Successos

El Quadern negre

Tura Soler

Robatori d’un mapa del 1504 de valor incalculable

Un home elegant va a fer consultes a la biblioteca Carles Rahola de Girona i s’emporta un mapa astronòmic

Roba­tori de pel·lícula d’un mapa astronòmic del 1504 i de valor incal­cu­la­ble que forma part del fons patri­mo­nial de la Bibli­o­teca Pública Car­les Rahola de Girona. Dime­cres, un home sei­xantí, ves­tit amb elegància, es va pre­sen­tar a la bibli­o­teca situ­ada al car­rer Emili Gra­hit de Girona i va dema­nar de con­sul­tar alguns dels docu­ments històrics que es guar­den al cen­tre. Són docu­ments de con­sulta res­trin­gida però l’home, que es va iden­ti­fi­car com a Jac­ques Thi­erry Hervé, no va des­per­tar sos­pi­tes del per­so­nal de la bibli­o­teca (que, asse­gu­ren, van com­plir tots els pro­to­cols) i se li va per­me­tre l’accés al lli­bre que va dema­nar, con­sulta que en aquests cas es va fer sota super­visió i vigilància, de com a mínim un tre­ba­lla­dor de la bibli­o­teca. Després de fer la con­sulta l’usu­ari va retor­nar la docu­men­tació i va mar­xar. Però lla­vors el tre­ba­lla­dor va adver­tir que fal­tava el mapa d’estels que era dins del lli­bre quan l’hi havia entre­gat. Havia volat jun­ta­ment amb l’usu­ari estran­ger. El tre­ba­lla­dor estava segur al cent per cent que aquell lli­bre no l’havia con­sul­tat cap altre usu­ari.

En tenir constància de la des­a­pa­rició del valuós mapa d’estels, la direc­tora de la bibli­o­teca, Maria Àngels Prat, va comu­ni­car la incidència als Mos­sos, que, en trac­tar-se d’un docu­ment històric de gran valor, van aler­tar la uni­tat espe­cial de patri­moni perquè assumís la inves­ti­gació i comencés la recerca del mapa astronòmic i del lla­dre.

Els res­pon­sa­bles de la bibli­o­teca van apor­tar totes les dades de què dis­po­sa­ven del lla­dre, que pres­su­po­sen que s’hau­ria iden­ti­fi­cat amb el nom cor­recte, perquè van fer com­pro­va­ci­ons amb altres bibli­o­te­ques, que els van con­fir­mar que un home amb aquesta iden­ti­tat havia fet con­sul­tes en altres ser­veis bibli­ogràfics de Cata­lu­nya. El sos­pitós, que va que­dar enre­gis­trat per les càmeres de la bibli­o­teca Rahola és un home calb, amb barba de pera canosa, que anava ves­tit amb pan­ta­lons i jaqueta de mudar. Els mos­sos de la uni­tat de patri­moni estan fent ges­ti­ons per com­pro­var si la iden­ti­tat que va donar és autèntica i si, com se sos­pita, es tracta d’un lla­dre pro­fes­si­o­nal que formi part d’algun grup espe­ci­a­lit­zat en el roba­tori d’objec­tes històrics, com ara el mapa astronòmic, i con­tro­len els cir­cuits en què se solen intro­duir aquesta mena d’objec­tes robats.

La bibli­o­teca Car­les Rahola jus­ta­ment té pen­jat al seu lloc web un vídeo en què res­pon­sa­bles del ser­vei expli­quen el fons patri­mo­nial que cus­to­dien i la cam­pa­nya que estan fent per donar a conèixer aques­tes col·lec­ci­ons anti­gues, que abans que­da­ven limi­ta­des a usu­a­ris més espe­ci­a­lit­zats (his­to­ri­a­dors i inves­ti­ga­dors), al públic en gene­ral. La bibli­o­teca Car­les Rahola, que compta amb 24 tre­ba­lla­dors, també fa una feina de res­tau­ració de lli­bres antics i dis­posa d’un con­tin­gent de volun­ta­ris que aju­den en aquesta tasca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.