Punt divers

Una exposició i un audiovisual commemoren el cinquantè aniversari del pantà d'Oliana

'Fem Memòria del Pantà' és el títol de l'exposició que es podrà veure a partir d'aquest diumenge a Oliana (Alt Urgell), al local de l'antic Cafeter. Acompanyarà un centenar de fotografies inèdites que s'han recollit per a l'ocasió, un audiovisual amb entrevistes als protagonistes dels primers anys de vida del pantà. L'exposició s'inaugurarà el dia 1 de novembre a Oliana amb motiu de la Fira de Tots Sants. Posteriorment, la mostra farà la seva itinerància pels altres quatre municipis afectats pel pantà (Peramola, Coll de Nargó, Fígols i Alinyà) i arribarà també a la Seu d'Urgell.

El Consorci de la Ruta dels Oficis d'Ahir, el Consell Comarcal de l'Alt Urgell i els ajuntaments de Coll de Nargó, Fígols i Alinyà, Oliana, Organyà i Peramola han unificat esforços per tirar endavant aquesta exposició divulgativa sobre la història del pantà d'Oliana tot coincidint amb el 50è aniversari de la seva inauguració. L'equip tècnic responsable de l'exposició i encarregat de portar a terme la recerca documental, està format pels historiadors Lluis Obiols, Carles Gascón i Raquel Codina; i per Jordi Pasques, estudiós del territori; i Jordi Ramoneda, geòleg. Amb aquesta iniciativa, es pretén donar a conèixer el procés de gestació i de construcció del pantà, analitzar l'afectació que l'embassament va representar sobre el territori i recordar els esforços de tantes persones que van treballar durament en l'obra. La seva incidència en la vida quotidiana de la gent va ser molt important ja que es tracta de l'obra pública de més envergadura que s'ha fet mai a la comarca de l'alt Urgell i va negar més de deu quilòmetres de la conca del Segre.Jordi Pasques explica que han aconseguit una gran quantitat de documentació gràfica inèdita procedent de particulars, fotògrafs i dels arxius de la Confederació Hidrogràfica de L'Ebre. De la CHE ha cedit per a l'exposició, una maqueta de la presa, un hidrògama de la riuada de l'any 82 i un plànol topogràfic del terreny abans de la construcció del pantà. La construcció de la presa d'Oliana s'ha d'inscriure en la política de construcció d'embassaments que el franquisme va emprendre a mitjan anys 40 del segle passat a tot l'Estat espanyol. De fet, una de les imatges més repetides del règim va ser la del general Franco inaugurant pantans. El d'Oliana no en va ser pas una excepció, el dictador el va inaugurar el dia 30 de juny de 1959, després de més de deu anys d'obres realitzades per centenars de treballadors arribats de tots els racons del país.Per a Oliana va ser molt important la construcció d'aquesta infraestructura perquè va implicar una transformació econòmica i social molt profunda. Els canvis que es van produir a partir de llavors van implicar que la població es tripliqués durant el transcurs de la construcció de la presa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.