Punt divers

El Centre d'Interpretació de la Roca dels Moros del Cogul preveu obrir les seves portes a finals d'any

El Centre d'Interpretació de la Roca dels Moros del Cogul (Garrigues) que inclou un dels conjunts rupestres més significatiu de l'Estat preveu obrir les portes al públic a finals del 2010 un cop enllestida la segona fase de les obres de construcció de l'equipament, segons ha explicat el director dels serveis territorials de Cultura a Lleida, Ferran Rella, durant la visita a l'espai, un cop finalitzada la primera fase de l'actuació que ha suposat una inversió d'1,3 milions d'euros. La segona fase de les obres, que s'han d'enllestir abans de finals d'any, inclou la museografia de l'espai -que Cultura està enllestint-, l'adequació dels accessos al recinte i la instal·lació de l'enllumenat.

Aquest dilluns l'empresa que s'encarrega de les obres ha lliurat la primera fase de l'equipament un cop enllestida a les institucions responsables del projecte. En aquesta fase s'ha construït l'edifici del centre d'interpretació que en un futur ha de permetre visitar les pintures rupestres de la Roca dels Moros amb total seguretat ja que en els darrers anys, s'havien deteriorat per l'acció de l'home i de la climatologia.   L'edifici es divideix a grans trets en tres espais: la zona de recepció-taller, l'espai d'orientació museogràfica a més de la rampa-circuït que durà els visitants del centre a la balma on hi ha les pintures. Els arquitectes Prudenci Español i José Ángel Hidalgo han destacat que el centre s'integra totalment en l'entorn. Per aconseguir-ho, han aprofitat una roca de grans dimensions que hi havia al peu de la balma on hi ha les pintures per convertir-la en un element distintiu de la façana. L'edifici, d'aparent senzillesa arquitectònica, s'ha construït bàsicament amb formigó vist, acer i vidre.  A l'interior del centre d'interpretació naix una rampa d'uns 80 metres que conduirà directament els visitants fins a les pintures que ara esdevenen més segures en ser inaccessibles des de l'exterior del complex. Tot i això, l'actuació de construcció de l'edifici del centre s'ha fet sense alterar el seu context natural, han explicat els seus autors.  La primera fase de les obres de la Roca dels Moros ha suposat una inversió d'1,3 milions d'euros que han estat aportats pel Departament de Cultura (700.000 euros), la Diputació de Lleida (300.000), i l'Ajuntament del Cogul (300.000 euros procedents d'una subvenció de l'Estat).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.