Punt divers

El Parc Natural de l'Alt Pirineu apropa al territori els escolars de secundària del Pallars Sobirà i l'Alt Urgell

Un total de 275 alumnes dels instituts de secundària Hug Roger III (Sort), Morelló (Esterri d'Àneu) i Joan Brudieu (la Seu d'Urgell), a més de l'Escola de Capacitació Agrària del Pirineu (Bellestar), estan participant en el Programa d'educació ambiental que ofereix el Parc Natural de l'Alt Pirineu del Departament de Medi Ambient i Habitatge entre els mesos d'octubre i novembre del 2009. Aquest Programa consta d'una sessió introductòria a l'aula, una visita de camp a la zona del port del Cantó i una segona sessió d'aula, de cloenda, que conjuntament permeten els alumnes de les comarques del parc, conèixer un gran nombre d'aspectes relacionats amb aquest.

Per a la sortida sobre el terreny, s'ha elaborat específicament un quadern de camp on l'alumne treballa els conceptes que anirà adquirint sobre el Parc. Així, l'alumne reflexiona i aprèn conceptes destacats sobre el clima, la vegetació, la fauna, els usos del territori, el patrimoni cultural, els usos tradicionals i la conservació del Parc. Aquest Programa d'educació ambiental va ser concedit a l'empresa 'Aubèrria, natura i patrimoni' dins la convocatòria d'ajuts del Parc Natural de l'Alt Pirineu d'aquest any 2009. Aquest Programa està adreçat als alumnes d'ensenyament secundari del territori del Parc, i té com a objectiu apropar i millorar el grau de coneixement de la població escolar sobre aquest espai natural.La sortida s'inicia a Rubió, el poble més alt habitat de Catalunya, i consisteix en una excursió de tres quilòmetres. Sobre el terreny s'ensenya als nens a saber quins animals l'habiten, pel rastre que aquests deixen, ja siguin petjades o excrements, perquè és difícil poder-los veure anant amb grup. També se'ls expliquen les característiques de la construcció tradicional de la zona, amb pedra vermella i parets de pedra seca. Els elements derivats de l'activitat ramadera també tenen cabuda dins del treball de camp, així com la flora i molts altres aspectes del parc. Tot plegat perquè com indica Núria Tomàs, biòloga i guia d'aquestes sortides, 'els nens sàpiguin que tenen a casa seva i sobretot aprenguin a valorar-ho'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.