Alliberen dos empresaris de Polinyà segrestats quinze dies a Nigèria

Els segrestadors, que s'havien fet passar per clients, demanaven 200.000 euros de rescat per alliberar-los

Feia prop de mig any que Josep Bufí i Alonso Boj, de l'empresa Innoenvas de Polinyà, dedicada a la fabricació de productes d'envasament, estaven negociant amb els membres d'una suposada empresa nigeriana de cosmètics, que estaven interessats a fer una compra d'articles d'envasament amb l'empresa de Polinyà. Els possibles clients, que formaven part d'una banda organitzada de delinqüents, van establir diversos contactes amb Bufí i Boj per demanar pressupostos i informació dels productes. Durant aquest període, els delinqüents, que havien estudiat a la perfecció el sector per guanyar-se la confiança dels empresaris catalans, van insistir a tancar l'acord de la compra al país africà. L'empresa, que ja ha dut a terme diversos negocis a l'Àfrica, l'Àsia i l'Amèrica Llatina, va decidir que Bufí i Boj –veïns de Sabadell i Santa Perpètua de la Mogoda– viatgessin a Nigèria per firmar la compra. El 15 de març tots dos van agafar un avió fins a Lagos, però en arribar-hi es va descobrir l'engany. Els suposats empresaris nigerians van recollir Bufí i Boj a l'aeroport i els van dir que havien estat víctimes d'un segrest, els van assegurar que no els farien mal, que demanarien una suma de diners i que quan els paguessin els alliberarien.

L'endemà mateix, els segrestadors es van posar en contacte amb la família de Bufí, i els van reclamar 200.000 euros de rescat. Els familiars dels empresaris van alertar de seguida els Mossos del que estava succeint. La policia catalana va informar del segrest el Ministeri d'Afers Exteriors, per contactar amb l'ambaixada de l'Estat espanyol, i la Policía Nacional, per treballar conjuntament amb la policia nigeriana. Durant els quinze dies de captiveri, els segrestadors van mantenir d'altres contactes amb la família, la majoria per via telefònica, i van permetre que els familiars parlessin amb les víctimes perquè comprovessin que es trobaven bé de salut. Els delinqüents van pactar amb els familiars que un germà d'un dels empresaris es desplaçaria fins a Nigèria per lliurar el pagament del rapte. Mentre es duien a terme els contactes amb la família, la policia va avançar en la investigació per saber on estaven segrestats els empresaris. Els delinqüents van canviar durant el captiveri d'amagatall, per evitar que la policia els trobés. Dos especialistes en segrestos de la Policía Nacional i el germà de Bufí –que servia d'esquer per fer veure que anava a pagar el rapte– van volar fins a Nigèria. Un cop allà i gràcies a l'intercanvi d'informació policial, la policia nigeriana va poder localitzar l'amagatall on estaven tancats Bufí i Boj, una espècie de cabanya, a la ciutat d'Owerri, enmig de la selva. Dilluns a la matinada, la policia va entrar-hi i va alliberar els dos empresaris sans i estalvis sense que finalment es dugués a terme el pagament del rapte. La policia també va detenir quatre dels segrestadors de la banda, tots de nacionalitat nigeriana. Els dos empresaris van arribar ahir al vespre a l'aeroport de Barajas, on es van reunir amb les seves famílies. «Estan perfectament bé de salut», va assegurar, l'intendent Josep-Lluís Trapero, el cap d'investigació dels Mossos.

«Ens van segrestar només per diners»

N.P / E.A

De bon matí, Josep Bufí relatava –en una entrevista a Rac1– que «una màfia» els havia dut a «una mena d'amagatall» i, un cop allà, els van dir que no els alliberarien fins que cobressin els diners del rescat. «Ens van segrestar només per diners.» Els empresaris van estar tancats en una cabanya enmig de la selva custodiats per dos dels membres de la banda. «No ens van tractar gaire bé, hem menjat malament i no cada dia. No ens han maltractat físicament, peró sí psíquicament», relatava Bufí, veí de Sabadell i germà de l'exalcalde de Santa Perpètua Pere Bufí. El seu fill, Ferran, explicava ahir al migdia que la seva mare havia marxat a Madrid tan bon punt havia conegut la notícia de l'alliberament. Ferran Bufí va agrair la feina conjunta de la Policía Nacional i els Mossos: «Ens han ajudat molt durant aquests dies; han estat fent-nos costat i han organitzat bé l'operació. Estem contents que hagi acabat tot bé», sentenciava. Pel que fa a l'esposa de Boj, Carme Garrido, també és regidora del PSC a l'Ajuntament de Santa Perpètua, el municipi on el matrimoni viu. Boj, que també és secretari local de Política Municipal del PSC, havia acompanyat el gerent a Nigèria pel seu domini de l'anglès.

Una pime de maquinària per envasar

E.A

Innoenvàs és una petita empresa d'origen familiar que es dedica a la maquinària per torrar, moldre i envasar cafè i al disseny d'altres sistemes d'embalatge. Opera a Polinyà des de final de la dècada de 1980 i va iniciar l'expansió internacional a partir del 1996, amb negocis i projectes executats a quatre continents. L'alcaldessa del municipi vallesà, Pepita Pedraza, assegurava ahir que no s'havia assabentat del segrest fins ahir al matí, ja que les famílies de Bufí i Boj havien demanat que no es fes pública la notícia, per bé que altres dirigents socialistes comarcals, com l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, sí que n'estaven al corrent i fins i tot mantenien contacte amb el ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba. A l'empresa, on ahir no va parar de sonar el telèfon per interessar-se per l'estat dels dos alliberats, esperaven que en els pròxims dies, amb el retorn de Bufí i Boj, la situació retornés a la normalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.