Successos

Augmenten les denúncies per actes incívics a Girona

N’atribueixen el creixement a la “crispació” de la ciutadania

La Policia Municipal de Girona tanca l’any amb 26.055 denúncies interposades

S’han interposat 804 denúncies per consum d’alcohol al carrer

La Policia Municipal de Girona tanca l’any 2021 amb 26.055 denúncies interposades, una xifra similar a la del 2019, abans de la pandèmia. La majoria de denúncies són per haver infringit ordenances de circulació, de civilitat o de sorolls. En relació amb el 2020, l’any del confinament, ha baixat lleugerament el nombre d’avisos per molèsties acústiques i sorolls veïnals (2.643), ja que es manté com el primer requeriment de la ciutadania. En canvi, des del 2019 han continuat creixent les denúncies per comportaments incívics (2.198). L’intendent de la Policia Municipal de Girona, Joan Jou, ho va atribuir a la “crispació” de la ciutadania associada a les restriccions per la covid-19. “Segons hem detectat, la majoria de requeriments que ens fa la ciutadania són per garantir l’espai de confort al carrer, amb avisos per vehicles aparcats en gual o perquè veuen alguna persona que els causa inseguretat, que és la quarta demanda”, va destacar l’intendent.

Quant al compliment de les ordenances municipals, es van interposar 2.219 denúncies, de les quals 1.028 eren actes per infraccions de civilitat. D’aquest miler, la majoria (804) eren denúncies per consum de begudes alcohòliques a la via pública. Així, un 46% de les infraccions són de l’ordenança de civilitat; un 31%, de la de sorolls; un 12%, per qüestions relacionades amb la neteja; un 9%, per haver infringit l’ordenança d’animals, i un 2%, l’ordenança d’oci. En l’’àmbit de la seguretat, l’intendent Joan Jou va assenyalar també que han de millorar el servei d’alarmes, ja que d’aquests prop de mil requeriments “un 99% són falses alarmes”.

Salut pública

L’intendent Joan Jou va recordar que els controls que ha requerit la situació epidemiològica han fet modificar la planificació anual que realitza la Policia Municipal. Així s’han registrat 2.689 denúncies relacionades amb la covid: s’han realitzat 1.599 controls, amb 8.882 vehicles controlats i 13.207 persones controlades.

Respecte a la llei de seguretat ciutadana, la Policia Municipal de Girona va aixecar 782 actes per tinença o consum de substàncies estupefaents (51 menys que el 2020), 103 per desobediència a agents de l’autoritat (118 menys), 127 per falta de respecte (35 més), 45 per armes prohibides (29 menys) i 34 per ocupacions (29 menys). Pel que fa als fets penals, destaca la tendència decreixent dels últims anys en el nombre de delictes d’aquest tipus, ja siguin casos de furt, danys, estafes, robatoris o d’altres. El 2021 se’n van produir 7.922, una disminució d’un 4,86% respecte del 2020 (8.327 delictes penals) i d’un 33,32% respecte del 2019 (11.880 delictes penals).

La centraleta de la Policia Municipal, el 092, va rebre l’any passat 52.330 trucades, 2.335 més que l’any anterior. La meitat són per requerir serveis policials i la resta són qüestions informatives.

LES FRASES

La majoria de queixes de la ciutadania volen garantir l’espai de confort
Joan Jou
INTENDENT DE LA POLICIA MUNICIPAL
Ens hem proposat fixar conjuntament quin ha de ser el nombre òptim d’agents a Girona
Eduard Berloso
regidor de seguretat ciutadana de l’AJUNTAMENT DE GIRONA
El model de policia de proximitat ha demostrat ser un èxit i preveiem acabar d’implementar-lo
Marta Madrenas
ALCALDESSA DE GIRONA

Més accidents de trànsit: “El mòbil és una lacra”

El 2021 es va incrementar el nombre d’accidents de trànsit a Girona. N’hi va haver 1.361, mentre que el 2020 la xifra era de 1.130 i el 2019, de 1.576. Cal tenir en compte que la disminució de l’accidentalitat del 2020 pot tenir a veure amb la davallada de la mobilitat arran del confinament i les restriccions imposades per la pandèmia. La majoria d’accidents a la ciutat són sense ferits (997) o lleus (339). Hi va haver un accident amb un mort. Pel que fa a les causes, 4 de cada 10 accidents es van produir per no estar atent a la circulació. L’intendent Joan Jou va destacar l’augment notable d’accidents per distraccions que vincula directament a l’ús dels telèfons mòbils durant la conducció: “El mòbil és una lacra”, va recordar l’intendent. En aquest sentit, en els controls de trànsit realitzats es van interposar 1.854 denúncies, 538 de les quals per l’ús del telèfon mòbil. Es van realitzar 1.420 controls per demanar documentació, ITV, també a motocicles, bicicletes, 61 controls de velocitat i 149 controls d’alcoholèmia amb 2.203 proves realitzades. Es van detectar 120 positius, 91 positius penals i 46 s’hi van negar. Pel que fa als controls de drogues, de les 61 proves, es van donar 47 positius. El tipus de vehicle més implicat en accidents és un turisme (49%). La franja horària amb més accidentalitat és la de les 13 h a les 14 h. El dia, el divendres i el mes, el novembre. Els punts de la ciutat on es registren més accidents són les rotondes del carrer de Santa Eugènia, Barcelona, l’avinguda de Josep Tarradellas i el carrer del Riu Güell.

Avançant en el model de policia de proximitat

G. Busquets Ros

L’Ajuntament preveu augmentar la plantilla i renovar la flota de vehicles de la Policia Municipal, segons va destacar el regidor de Seguretat de l’Ajuntament de Girona, Eduard Berloso. En aquest sentit, un dels objectius és fixar conjuntament quin ha de ser el nombre òptim d’agents a Girona, “segons necessitats reals, per oferir el model de proximitat policial” que es vol per la ciutat. Així, durant aquest any s’incorporaran a la plantilla de la Policia Municipal cinc agents més passant de 157 a 162. D’aquesta manera, Girona tindrà una ràtio d’1,6 agents per cada mil habitants, una xifra que supera la mitjana catalana recomanada, que és d’1,5 agents per cada mil habitants. A finals d’any es disposarà d’una flota de 47 vehicles. L’alcaldessa, Marta Madrenas, va recalcar que la seguretat és un objectiu prioritari per al govern i va recordar l’esforç pressupostari que s’hi ha fet tot i els efectes de la pandèmia. “Un exemple és la nova comissaria de Santa Eugènia, de la qual aquest mes comencen les obres, i acabar d’implementar el model de policia de proximitat, que s’ha demostrat una aposta d’èxit”, va destacar l’alcaldessa.

Més enllà de l’execució de les obres a la masia de Can Burrassó i de reforçar la policia de proximitat, el consistori preveu iniciar tres projectes més relacionats amb la millora de la seguretat. D’una banda, reformar la sala de control de la comissaria de Bacià. En segon lloc, un estudi de la seguretat dels edificis i equipaments públics municipals, tant per al personal com per als usuaris. I també es vol elaborar un mapa de seguretat de Girona amb visió de gènere, on es puguin identificar els punts que poden generar més inseguretat, per mala il·luminació o culs-de-sac, entre la població. Es tracta d’un projecte que es for fer participatiu.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.