradir-lo perquè objectivament és cert que en els darrers tres anys el govern de la Generalitat ha destinat més diners que mai al cos de bombers. I, en aquest sentit, Joan Boada va anunciar una inversió extraordinària d'11 milions d'euros més que el departament ha destinat als Bombers per millorar la tecnologia per combatre els incendis forestals. No només implícitament sinó que explícitament, Boada va reconèixer que des de la tragèdia viscuda a Horta els bombers han analitzat internament què es podia millorar i el departament no només els ha escoltat sinó que per aquesta propera campanya d'estiu ja els dotarà de nous equipaments que bàsicament permetran tenir més i millor informació del foc i la seva evolució, un dels principals dèficits denunciats pels bombers i que, segons ells, va tenir un paper determinant en l'atrapament que va costar la vida de cinc membres del GRAF Lleida. Millores com ara la dotació d'un helicòpter amb una càmeres tèrmica i una altra de vídeo que transmetrà imatges en directe al centre de comandament avançat per tenir una millor visió general del foc; ordinadors a bord de tots els mitjans aeris a través dels quals podran tenir localitzats en pantalla tots els equips terrestres que disposin de GPS i, entre d'altres, la millora de les comunicacions en xarxa i la dotació de més emissores amb dispositiu de localització.

Sobretot CiU i Ciutadans, que, com el PP, creuen que a Horta hi va haver descoordinació, van insistir un i altre cop en les inoportunes declaracions de Joan Saura pocs dies després de l'accident qualificat d'«impecable» l'actuació dut a terme en el foc d'Horta. Joan Boada va evitar pronunciar en cap moment la paraula impecable però, implícitament, va admetre que, un cop vist l'informe dels Bombers de la Generalitat i escoltades les opinions dels tècnics, ell no faria ara aquesta afirmació. No obstant això, va voler treure importància a l'assumpte matisant que Saura va fer aquestes declaracions en un moment i un context en què es qüestionava la professionalitat dels bombers. «Hi ha un abans i un després del foc d'Horta», va reconèixer Boada, admetent explícitament que hi ha coses a millorar. Les seves explicacions, però, no van convèncer ni de bon tros els grups de l'oposició que, com marca la dinàmica política, parlamentària i partidista, li van dir de tot menys bonic. Des de comissari polític fins a dir-li que no tenia credibilitat. Curiosament ningú li va demanar la dimissió. «Pel temps que li queda, no cal», va dir Albert Rivera, de Ciutadans. L'oposició es reserva l'artilleria per a la compareixença d'avui del conseller Joan Saura.

El Cecat va saber la tragèdia tard

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (Cecat), des d'on es gestionen les emergències, es va assabentar que hi havia hagut un atrapament mortal en l'incendi d'Horta dues hores més tard del tràgic accident. El director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, ho va admetre ahir davant els diputats, tot i que va explicar que la funció del Cecat és garantir la protecció de la població, i no la dels operatius, com els bombers, perquè ells ja tenen elements de protecció. Arran de la pregunta del diputat de CiU Jordi Turull de per què es va activar el 21 de juliol la fase d'emergència a tres quarts de cinc de la tarda –dues hores més tard que el foc es descontrolés–, Mora va explicar que el pla va canviar d'alerta a emergència quan la sala central de bombers de Bellaterra, de qui rebien la informació de l'incendi, els va comunicar que el foc havia revifat i amenaçava el municipi d'Horta de Sant Joan. «S'activa el pla d'emergència per l'afectació que pot tenir l'incendi sobre la població», va explicar el director general. Mora, que va defensar la millora que s'ha fet els últims anys en polítiques de Protecció Civil, va criticar que l'Ajuntament d'Horta no activés el pla de protecció civil la tarda del dia 21 i que Prat de Comte i Arnes tinguin els plans de protecció civils caducats.

Una avioneta que no era operativa

La directora general de Medi Natural, Núria Buenaventura, va admetre ahir davant la comissió que el 20 de juliol, el dia que es va declarar l'incendi d'Horta, només hi havia operatiu un mitjà aeri de prevenció d'incendis forestals, l'helicòpter de Medi Natural. «L'avió no estava operatiu per un tema de contractació», va admetre Buenaventura. L'avioneta, que es contracta per cobrir la campanya d'estiu de prevenció d'incendis, va començar a operar a finals de juliol perquè l'any passat Medi Natural va tenir problemes en la contractació de l'aparell, unes dificultats que la directora general no va especificar. En la seva compareixença, Buenaventura va enumerar les inversions i les actuacions que s'han dut a terme des de Medi Natural al massís dels Ports i les accions que s'han impulsat després de l'incendi. Buenaventura també va voler deixar clar el seu suport als Agents Rurals, després que es va posar en dubte la seva professionalitat quan van concloure que l'incendi d'Horta va ser provocat per la caiguda d'un llamp al pinar de Don Pedro «La conclusió va ser errònia i ja hem demanat disculpes, però en cap cas hi va haver negligència o imprudència», va dir, i va assegurar que els Agents Rurals no van elaborar l'informe amb presses per pressió política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.