Successos

Un neguit cíclic

Els veïns de la Riba recorden que als terrenys del terme que han quedat afectats també s'hi van originar focs els anys 1986, 1994 i 2004

Les persones que dimarts van ser desallotjades han pogut tornar a casa, mentre que els 40 nens que eren de campament a la Riba continuaven ahir en un refugi de Farena

“ És una llàstima, perquè tot el que ens envolta és ple de pins, romers i argelagues”

Divisant pràcticament sense parpellejar l'avenç de dues columnes de fum que es trobaven a uns 700 metres de la seva finca estaven ahir al migdia en Jaume i la seva dona, veïns de la Riba i propietaris de la casa del terme que durant un dia i mig ha estat més amenaçada per l'incendi forestal que es va declarar dimarts al migdia i que ha remogut l'Alt Camp. Mentre apartaven el cordó que els bombers van situar al començament del camí que condueix a la seva parcel·la per barrar-hi el pas, els dos coincidien que resideixen en un entorn excepcional, rodejat de pins, romers, argelagues i farigola, però com a contrapartida al seu paradís particular hi afegien que en els darrers 25 anys és la quarta vegada que veuen el foc massa a tocar. “El 1994 hi va haver un altre incendi important. Aquell episodi va ser més perillós, ja que les flames van arribar a tan sols uns pams d'una façana del xalet. També el 2004 se'n va originar un altre, però en aquella ocasió el foc no es va expandir tant i va acabar afectant, sobretot, el cim de la muntanya, on va ser encerclat pels bombers. Que ara hagi succeït aquest altre cas és una autèntica llàstima perquè gran part del terreny que durant aquest temps ha quedat cremat s'havia recuperat i a la zona hi tornava a predominar el verd, malgrat que si mirem encara més enrere hi hauríem d'afegir l'incendi del 1986”.

De fet, potser perquè no era la primera vegada que vivien un succés semblant, el matrimoni aquest cop es va negar amb rotunditat a abandonar el seu immoble: “Ens ho van proposar, però vam respondre que no. Ho hauríem d'haver vist molt malament per marxar. Es tracta del nostre domicili i de totes les nostres pertinences i records! Hem de destacar, però, que el treball que han dut a terme els efectius dels cossos d'emergències que han treballat en l'extinció ha estat molt bo i que des de l'Ajuntament se'ns ha donat totes les facilitats possibles per allotjar-nos en un altre lloc”. Explicaven, a més, que malgrat que la nit de dimarts a dimecres només van aconseguir dormir a estones pel neguit i la por que tenien, van tenir en tot moment un camió dels bombers que no es va moure del davant de la seva porta per si la cosa es complicava i, en total, per la finca s'hi van arribar a agrupar una trentena de professionals que no han parat ni un sol moment de vigilar i d'anar amunt i avall. En quedar palès, doncs, que estaven en bones mans, fins i tot van decidir marxar ahir a la tarda a Barcelona, on tenien concertada una visita: “Si hi hagués qualsevol problema, es queden aquí els nostres dos fills. Com a mesura de precaució, l'alcalde i un regidor ens han aconsellat que deixéssim les finestres i les portes tancades i que, en canvi, no oblidéssim deixar obert el portal per no dificultar la mobilitat de les dotacions”.

“Ho veuen com una aventura”

Els que encara continuaven ahir evacuats eren els 40 nens i nenes d'entre 5 i 17 anys i els 18 adults que els acompanyaven, els quals participaven des de dilluns en una acampada. L'estada l'organitza el Club d'Esplai Pompeia de Barcelona en uns terrenys de la Riba, propietat de la direcció general de Joventut. Una de les monitores relatava que mentre estaven dinant, dimarts els Mossos els van advertir que havien d'abandonar l'indret immediatament i van ser traslladats en un refugi de Farena, a 13 km de la Riba: “Els agents ens van dir que ens emportéssim l'imprescindible i tots vam agafar només un jersei i unes bambes. Les tendes van quedar muntades. Ja al refugi, hem ajuntat els llits per dormir. La veritat és que els nens s'ho prenen com una aventura. Estem ben atesos, ens han repartit equips d'higiene i ens ofereixen l'esmorzar i el sopar en un restaurant, on ens deixen la cuina per tal que ens puguem preparar el menjar nosaltres mateixos perquè vam arreplegar aliments del campament”. Aquesta guia manifestava, alhora, que probablement podran tornar avui a la zona inicial i que això els permetrà reprendre les activitats programades de les colònies, que s'acabaran el 30 de juliol: “Com que no vam endur-nos gaire material, a Farena només disposem d'alguns fulls per fer dibuixos”.

Amb un ull obert

A part de la Riba, un altre municipi que ha quedat perjudicat ha estat Alcover. Anna Civit, una de les residents de la urbanització Mas Gassol que va ser desallotjada abans-d'ahir, va passar la nit de dimarts a dimecres a casa de la seva filla, a Reus: “El primer dia de l'incendi les flames eren espectaculars. Vint-i-quatre hores després, estic més tranquil·la, ja que no es veu tant de fum, si bé la por segur que encara ens tardarà a marxar. És una pena perquè el que ens envolta era ple de pins, d'animals i s'hi practicava la caça”. Tot i que va estar fora de casa, la veïna del costat la va trucar ahir a dos quarts d'una de la matinada comunicant-li que ja podia tornar, com va fer ella. Igual que a totes les famílies de la urbanització, a aquesta darrera l'Ajuntament li va proposar allotjar-se al pavelló o en un hotel, però van refusar l'oferta. Van preferir estar sota al seu sostre, tot i que amb un ull obert fins a dos quarts de tres de la matinada, quan van sortir a la terrassa i es van relaxar en constatar que els llums dels bombers guanyaven les flames.

Normalitat
Els residents de la trentena de cases de la urbanització Mas Gassol d'Alcover que van ser desallotjats abans-d'ahir van poder tornar a casa dimecres a la matinada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.