La presó Lledoners s'escalfarà amb llenya del Bages recollida per interns

Justícia construeix a la presó una planta de reaprofitament de la biomassa procedent de la comarca

Escalfar-se amb la llenya dels arbres tombats. El centre penitenciari Lledoners, situat al terme municipal de Sant Joan de Vilatorrada, disposarà d'un edifici per a l'aprofitament de biomassa procedent dels boscos del Bages, per iniciativa de la Federació de les Agrupacions de Defensa Forestal del Bages i del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. A la planta, la biomassa es transformarà en estelles per ser utilitzades com a font d'energia per proveir una part de l'aigua calenta i de la calefacció de la presó. A més, tal com va anunciar el dia de la presentació de la instal·lació la consellera de Justícia, Montserrat Tura, es posarà a disposició dels propietaris forestals que ho demanin brigades de neteja dels boscos formades per persones que compleixen condemnes de privació de llibertat. És a dir, els mateixos presos seran els que proveiran l'energia per escalfar l'aigua i la calefacció que ells mateixos fan servir.

Segons la consellera, avui hi ha uns 500 interns de diferents presons fent tasques de neteja de boscos. Actualment, però, la presó Lledoners encara no disposa de cap brigada d'interns especialitzats en neteja de boscos. Es contempla que presos d'altres presons que formen brigades es dediquin a les zones de bosc del Bages si els forestals ho demanen.

Els presos que treballen als boscos estan coordinats des dels serveis externs del Centre d'Iniciatives per la Reinserció (CIRE), l'empresa pública del Departament de Justícia, que té la finalitat de facilitar la reinserció d'interns dels centres penitenciaris de Catalunya. Amb aquesta iniciativa, els presos que tenen règim de semillibertat tenen contractes normalitzats que ofereixen la possibilitat de desenvolupar un treball remunerat fora de la presó i permeten formar-se en oficis demandats pel mercat laboral.

L'objectiu principal de la iniciativa de la planta de biomassa és la reducció de l'impacte dels grans incendis forestals. D'una hectàrea de bosc de la Catalunya Central surten dos tipus de fusta. D'una banda hi ha la fusta especial, que són els arbres rectes i bons i que tenen sortida comercial. Per l'altra, la fusta de trituració: arbres torts i dolents que no tenen sortida comercial i que per tant queden al bosc. En cas d'incendi, si el bosc no és net d'aquesta última massa, el foc es pot propagar més ràpidament.

La biomassa resultant d'aquesta neteja és la que es transforma en estelles. Les estelles són la fusta que alimenta la caldera per produir energia calorífica i per proveir una part de l'aigua calenta i la calefacció de la presó de Lledoners, entre un 40 i un 45% de les necessitats. Tot i això, el centre penitenciari continuarà tenint un sistema de calefacció i aigua que funciona amb gas per garantir el subministrament continuat, segons han explicat fonts de la direcció general de Gestió d'Infraestructures.

Es preveu que la caldera de biomassa podrà gestionar unes 15 hectàrees de bosc cada any, de les aproximadament 73.000 hectàrees de superfície forestal total de bosc de la comarca del Bages.

Nou equips d'interns, en les últimes nevades

Una trentena d'interns en règim de semillibertat van treballar per encàrrec del Departament de Medi Ambient i Habitatge, organitzats en nou grups de treball, per pal·liar els desperfectes forestals del temporal de neu als boscos de Catalunya. El Departament de Justícia, a través del Centre d'Iniciatives per la Reinserció (CIRE), ja va fer servir les brigades d'interns en casos d'urgència. El gener del 2009, algunes brigades d'interns ja es van dedicar a reobrir camins i accessos als boscos malmesos pel temporal de vent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.