Punt divers

La Generalitat avaluarà l'estat del castell de Montmagastre i de la canònica de sant Miquel d'Artesa de Segre

PONENT

El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació avaluarà l'abast de la intervenció que requereix la recuperació del conjunt format pel castell de Montmagastre i la canònica de Sant Miquel, a Artesa de Segre (Noguera), edificis que es troben en avançat de degradació. Aquest és el compromís que han adquirit el delegat del Govern a Lleida, Miquel Pueyo, i el director dels serveis territorials de Cultura, Ferran Rella, als representats de l'associació cultural de Montmagastre durant la reunió mantinguda aquest dijous en què s'han analitzat les possibilitats existents per poder rehabilitar les dues edificacions.

Per començar, Cultura durà a terme un estudi arqueològic i arquitectònic del conjunt, així com la delimitació de l'àrea susceptible d'intervenció. Un cop establertes les necessitats de la rehabilitació serà necessari obtenir el finançament per poder tirar endavant la restauració que podria venir, a banda de Cultura, de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) o de l'1% cultural de les inversions de l'Estat.

Així, Pueyo i Rella han explicat que, per facilitar les opcions de participar de línies d'ajuts que permetin finançar la restauració, seria convenient que els propietaris particulars poguessin arribar a algun tipus d'acord de cessió o similar amb l'Ajuntament d'Artesa de Segre. Cal recordar que part de l'indret és de titularitat pública i una altra, de propietat privada.

En la reunió Pueyo també ha plantejat la possibilitat que el Consorci del Montsec -com actuació destinada a la promoció del patrimoni històric i cultural de la zona- pugui col·laborar en l'adequació i senyalització del camí d'accés al castell a la canònica que es troba molt deteriorat.

Per la seva part la presidenta de l'associació cultural de Montmagastre, Rosa Guixers, s'ha compromès davant el delegat del Govern a presentar en breu un estudi històric del castell i de la canònica. El castell de Montmagastre data del segle XI i va ser utilitzat per Arnau Mir de Tost.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.