Successos

El quadern negre

Tura Soler

Tècniques de l’FBI per investigar el cas Jubany

La Universitat de Santiago no pot saber de qui són les mostres de la roba i tampoc ha servit l’anàlisi dels anònims

Fra­cassa l’intent de la uni­tat de genètica forense de l’Ins­ti­tut de Ciències Foren­ses de la Uni­ver­si­tat de San­ti­ago de Com­pos­tel·la (Inci­for) de dis­cer­nir si la mes­cla de per­fils d’ADN tro­bats a la roba de la víctima es cor­res­pon als sos­pi­to­sos del cas Jubany. Però no tot està per­dut. Es farà un altre intent per estu­diar l’ADN apli­cant tècni­ques d’anàlisi del genoma que l’FBI ha incor­po­rat als EUA per resol­dre casos com­ple­xos, però que fins ara no s’han fet ser­vir a l’Estat espa­nyol.

La Uni­ver­si­tat de San­ti­ago de Com­pos­tel·la ha comu­ni­cat al jut­jat de Saba­dell que ins­tru­eix la causa de l’assas­si­nat d’Helena Jubany, la bibli­o­tecària de Sent­me­nat que el 2 de desem­bre del 2001 va ser llençada, incons­ci­ent i dro­gada, des del ter­rat d’un edi­fici de Saba­dell, que ara per ara “no hi ha eines idònies en el camp forense” que per­me­tin donar valors estadístics en mos­tres d’ADN que pre­sen­ten degra­dació i amb mes­cla de diver­sos per­fils mas­cu­lins. Se’ls havia dema­nat si es pot des­car­tar o no que aque­lla mes­cla d’ADN tro­bada a la roba de la víctima per­ta­nyi a la com­bi­nació de mos­tra biològica de San­ti­ago Lai­gle­sia i Xavier Jiménez, els dos homes sos­pi­to­sos que en aquests moments estan encau­sats.

A part d’aquesta res­posta de la Uni­ver­si­tat de San­ti­ago, el jut­jat ha rebut una altra reso­lució de caire nega­tiu, en aquest cas de la poli­cia científica de la Policía Naci­o­nal, que tenia l’encàrrec de bus­car ADN als fulls de paper ori­gi­nals dels escrits que va rebre Helena Jubany abans del crim. La poli­cia ha res­post que en un dels fulls no hi va tro­bar cap ves­tigi “que per­meti indi­vi­du­a­lit­zar un per­fil genètic amb valor iden­ti­fi­ca­tiu” i en l’altre full sí que hi va tro­bar un per­fil d’ADN mas­culí, però no es cor­res­pon a cap dels dos inves­ti­gats. I en vista d’aquests resul­tats, va ser la mateixa poli­cia científica de la Policía Naci­o­nal de Madrid que va ofe­rir a la jut­gessa ins­truc­tora del cas fer uns altres estu­dis d’ADN apli­cant tècni­ques d’anàlisi del genoma que l’FBI ha incor­po­rat als EUA per resol­dre casos com­ple­xos, però que fins ara no s’han fet ser­vir a l’Estat espa­nyol. I la jut­gessa ja els va orde­nar que facin aquests nous estu­dis autosòmics uti­lit­zant un equip d’ampli­fi­cació (Power­plex Fusion) que incor­pora dos mar­ca­dors genètics nous o anàlisi de seqüenci­ació mas­siva (NGS). Aquests nous estu­dis també amplien l’anàlisi a peces de roba de l’Helena (saba­tes, samar­reta, pan­ta­lons, mit­jons i jer­sei) en què ja s’havia tro­bat “ADN nuclear”, però que s’havia con­si­de­rat “no con­clo­ent”.

Les tècni­ques de l’FBI, doncs, poden ser l’última carta que es juga per inten­tar des­en­ca­llar el cas de l’assas­si­nat de l’Helena Jubany, que es va reo­brir in extre­mis quan estava a punt de pres­criure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.